TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Audiovector K1

Lätt välljud

Testets minsta högtalare kommer från Audiovector, som tillhör våra favoriter när det gäller lättplacerat välljud. Lever K1 upp till alla förväntningar?

forfatter
Publicerad 2007-02-21 - 15:34

Kompakta mått och basreflexporten på fronten innebär att de här högtalarna borde passa perfekt i en bokhylla. K1 är den minsta och enklaste modellen från den danska tillverkaren som är känd för att bygga sina högtalare i många olika versioner. Om man lägger till pengar kan man uppgradera K1 till både Super och Signature, som har bättre komponenter och styvare kabinett. Det handlar om små men effektiva ingrepp som kan göra stor inverkan på ljudet.

Ljudkvaliteten
Säga vad man vill om Justin Timberlake, men att han kan sjunga är det ingen tvekan om. Det vet vi efter att ha lyssnat flitigt på hans senaste skiva Futuresex/Lovesounds den senaste tiden. Audiovector återger hans sockersöta röst med en lysande fokusering och klarhet, och vi förstår varför flickorna smälter. Med K1:s vackert artikulerade röståtergivning blir vi nästan lite betuttade själva… Ljusa röster är definitivt en av högtalarens starkaste sidor. Sarah McLachlans masserar hörselgångarna och blir aldrig vass eller obehaglig, inte ens när vi drar på ordentligt. K1 har antagligen testets bästa diskantåtergivning och är en av få som kan mäta sig med vår referens från System Audio på detta område.

Inledningsvis tyckte vi att basåtergivningen var i tunnaste laget, men den tog sig betydligt när vi flyttade högtalarna närmare bakväggen. Ljudet får faktiskt bäst balans när högtalarna står helt mot väggen, då är basen fyllig utan att ljudbilden faller samman.

Hur är det då med rockmusik, lyckas de små krabaterna att förmedla drivet? Absolut, men bristen på tryck i basregistret innebär att det svänger ännu mer om andra testdeltagare. K1 kan inte mäta sig med QLN:s och Klipschs större varianter när det gäller ren baskraft, men har å andra sidan en mer balanserad återgivning och en högre ljudkvalitet.

Också i detta test:

Slutsats

Sista akten

Infinity Beta 10

Betagande Beta

De här högtalarna är inte direkt de allra färskaste, och utseendet är inte heller sista skriket. Men ljudet är minsann allt annat än dussinvara! Infinitys hög-talare visar sig vara testets stora överraskning.

KEF IQ3

Kräset hifi-ljud

KEF:s smarta iQ-högtalare knep EISA-utmärkelsen för bästa kompakthögtalare 2006. De är förhållandevis stora och passar bäst på stativ, men belönar dig med ett tvättäkta hifi-ljud av hög klass.

Monitor Audio Bronze BR2

Stor och fin

Från brittiska Monitor Audio kommer BR2, den näst minsta modellen i nya Bronze-serien.

Klipsch RB-61

Rock ’n’ Roll

Vad vore väl ett högtalartest utan legendariska Klipsch? Det är ett märke som satsar på hög känslighet och dynamik och som har för vana att bygga mycket bra allroundhögtalare.

QLN Artech 5S

Billig outsider

Svenska QLN har kommit med en ny serie billiga högtalare som kallas för Artech. 5S är den billigaste av dem – och kostar bara en tredjedel av testets dyraste!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Zeppelinaren flyger igen Bowers & Wilkins välkända trådlösa Zeppelin-högtalare är inne på sin fjärde generation och har hängt med i tiden. Resultatet är helt modernt.
Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend