TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Audiovector K1

Lätt välljud

Testets minsta högtalare kommer från Audiovector, som tillhör våra favoriter när det gäller lättplacerat välljud. Lever K1 upp till alla förväntningar?

forfatter
Publicerad 2007-02-21 - 15:34

Kompakta mått och basreflexporten på fronten innebär att de här högtalarna borde passa perfekt i en bokhylla. K1 är den minsta och enklaste modellen från den danska tillverkaren som är känd för att bygga sina högtalare i många olika versioner. Om man lägger till pengar kan man uppgradera K1 till både Super och Signature, som har bättre komponenter och styvare kabinett. Det handlar om små men effektiva ingrepp som kan göra stor inverkan på ljudet.

Ljudkvaliteten
Säga vad man vill om Justin Timberlake, men att han kan sjunga är det ingen tvekan om. Det vet vi efter att ha lyssnat flitigt på hans senaste skiva Futuresex/Lovesounds den senaste tiden. Audiovector återger hans sockersöta röst med en lysande fokusering och klarhet, och vi förstår varför flickorna smälter. Med K1:s vackert artikulerade röståtergivning blir vi nästan lite betuttade själva… Ljusa röster är definitivt en av högtalarens starkaste sidor. Sarah McLachlans masserar hörselgångarna och blir aldrig vass eller obehaglig, inte ens när vi drar på ordentligt. K1 har antagligen testets bästa diskantåtergivning och är en av få som kan mäta sig med vår referens från System Audio på detta område.

Inledningsvis tyckte vi att basåtergivningen var i tunnaste laget, men den tog sig betydligt när vi flyttade högtalarna närmare bakväggen. Ljudet får faktiskt bäst balans när högtalarna står helt mot väggen, då är basen fyllig utan att ljudbilden faller samman.

Hur är det då med rockmusik, lyckas de små krabaterna att förmedla drivet? Absolut, men bristen på tryck i basregistret innebär att det svänger ännu mer om andra testdeltagare. K1 kan inte mäta sig med QLN:s och Klipschs större varianter när det gäller ren baskraft, men har å andra sidan en mer balanserad återgivning och en högre ljudkvalitet.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

Slutsats

Sista akten

Infinity Beta 10

Betagande Beta

De här högtalarna är inte direkt de allra färskaste, och utseendet är inte heller sista skriket. Men ljudet är minsann allt annat än dussinvara! Infinitys hög-talare visar sig vara testets stora överraskning.

KEF IQ3

Kräset hifi-ljud

KEF:s smarta iQ-högtalare knep EISA-utmärkelsen för bästa kompakthögtalare 2006. De är förhållandevis stora och passar bäst på stativ, men belönar dig med ett tvättäkta hifi-ljud av hög klass.

Monitor Audio Bronze BR2

Stor och fin

Från brittiska Monitor Audio kommer BR2, den näst minsta modellen i nya Bronze-serien.

Klipsch RB-61

Rock ’n’ Roll

Vad vore väl ett högtalartest utan legendariska Klipsch? Det är ett märke som satsar på hög känslighet och dynamik och som har för vana att bygga mycket bra allroundhögtalare.

QLN Artech 5S

Billig outsider

Svenska QLN har kommit med en ny serie billiga högtalare som kallas för Artech. 5S är den billigaste av dem – och kostar bara en tredjedel av testets dyraste!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kan vara mitt i prick för många Äntligen en billigare subwoofer från Sonos! Sub Mini kan vara precis vad du har väntat på.
Riktig hifi för småpengar Argon Audio har uppdaterat sin redan lyckade Forte-serie. Det har den bara blivit bättre av.
Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Sonos Sub Mini: värd all väntan? Är Sonos nya mini-subwoofer helt enkelt för dyr? Audun på Ljud & Bild-redaktionen tycker till.
Följ Ljud & Bild