QLN Artech 5S

Billig outsider

Svenska QLN har kommit med en ny serie billiga högtalare som kallas för Artech. 5S är den billigaste av dem – och kostar bara en tredjedel av testets dyraste!

Artech 5S marknadsförs som bakhögtalare, helt enkelt eftersom den är den enda bokhyllemodellen. Men låt dig inte skrämmas, den skiljer sig inte från andra stativhögtalare bara för det. Högtalaren har en 5,25-tums mellanregisterbas och en horndiskant för att öka känsligheten. Basreflexporten sitter på baksidan, vilket kan göra det svårare att placera högtalaren i en bokhylla.

Ljudkvaliteten
Det låga priset gjorde att vi inte hade särskilt stora förhoppningar på ljudkvaliteten. Men vad händer? Högtalarna bjuder på en riktigt pigg bas, som är fyllig utan att vara trög och som blåser liv i popsamlingen. Musiken låter både tuff och fyllig, så vi tänker direkt att det här är en briljant högtalare för fattiga studenter som har en liten lägenhet. Justin Timberlakes ”FutureSex/LoveSounds” återges med tydligare basrytmer än vad Audiovector-högtalarna klarar av. Basen är kanske lite mjuk och aningen färgad, men det är inte så himla noga med tanke på priset. 5S är ganska linjär och det finns inga irriterande pucklar någonstans i basregistret. Vad vi däremot kan klaga på är det mindre tydliga övre mellanregistret och att diskanten rullar av väl tidigt. Musiken kan därför låta lite instängd. Justins röst är inte alls lika klar längst upp som med Audiovector eller vår referens, System Audio SA 505.

Sarah McLachlan har en röst som kräver en bra diskantåtergivning, och låten ”I Will Remember You” kan få en väldigt stor ljudbild med rätt högtalare. QLN berövar rösten lite av dess storhet till viss grad, men det låter långt ifrån dåligt. Pianots mörkare toner ger ett riktigt bra fundament. Helheten är också ganska så bra och med tanke på priset måste Artech 5S sägas lyckas över all förväntan. Vi skulle däremot rekommendera att de hellre ställs på stativ än i en hylla, för basen behöver inte framhävas mer än den redan gör.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Slutsats

Sista akten

Infinity Beta 10

Betagande Beta

De här högtalarna är inte direkt de allra färskaste, och utseendet är inte heller sista skriket. Men ljudet är minsann allt annat än dussinvara! Infinitys hög-talare visar sig vara testets stora överraskning.

KEF IQ3

Kräset hifi-ljud

KEF:s smarta iQ-högtalare knep EISA-utmärkelsen för bästa kompakthögtalare 2006. De är förhållandevis stora och passar bäst på stativ, men belönar dig med ett tvättäkta hifi-ljud av hög klass.

Audiovector K1

Lätt välljud

Testets minsta högtalare kommer från Audiovector, som tillhör våra favoriter när det gäller lättplacerat välljud. Lever K1 upp till alla förväntningar?

Monitor Audio Bronze BR2

Stor och fin

Från brittiska Monitor Audio kommer BR2, den näst minsta modellen i nya Bronze-serien.

Klipsch RB-61

Rock ’n’ Roll

Vad vore väl ett högtalartest utan legendariska Klipsch? Det är ett märke som satsar på hög känslighet och dynamik och som har för vana att bygga mycket bra allroundhögtalare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.