Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: KEF IQ3

Kräset hifi-ljud

KEF:s smarta iQ-högtalare knep EISA-utmärkelsen för bästa kompakthögtalare 2006. De är förhållandevis stora och passar bäst på stativ, men belönar dig med ett tvättäkta hifi-ljud av hög klass.

Publicerad 2007-02-21 - 15:40
KEF IQ3
Audun Hage

Kvalitetsintrycket vi får av KEF-högtalarna är genomgående bra, med en vinylfinish som är till förväxlig likt riktigt trä. Man kan för övrigt välja mellan fyra olika träimitationer. Bakom ett stiligt yttre döljer det sig en ganska så välgjord konstruktion. Det böjda kabinettet reducerar stående vågor på insidan. KEF:s speciella Uni-Q-element har diskanten i mitten av basmembranet, så att allt ljud rent teoretiskt kommer från en och samma punkt.

Ljudkvaliteten
iQ3 har en inbjudande ljudkaraktär och vi inser varför andra recensenter har låtit sig förföras. Sarah McLachlans ”I will remember you” får oss att tappa hakan ordentligt, eftersom KEF-högtalarna har en mycket större och mer fyllig ljudbild än Audiovector, QLN och Klipsch. Slagkraftigheten är visserligen inte densamma som hos de pigga QLN Artech, men iQ3 är mer behärskade och tydliga i de lägsta oktaverna.

Med sina nya diskanter sägs KEF-högtalarna kunna återge frekvenser hela vägen upp till 40 000 Hz, men vi tycker ändå inte att de klingar lika friskt som Audiovector eller vår referens från System Audio. Sarah McLachlans och Justin Timberlakes röster är naturligare på båda dessa.

Vi upplevde att iQ3 har en lite mer krävande musiksmak än de övriga deltagarna. Akustisk musik låter förträffligt, men mer elektronisk musik som hiphop och RnB låter mindre inspirerande. KEF har betonat djup och exakt bas mer än tryck, tvärtemot de mer partyorienterade modellerna från QLN och Klipsch. Tung rock låter därför inte heller särskilt maffigt, utan snarare lite tamt och tråkigt om inspelningskvaliteten inte är den allra bästa. Basen är inte heller lika rapp och distinkt som hos de bästa i sällskapet.

Det bör också nämnas att iQ3 är relativt tungdrivna och följaktligen ställer högre krav på förstärkaren än genomsnittet. Detta är en högtalare för de som vet vad de vill ha och som kan experimentera med ordentliga förstärkare, kablar och framför allt stativ och placering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen