TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

KEF IQ3

Kräset hifi-ljud

KEF:s smarta iQ-högtalare knep EISA-utmärkelsen för bästa kompakthögtalare 2006. De är förhållandevis stora och passar bäst på stativ, men belönar dig med ett tvättäkta hifi-ljud av hög klass.

forfatter
Publicerad 2007-02-21 - 15:40

Kvalitetsintrycket vi får av KEF-högtalarna är genomgående bra, med en vinylfinish som är till förväxlig likt riktigt trä. Man kan för övrigt välja mellan fyra olika träimitationer. Bakom ett stiligt yttre döljer det sig en ganska så välgjord konstruktion. Det böjda kabinettet reducerar stående vågor på insidan. KEF:s speciella Uni-Q-element har diskanten i mitten av basmembranet, så att allt ljud rent teoretiskt kommer från en och samma punkt.

Ljudkvaliteten
iQ3 har en inbjudande ljudkaraktär och vi inser varför andra recensenter har låtit sig förföras. Sarah McLachlans ”I will remember you” får oss att tappa hakan ordentligt, eftersom KEF-högtalarna har en mycket större och mer fyllig ljudbild än Audiovector, QLN och Klipsch. Slagkraftigheten är visserligen inte densamma som hos de pigga QLN Artech, men iQ3 är mer behärskade och tydliga i de lägsta oktaverna.

Med sina nya diskanter sägs KEF-högtalarna kunna återge frekvenser hela vägen upp till 40 000 Hz, men vi tycker ändå inte att de klingar lika friskt som Audiovector eller vår referens från System Audio. Sarah McLachlans och Justin Timberlakes röster är naturligare på båda dessa.

Vi upplevde att iQ3 har en lite mer krävande musiksmak än de övriga deltagarna. Akustisk musik låter förträffligt, men mer elektronisk musik som hiphop och RnB låter mindre inspirerande. KEF har betonat djup och exakt bas mer än tryck, tvärtemot de mer partyorienterade modellerna från QLN och Klipsch. Tung rock låter därför inte heller särskilt maffigt, utan snarare lite tamt och tråkigt om inspelningskvaliteten inte är den allra bästa. Basen är inte heller lika rapp och distinkt som hos de bästa i sällskapet.

Det bör också nämnas att iQ3 är relativt tungdrivna och följaktligen ställer högre krav på förstärkaren än genomsnittet. Detta är en högtalare för de som vet vad de vill ha och som kan experimentera med ordentliga förstärkare, kablar och framför allt stativ och placering.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Slutsats

Sista akten

Infinity Beta 10

Betagande Beta

De här högtalarna är inte direkt de allra färskaste, och utseendet är inte heller sista skriket. Men ljudet är minsann allt annat än dussinvara! Infinitys hög-talare visar sig vara testets stora överraskning.

Audiovector K1

Lätt välljud

Testets minsta högtalare kommer från Audiovector, som tillhör våra favoriter när det gäller lättplacerat välljud. Lever K1 upp till alla förväntningar?

Monitor Audio Bronze BR2

Stor och fin

Från brittiska Monitor Audio kommer BR2, den näst minsta modellen i nya Bronze-serien.

Klipsch RB-61

Rock ’n’ Roll

Vad vore väl ett högtalartest utan legendariska Klipsch? Det är ett märke som satsar på hög känslighet och dynamik och som har för vana att bygga mycket bra allroundhögtalare.

QLN Artech 5S

Billig outsider

Svenska QLN har kommit med en ny serie billiga högtalare som kallas för Artech. 5S är den billigaste av dem – och kostar bara en tredjedel av testets dyraste!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
Marshall förnyar sina trådlösa högtalare Uppdatering av Acton, Stanmore och Woburn.
Den trådlösa favoriten får en efterlängtad funktion KEF LSX II blir ännu bättre och ännu mer praktiska.
Gatufest med handtag från Sony Sony lanserar tre nya högtalare i X-serien, XG300, XE300 och XE200 för dig som vill ta festen med dig.
Bärbara sommarhögtalare från Philips Philips S4807 och S7807 är vatten-, sand- och stötsäkra Bluetooth-högtalare
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend