Grundig Vision 9 47

Grundig i högform

Grundigs flatskärmar brukar ge mycket för pengarna, men den här gången handlar det om en toppmodell där priset kommer i andra hand. Testets dyraste apparat, Vision 9, är ändå ett hejdundrande fint köp!

När vi packar upp Vision 9 47 är vårt första intryck att den är en ytterst välgjord TV, både rent visuellt och när det gäller funktioner. Vision 9 är måhända inte den tunnaste flatskärmen vi har skådat men den smala ramen och de böjda kanterna ger ändå ett stilrent intryck. På den här toppmodellen hittar vi både fyra HDMI-ingångar och digital-TV-mottagare (MPEG4). Ett särskilt lock på baksidan ser till att hålla kablarna utom synhåll. Under själva skärmen hittar vi något ovanligt: Grundig har gjort något åt det faktum att flatskärmar brukar ha dåligt ljud och flyttat ljudet till en separat högtalare. Med hjälp av hela 16 högtalarelement och två små subbasar på baksidan bör det absolut finnas förutsättningar för ett bra ljud.

Bildkvalitet
Vi återkommer ofta med djupa suckar till hur många TV-apparater som är utrustade med usla bildinställningar från fabrik. Om alla hade haft lika bra ­fabriksinställningar som Grundig hade vi inte behövs sucka lika djupt och ofta. Här har ingenjörerna verkligen lagt ner möda på standardinställningarna, vilket syns direkt när vi sätter på TV:n.

Bilden från Vision 9 präglas av en ytterst neutral och naturlig färgpalett, där alla färger kommer fram lika bra. Det finns inga spår av färgstick som drar bilden åt något håll. Det enda vi behövde göra inledningsvis var att sänka de väl kraftiga ljus- och kontrastinställningarna ett par snäpp. Vi hade kunnat tänka oss ännu fler justeringsmöjligheter än vad som finns, men här har Grundig alltså satsat på att göra bilden så optimal som möjligt redan på fabriken.
Skärpan från högupplösta TV-signaler och Blu-ray är mycket god, även om den inte ger riktigt samma wow-känsla med HD-material som Sonys TV. Bilden kan verka lite mattare men det beror på att Grundig har valt att inte löpa amok med skärpan, och inte heller har den lite överdrivna konturhöjning som Sony kör med.

Vision 9:s svärta är inte helt i klass med Panasonics plasmaskärm, men skillnaden är inte stor. I praktiken måste du sitta i ett fullständigt mörklagt rum för att se någon skillnad. Grundigs TV har däremot inga problem med reflektioner eller andra problem i dagsljus, vilket Panasonics TV har.

Med vanliga, digital-TV-sändningar i standardupplösning är det ingen i testet som kan mäta sig med Grundig. Här lyckas Vision 9 få fram en imponerande skärpa samtidigt som den kontrollerar bildstörningar mycket effektivt. Grundig-skärmen är verkligen i sitt esse med natur-, dokumentär- och sportprogram, där den naturliga färgåtergivningen och Grundigs 100 Hz-bildutjämning verkligen kommer till sin rätt. Sammantaget tyder allt på att detta är en superbra allround-TV.

Ljudkvalitet
Det riktiga russinet i kakan är den omfattande ljudkonstruktionen som Vision 9 är utrustad med. Ljudprojektorn, som den också kallas, använder sofistikerad signalbehandling för att skapa en illusion av surroundljud från en enda högtalare. Med hjälp av mätmikrofonen som ingår kan du ställa in ljudet så att det blir helt optimalt i TV-soffan. Och Vision 9 är ingen besvikelse. Ljudet är inte bara kraftfullt och fylligt och har bra röståtergivning, det har också en imponerande bred ljudbild med trovärdig rumskänsla. Om du vill kan du till och med koppla in en separat subbas som extrautrustning – då blir det verkligen liv i luckan!

Slutsats
Grundig har verkligen slagit på stort med sin toppmodell som utmärker sig med synnerligen hög bild- och ljudkvalitet. Vision 9 är väl inställd och har neutrala färger, utan aggressiv eller överdriven bildbehandling. Den försöker inte imponera på dig med grälla färger eller överlägsen kontrast, men ironiskt nog är det just därför den är så imponerande. Dessutom är ljudet helt klart något av det bästa vi har hört från en TV, och definitivt det allra bästa i den här prisklassen.

Allt detta gör Vision 9 47 till en komplett och välgjord TV man kan leva länge med!
AH

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Toshiba 46XV550D

Ett säkert val

Toshiba ger mycket bildkvalitet för pengarna i den här modellen, bilden imponerar med bra kontrast och svärta. En bra allround­modell för både film och TV-program!

Bra skärpa, kontrast och färgbalans.
Kräver lite kalibrering.

Sony KDL-46V5500

Knivskarp!

Sonys färskaste TV bör packas upp varsamt. Inte för att den är ömtålig, utan för att bilden är knivskarp direkt ur kartongen! KDL-46V5500 får allting att se ut som HD!

Knivskarp HD-bild. Välutrustad.
Kräver viss kalibrering.

Panasonic TX-P46G10E

Ulv i fårakläder

För att följa EU:s krav på lägre strömförbrukning har Panasonics begränsat ljusstyrkan i sin senaste plasma-TV. Men stänger man av Eco-läget så knappar G10 in ordentligt på de ljusstarka LCD-konkurrenterna!

Mycket bra svärta Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka i standardläge.

JVC LT-47DV1BU

Liten jätte

DV1 är JVC:s allra senaste TV med ”Slim-line”-utförande. Den smala och tunna ramen gör att den här 47-tumsmodellen snarare ser ut som en 42-tummare!

Naturlig och behaglig bild. Fylligt och stort ljud.
Bara 3 HDMI, tunt ljud.

Sharp Aquos LC-46DH77E

Skarp Sharp

Sharp är en av de riktigt stora aktörerna i LCD-världen och har en ledande panelteknik. LC-46DH77S är en super-TV som levererar kvalitetsbilder med alla källor!

Naturlig och behaglig bild. Bra inställningar.
Bara 3 HDMI.

Samsung UE46B7070

Tunn, tunnare, TUNNAST!

Bantningshysterin har nått TV-världen också, och nu för tiden kämpar alla om att ha den smalaste TV:n. Den kampen är det definitivt Samsung som leder med den nya 7-seriens 3 centimeter!

Gnistrande skarp och kontrastrik bild. Fullspäckad med utrustning.
Tunt ljud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: