Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Större bild, starkare upplevelser

Stortest: 46" LCD

Alldeles för många nöjer sig med en liten 32- eller 37-tummare när de ska köpa ny TV. De går miste om mycket roligt!
Ljud & Bild tycker
Bra skärpa, kontrast och färgbalans.
Kräver lite kalibrering.
Specifikationer

46-tums LCD, 1920 x 1080p
3 HDMI (1 på sidan)
2 scart, AV-ingång med S-video på sidan, PC-ingång (VGA)
DVB-T-mottagare (MPEG2)
Subbasutgång
Pris: 17 500 kr

Det finns de som tror att HDTV bara handlar om högre upplösning och skarpare bild. Men det handlar minst lika mycket om storlek. Filmskapare och TV-producenter använder nämligen inte bara den extra upplösningen för att få skarpare närbilder, utan för att fånga större scener med kameran – större scener som definitivt ser bäst ut på en stor skärm. En del av hela poängen med ett högupplöst bredformat är just att kunna visa de stora panoramasekvenserna som man annars bara kan uppleva på bio.
En mer högupplöst bild med fler bildpunkter betyder att vi kan visa TV-bilden på en större skärm än tidigare, utan att den blir mer grovkornig. Under bildrörets glansdagar var man tvungen att sitta på flera meters avstånd för att ha nytta av en stor TV, men nu för tiden kan du nöja dig med 2–3 meter utan att se ”sågtandsmönster” eller rutmönster i bilden. Kvalitet räknas Det finns alltså flera argument för att välja en storlek större TV. Men därmed inte sagt att du ska köpa den billigaste storskärmen du kan hitta. Kvaliteten spelar fortfarande stor roll, den är faktiskt viktigare ju större bilden blir. Men det kan vara värt att gå upp en storlek från 32- eller 37-tummarna som många fastnar för i dag. 42 tum har varit en av de största storsäljarna, men numera är det mycket som tyder på att 46 tum håller på att bli den nya storsäljaren. Det är inte så konstigt. En 46-tummare kostar inte särskilt mycket mer än en 42-tummare av motsvarande kvalitet, men tar betydligt mindre plats än en 50-tummare. Många av de allra senaste 46- och 47-tummarna har blivit riktigt smala och läckra, och går smidigt in i de flesta vardagsrum. En 50-tummare kan du däremot bara glömma att gömma undan i första taget.
Testet
Den här gången har vi tagit oss an tre 46-tummare och en 47-tummare. Priserna ligger kring 20 000 kronor och strax därunder. Det är en prisklass där flatskärmarna både har en hög bildkvalitet och är välutrustade. Grundig, Panasonic, Sony och Toshiba är alla välkända kvalitetsmärken, men de har lite olika tillvägagångssätt för att få en bra bild. Den som skiljer sig mest från de övriga är Panasonic, som är en av allt färre representanter för plasmatekniken. De övriga deltagarna håller sig till traditionella LCD-paneler med toppmodern bildbehandling. Både plasma och LCD är numera så välutvecklade tekniker att det inte är någon självklarhet vilken som är bäst.
Mitt i smeten av små och stora flatskärmar finns 46-tummarna – en omstridd storlek som vissa anser är lite överflödig och andra tycker är helt perfekt. Om man enbart tittar på försäljningssiffrorna är det ingen tvekan om att de allra flesta antingen väljer en ”lagom stor” 40-tummare eller en enorm 50-tummare om de vill ha riktig storskärm på väggen. Men är det kanske så att 46 tum är den perfekta kompromissen?

Ja tack, både och
Att 46-tummarna ger mycket bild för pengarna råder det i alla fall ingen som helst tvekan om. För ett par tusenlappar extra får du en skärm med nästan 20 procent större bildyta än en 42-tummare, men som tar betydligt mindre plats än en 50-tummare. Som du kommer att läsa i testet har de senaste 46-tummarna blivit så smala att de passar i de flesta vardagsrum. En 50-tummare är inte lika enkel att ”gömma undan”.

Den senaste tiden har vi vältrat oss med de allra färskaste modellerna kring 20 000 kronor. Och det finns all anledning att glädja sig. I den här prisklassen har flatskärmarna rent allmänt blivit riktigt bra, och så länge du håller dig till mer välkända märken är risken liten för att ”köpa grisen i säcken”.

Utmanarna
Förra månadens test innehöll många bra TV-apparater och Grundig, Panasonic, Sony och Toshiba fick alla med beröm godkänt. Men ett TV-test som detta är naturligtvis inte komplett utan märken som Samsung, Sharp och JVC, som vi tar oss an denna gång. Philips senaste modell, arvtagaren 47PFL7404, hann dessvärre inte anlända i tid för testet, men vi hoppas kunna återkomma till denna vid ett senare tillfälle.

Produkter i testet

Toshiba 46XV550D

Ett säkert val

Toshiba ger mycket bildkvalitet för pengarna i den här modellen, bilden imponerar med bra kontrast och svärta. En bra allround­modell för både film och TV-program!

Bra skärpa, kontrast och färgbalans.
Kräver lite kalibrering.

Sony KDL-46V5500

Knivskarp!

Sonys färskaste TV bör packas upp varsamt. Inte för att den är ömtålig, utan för att bilden är knivskarp direkt ur kartongen! KDL-46V5500 får allting att se ut som HD!

Knivskarp HD-bild. Välutrustad.
Kräver viss kalibrering.

Panasonic TX-P46G10E

Ulv i fårakläder

För att följa EU:s krav på lägre strömförbrukning har Panasonics begränsat ljusstyrkan i sin senaste plasma-TV. Men stänger man av Eco-läget så knappar G10 in ordentligt på de ljusstarka LCD-konkurrenterna!

Mycket bra svärta Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka i standardläge.

Grundig Vision 9 47

Grundig i högform

Grundigs flatskärmar brukar ge mycket för pengarna, men den här gången handlar det om en toppmodell där priset kommer i andra hand. Testets dyraste apparat, Vision 9, är ändå ett hejdundrande fint köp!

Naturlig och behaglig bild. Fylligt och stort ljud.
Begränsade inställningar.

JVC LT-47DV1BU

Liten jätte

DV1 är JVC:s allra senaste TV med ”Slim-line”-utförande. Den smala och tunna ramen gör att den här 47-tumsmodellen snarare ser ut som en 42-tummare!

Naturlig och behaglig bild. Fylligt och stort ljud.
Bara 3 HDMI, tunt ljud.

Sharp Aquos LC-46DH77E

Skarp Sharp

Sharp är en av de riktigt stora aktörerna i LCD-världen och har en ledande panelteknik. LC-46DH77S är en super-TV som levererar kvalitetsbilder med alla källor!

Naturlig och behaglig bild. Bra inställningar.
Bara 3 HDMI.

Samsung UE46B7070

Tunn, tunnare, TUNNAST!

Bantningshysterin har nått TV-världen också, och nu för tiden kämpar alla om att ha den smalaste TV:n. Den kampen är det definitivt Samsung som leder med den nya 7-seriens 3 centimeter!

Gnistrande skarp och kontrastrik bild. Fullspäckad med utrustning.
Tunt ljud.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.