Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Panasonic TX-P46G10E

Ulv i fårakläder

För att följa EU:s krav på lägre strömförbrukning har Panasonics begränsat ljusstyrkan i sin senaste plasma-TV. Men stänger man av Eco-läget så knappar G10 in ordentligt på de ljusstarka LCD-konkurrenterna!
Ljud & Bild tycker
Mycket bra svärta Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka i standardläge.
Specifikationer

46-tums LCD, 1920 x 1080p
3 HDMI (1 på sidan)
2 scart, komponent, ljudingång
PC-ingång (VGA)
DVB-T-mottagare (MPEG4)
SD-kortläsare
Pris: 19 000 kr

Den här modellen är ny för i år, men i likhet med Toshiba har Panasonic nöjt sig med tre HDMI-ingångar. TX-P46G10E har däremot inbyggd DVB-T-mottagare som klarar MPEG4-format. En kortläsare för SD-minneskort finns också på plats, även om vi hellre hade sett en mer universell USB-port i stället. G10-modellerna har fått en uppdaterad fjärrkontroll men menysystemet är i princip likadant som förut, vilket är samma sak som enkelt och användarvänligt. En nyhet i bildmenyn är dock en avancerad färgtonjustering.

Bildkvalitet
Panasonic har också insett behovet av andra inställningar för butikernas TV-väggar än för vardagsrummen, så man kan välja mellan ”butik” och ”hemma” när man sätter på TV:n första gången. Ändå tycker vi det är förnuftigt att ändra från ”dynamiskt” till ”normalt” bildläge innan övrig kalibrering. Vi anser dock inte att normalinställningen är helt normal.

För att hålla nere strömförbrukningar har nämligen Panasonic aktiverat ett ekonomiläge som dämpar ljusstyrkan betydligt. Bilden blev lite ljusare, men behövde ändå en kraftig höjning av kontrasten och ljusstyrkan för att släppa ifrån sig lika många detaljer som LCD-skärmarna. Färgtonen drog också mot grönt. Efter vi satte färgtonen på ”kall” fick vi väldigt klara och korrekta färger på Panasonic-skärmen. Då blev vi av med de gröna tendenserna som förorenade vitfärgen.

TX-P46G10E behöver mer intensitet i bilden och efter att ha höjt ljusstyrkan och kontrasten markant var bilden mycket bättre i ljusa områden också. Vi tycker att det är lite underligt att Panasonic har missat detta i sina fabriksinställningar. Däremot är det helt uppenbart att Panasonic lyckats öka ljusstyrkan en hel del på sin senaste panelgeneration, och TV-apparaterna fungerar numera mycket bättre i ljusa omgivningar. Men filterskiktet släpper fortfarande in för mycket ljus i plasmacellerna och bilden blir lite mattare än vad LCD-tekniken klarar av med samma belysning i rummet.

Det är främst med film i mörklagda rum som Panasonic-skärmens kvaliteter syns allra bäst. Med dämpad belysning visar plasma sin stora styrka och ger en fantastisk svärta om man jämför med LCD-tekniken. Svärtan är inte helt i klass med vår referens från Pioneer, men inte långt därifrån. På filmer med mörka scener har TX-P46G10E ett helt annat djup än de övriga testdeltagarna.

Annons

Ljudkvalitet
Rent ljudmässigt befinner sig TX-P46G10E en bra bit ovanför genomsnittet. Bra förstärkarkraft, effektiva högtalare och ett stramt kabinett ser till att ljudet är klart och tydligt. Det räcker och blir över för vanlig TV-tittning, och man klarar faktiskt en film eller två också utan att tappa intresset för handlingen.

Slutsats
Panasonic försöker göra EU till viljes med sin strömsnåla bildinställning, men det går ut över bildkvaliteten. Alltför lite ljus och kontrast gör att ekonomiläget kapitulerar i upplysta omgivningar. Även i mörklagda rum är fabriksinställningen för mörk. Men stänger du av strömbesparingen och vrider upp ljus- och kontrastinställningen lite så får du en dunderbra bild. TX-P46G10E är en jättebra filmskärm och fungerar lysande med rörliga bilder som fotboll och annan sport. Men det förutsätter att man stänger av Panasonics ”gröna linje”. DW

Också i detta test:

Toshiba 46XV550D

Ett säkert val

Toshiba ger mycket bildkvalitet för pengarna i den här modellen, bilden imponerar med bra kontrast och svärta. En bra allround­modell för både film och TV-program!

Bra skärpa, kontrast och färgbalans.
Kräver lite kalibrering.

Sony KDL-46V5500

Knivskarp!

Sonys färskaste TV bör packas upp varsamt. Inte för att den är ömtålig, utan för att bilden är knivskarp direkt ur kartongen! KDL-46V5500 får allting att se ut som HD!

Knivskarp HD-bild. Välutrustad.
Kräver viss kalibrering.

Grundig Vision 9 47

Grundig i högform

Grundigs flatskärmar brukar ge mycket för pengarna, men den här gången handlar det om en toppmodell där priset kommer i andra hand. Testets dyraste apparat, Vision 9, är ändå ett hejdundrande fint köp!

Naturlig och behaglig bild. Fylligt och stort ljud.
Begränsade inställningar.

JVC LT-47DV1BU

Liten jätte

DV1 är JVC:s allra senaste TV med ”Slim-line”-utförande. Den smala och tunna ramen gör att den här 47-tumsmodellen snarare ser ut som en 42-tummare!

Naturlig och behaglig bild. Fylligt och stort ljud.
Bara 3 HDMI, tunt ljud.

Sharp Aquos LC-46DH77E

Skarp Sharp

Sharp är en av de riktigt stora aktörerna i LCD-världen och har en ledande panelteknik. LC-46DH77S är en super-TV som levererar kvalitetsbilder med alla källor!

Naturlig och behaglig bild. Bra inställningar.
Bara 3 HDMI.

Samsung UE46B7070

Tunn, tunnare, TUNNAST!

Bantningshysterin har nått TV-världen också, och nu för tiden kämpar alla om att ha den smalaste TV:n. Den kampen är det definitivt Samsung som leder med den nya 7-seriens 3 centimeter!

Gnistrande skarp och kontrastrik bild. Fullspäckad med utrustning.
Tunt ljud.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.