Sony KDL-46V5500

Knivskarp!

Sonys färskaste TV bör packas upp varsamt. Inte för att den är ömtålig, utan för att bilden är knivskarp direkt ur kartongen! KDL-46V5500 får allting att se ut som HD!

46-tummaren i nya V5500-serien har det allra mesta man kan önska sig av en TV. Den är smal och läcker och den genomskinliga springan mellan högtalare och skärm gör designen spännande. Den här modellen har inbyggd digitalmottagare (MPEG4) och fyra HDMI-ingångar. Två av dem sitter på sidan så att de är lätt tillgängliga om TV:n hängs på väggen.

Fjärrkontrollen är betydligt mer avancerad än till tidigare modeller, kanske lite i mesta laget. Många knappar och funktioner gör den lite svåröverskådlig i början. Menysystemet bygger på Navibar-principen från PlayStation 3. Grafiken är tilltalande och lättläst och navigeringen både exakt och intuitiv.

Bildkvalitet
Lyckligtvis låter Sony oss välja mellan butiks- och hemläge första gången vi sätter på TV:n. Med inställningen ”hemma” börjar dock skärmen ändå i dynamiskt läge, vilket genast bör ändras till ”standard”. Första intrycket är att Sonys skärm har en otrolig skärpa och detaljer som annars skulle ha gått förlorade syns tydligt utan störningar. Bilden är nästan överdrivet skarp, men fungerar ändå i de flesta sammanhang. Enda undantaget är när bakgrunden är suddig eller oskarp. Då blir orenheterna lite mer påträngande.

Kontrast och svärta imponerar verkligen, och Sonys LCD är definitivt ett fullgott alternativ till plasma, till och med i dämpad belysning!

Bilden har ett mycket stort kontrastomfång och en djupverkan som nästan ger en tredimensionell känsla. Kontrastinställningen är kanske i högsta laget, men inte så att ljusa områden bränner ut. Ljusstyrkan föredrog vi att ställa i manuellt och inställningen beror lite på materialet och på rummets belysning. Hudfärger är naturliga och kräver nästan ingen kalibrering utöver den allmänna färgminskning som måste göras för att få trovärdiga färger i träd och grönska.

En negativ överraskning är att TV:n har en ganska begränsad synvinkel. Färgmättnaden avtar redan vid ungefär 30 grader, så man bör sitta rakt framför skärmen för att bilden ska vara optimal. TV:ns enorma skärpa medför också att bilden kan flimra lite under rörelser. Det beror på den starka skärpan vid kontrastövergångar och kan dämpas genom att sänka kontrasten en aning. Dämpar man dessutom skärpan lite så försvinner mycket av orenheterna vi upplevde i områden som inte har fokus.

Ljudkvalitet
Ljudet är klart och tydligt och dialogen hörs tydligt. TV:n har både bas och dynamik och till och med filmljud är så engagerande att man blir fängslad. Bra bas och utmärkt mellanregister ger ljudbilden kraft, samtidigt som den klara diskanten får fram alla detaljer.

Slutsats
Sonys TV har en knivskarp bild direkt ur kartongen och behövde bara mindre justeringar för att vi skulle får en HD-liknande bild även med vanliga TV-signaler. Den otroliga skärpan fungerar i de allra flesta fall utom i täta linjer eller ränder. Då flimrar bilden lite. Kontrasten och svärtan är verkligen imponerande för att vara LCD, så Sony KDL-46V5500 kan med fördel användas som filmskärm. Strålande allround-TV med inbyggd MPEG4-mottagare! DW

Också i detta test:

Toshiba 46XV550D

Ett säkert val

Toshiba ger mycket bildkvalitet för pengarna i den här modellen, bilden imponerar med bra kontrast och svärta. En bra allround­modell för både film och TV-program!

Bra skärpa, kontrast och färgbalans.
Kräver lite kalibrering.

Panasonic TX-P46G10E

Ulv i fårakläder

För att följa EU:s krav på lägre strömförbrukning har Panasonics begränsat ljusstyrkan i sin senaste plasma-TV. Men stänger man av Eco-läget så knappar G10 in ordentligt på de ljusstarka LCD-konkurrenterna!

Mycket bra svärta Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka i standardläge.

Grundig Vision 9 47

Grundig i högform

Grundigs flatskärmar brukar ge mycket för pengarna, men den här gången handlar det om en toppmodell där priset kommer i andra hand. Testets dyraste apparat, Vision 9, är ändå ett hejdundrande fint köp!

Naturlig och behaglig bild. Fylligt och stort ljud.
Begränsade inställningar.

JVC LT-47DV1BU

Liten jätte

DV1 är JVC:s allra senaste TV med ”Slim-line”-utförande. Den smala och tunna ramen gör att den här 47-tumsmodellen snarare ser ut som en 42-tummare!

Naturlig och behaglig bild. Fylligt och stort ljud.
Bara 3 HDMI, tunt ljud.

Sharp Aquos LC-46DH77E

Skarp Sharp

Sharp är en av de riktigt stora aktörerna i LCD-världen och har en ledande panelteknik. LC-46DH77S är en super-TV som levererar kvalitetsbilder med alla källor!

Naturlig och behaglig bild. Bra inställningar.
Bara 3 HDMI.

Samsung UE46B7070

Tunn, tunnare, TUNNAST!

Bantningshysterin har nått TV-världen också, och nu för tiden kämpar alla om att ha den smalaste TV:n. Den kampen är det definitivt Samsung som leder med den nya 7-seriens 3 centimeter!

Gnistrande skarp och kontrastrik bild. Fullspäckad med utrustning.
Tunt ljud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: