Samsung UE46B7070

Tunn, tunnare, TUNNAST!

Bantningshysterin har nått TV-världen också, och nu för tiden kämpar alla om att ha den smalaste TV:n. Den kampen är det definitivt Samsung som leder med den nya 7-seriens 3 centimeter!

Hemligheten bakom det trådsmala utseendet är modern LED-teknik. I stället för den vanliga bakgrundsbelysningen med lysrör har Samsungs nya TV lysdioder (LED) på sidorna, som via en spegelkonstruktion fördelar ljuset över hela skärmytan. LED-sidoljus får dock inte förväxlas med LED-bakgrundsbelysning där grupper av lysdioder tänds och släcks individuellt efter vad som visas på skärmen.

Multimedie-TV
Samsung har inte sparat på krutet när det gäller utrustning heller, och därför kan 7-serien bland annat ansluta till internet. Webbgränssnittet internet@tv ger tillgång till tjänster som nyheter och väderprognoser och kan spela videoklipp från YouTube direkt. Samsungs skärm kan även ansluta till hemnätverket och streama ljud, bilder och video från datorn. USB 2.0-portarna på TV:n kan läsa innehåll från både USB-minnen och hårddiskar. Alla dessa funktioner innebär att skärmen i mångt och mycket kan ersätta en Media Center-PC.

Bildkvalitet
De TV-apparater vi testat som haft LED-bakgrundsbelysning har i stort sett klått det allra mesta med traditionell bakgrundsbelysning. Men här har alltså Samsung monterat lysdioderna på sidan för att få skärmen så tunn som möjlig. Till en början var vi lite tveksamma om den här principen skulle kunna mäta sig med ”äkta” kluster-LED-paneler (grupperade lysdioder) med lokal styrning. Men fördomarna visade sig vara ogrundade.

Ljusfördelningen är tvärtemot jämn och ger en bra detaljnivå över hela skärmen i både mörka och ljusa områden.
Samsungs svärta är något av det allra tyngsta vi har varit med om. Här snackar vi om riktigt beckmörker, utan att bilden gror igen i mörka scener. Traditionellt brukar koreanska TV-apparater ha lite överdriven färgmättnad och kontrast, och UE46B7070 är inget undantag. Även här darrade det lite i kontrastrika områden i bilden, och gräset var lite väl KIWI-grönt. Färgtonen var i varmaste laget och sattes därför i läge ”kall 1” för att få rätt färgbalans. Efter en liten korrigerande justering i bildmenyn vare det bara att luta sig tillbaka och njuta av en utsökt TV-bild med vanvettig skärpa och 3D-känsla. Samsungs rörelsekompensation får till och med standardupplöst material att se ut som högupplöst. Men vill man se den äkta ”bio-hackningen” i 1080p/24 får man ge sig in i menysystemet och stänga av kompensationen.

Ljudkvalitet
Ljudet är precis som man kan förvänta sig av en så här tunn TV tämligen spinkigt. Det verkar som om Samsung räknar med att de flesta kompletterar en sådan här TV med en separat ljudanläggning. Ljudet är definitivt tunt och har lite bas, men det duger fint till vanlig TV och underhållningsprogram. Actionfilmer och spännande serier, för att inte tala om musikprogram, skriker däremot efter draghjälp från separata högtalare.

Slutsats
Samsung har lyckats överträffa sig själva med den här TV:n. Svärtan är fenomenal från den LED-belysta bildpanelen och färgåtergivningen och skärpan tillhör den absoluta toppklassen. Designmässigt ställer UE46B7070 konkurrenterna i skuggan med sina tre centimeters tjocklek. Att den dessutom har en hel del praktiska funktioner som utökar användningsområdet gör att vi ger alla tummar upp för Samsungs 7-serie. Utsökt design-TV med strålande extrafunktioner som man får lust att utforska!
 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Toshiba 46XV550D

Ett säkert val

Toshiba ger mycket bildkvalitet för pengarna i den här modellen, bilden imponerar med bra kontrast och svärta. En bra allround­modell för både film och TV-program!

Bra skärpa, kontrast och färgbalans.
Kräver lite kalibrering.

Sony KDL-46V5500

Knivskarp!

Sonys färskaste TV bör packas upp varsamt. Inte för att den är ömtålig, utan för att bilden är knivskarp direkt ur kartongen! KDL-46V5500 får allting att se ut som HD!

Knivskarp HD-bild. Välutrustad.
Kräver viss kalibrering.

Panasonic TX-P46G10E

Ulv i fårakläder

För att följa EU:s krav på lägre strömförbrukning har Panasonics begränsat ljusstyrkan i sin senaste plasma-TV. Men stänger man av Eco-läget så knappar G10 in ordentligt på de ljusstarka LCD-konkurrenterna!

Mycket bra svärta Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka i standardläge.

Grundig Vision 9 47

Grundig i högform

Grundigs flatskärmar brukar ge mycket för pengarna, men den här gången handlar det om en toppmodell där priset kommer i andra hand. Testets dyraste apparat, Vision 9, är ändå ett hejdundrande fint köp!

Naturlig och behaglig bild. Fylligt och stort ljud.
Begränsade inställningar.

JVC LT-47DV1BU

Liten jätte

DV1 är JVC:s allra senaste TV med ”Slim-line”-utförande. Den smala och tunna ramen gör att den här 47-tumsmodellen snarare ser ut som en 42-tummare!

Naturlig och behaglig bild. Fylligt och stort ljud.
Bara 3 HDMI, tunt ljud.

Sharp Aquos LC-46DH77E

Skarp Sharp

Sharp är en av de riktigt stora aktörerna i LCD-världen och har en ledande panelteknik. LC-46DH77S är en super-TV som levererar kvalitetsbilder med alla källor!

Naturlig och behaglig bild. Bra inställningar.
Bara 3 HDMI.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: