Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Toshiba 46XV550D

Ett säkert val

Toshiba ger mycket bildkvalitet för pengarna i den här modellen, bilden imponerar med bra kontrast och svärta. En bra allround­modell för både film och TV-program!
Ljud & Bild tycker
Bra skärpa, kontrast och färgbalans.
Kräver lite kalibrering.
Specifikationer

46-tums LCD, 1920 x 1080p
3 HDMI (1 på sidan)
2 scart, AV-ingång med S-video på sidan, PC-ingång (VGA)
DVB-T-mottagare (MPEG2)
Subbasutgång
Pris: 17 500 kr

Toshibas XV-serie har funnits ett tag nu och ligger därför lite efter när det gäller utrustning. Tre HDMI-ingångar och vanlig MPEG2-mottagare räcker inte riktigt för att bräcka de hårdaste konkurrenterna. Å andra sidan är det inte många som behöver fler anslutningar än så, och de flesta kopplar kanske in en separat mottagare för kabel-TV eller parabol. Då är Toshiba ett prisvärt alternativ eftersom man slipper betala för funktioner man inte behöver. Fast nu bör Toshiba snart kunna erbjuda framtidssäkra MPEG4-varianter. Fjärrkontroll och menystruktur är lättanvända och överskådliga, och inställningsmöjligheterna är fina. 

Bildkvalitet
Direkt ur kartongen har Toshiba-skärmen lite överdriven färgmättnad vilket ger hudtoner en rödlätt, solbränd karaktär. Kontrasten är också lite för hög, så små nyanser har en tendens att bränna ut och försvinna i de ljusaste områdena. Den aningen överdrivna rödfärgen går lyckligtvis att i princip justera bort. Toshiba-skärmen har fina inställningar och med lite kritisk blick och enkla grepp lyckas de flesta få ett fint resultat.

Så fort man sänkt kontrast och färgmättnad en aning, och anpassat ljusstyrkan efter omgivningen, är bilden riktigt skaplig. För att få bort skådespelarnas lite solbrända utseende bör man reduceras den totala färgmättnaden och använda skärmens avancerade färginställningar för att ändra färgbalansen lite mot grönt. Ljusstyrkan är synnerligen avgörande för detaljnivån i mörka områden. Man bör stoppa filmen och verkligen noga titta på konsekvenserna av varje knapptryckning när man ställer in ljusstyrkan. På så sätt hittar man lätt optimala inställningar.

Svärtan är inte dum alls, inte ens när vi jämför med Panasonics plasmaskärm. Vårt testexemplar led dock av lite ”hotspotting” där enstaka fläckar av ljus från bakgrundsbelysningen syntes genom LCD-skiktet. Detta kan vara lite störande i mörka scener. I övrigt finns det inte mycket att klaga på när det gäller bildkvaliteten.

Ljudkvalitet
Toshibas TV har ett ganska bra ljud, även om dialogen känns lite beslöjad. Lite bas går att fixa med bassboost-funktionen, men den blir lätt svampig och bidrar till att dialogen är otydlig. Baksidan av plast har också en tendens att skramla när man spelar musik. Ljudet räcker fint till vanligt TV-tittande, men till riktiga filmupplevelser bör man förlita sig på en separat ljudanläggning.

Annons

Slutsats
46XV555DG är en bra allround-TV som man inte behöver lägga mycket möda på att fintrimma. Den har en behaglig skärpa och bra färgbalans när den är rätt inställd. Kontrast och svärta är bra, vilket betyder en oansträngd och naturlig bild utan större irritationsmoment. TV:n har en bra skärpa med både SD- och HD-källor och fungerar bra med bilder som har både ljus och mörk karaktär. Ljudet är lite beslöjat men som TV och filmmonitor är 46XV555DG ett bra och prisvärt alternativ. DW

Också i detta test:

Sony KDL-46V5500

Knivskarp!

Sonys färskaste TV bör packas upp varsamt. Inte för att den är ömtålig, utan för att bilden är knivskarp direkt ur kartongen! KDL-46V5500 får allting att se ut som HD!

Knivskarp HD-bild. Välutrustad.
Kräver viss kalibrering.

Panasonic TX-P46G10E

Ulv i fårakläder

För att följa EU:s krav på lägre strömförbrukning har Panasonics begränsat ljusstyrkan i sin senaste plasma-TV. Men stänger man av Eco-läget så knappar G10 in ordentligt på de ljusstarka LCD-konkurrenterna!

Mycket bra svärta Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka i standardläge.

Grundig Vision 9 47

Grundig i högform

Grundigs flatskärmar brukar ge mycket för pengarna, men den här gången handlar det om en toppmodell där priset kommer i andra hand. Testets dyraste apparat, Vision 9, är ändå ett hejdundrande fint köp!

Naturlig och behaglig bild. Fylligt och stort ljud.
Begränsade inställningar.

JVC LT-47DV1BU

Liten jätte

DV1 är JVC:s allra senaste TV med ”Slim-line”-utförande. Den smala och tunna ramen gör att den här 47-tumsmodellen snarare ser ut som en 42-tummare!

Naturlig och behaglig bild. Fylligt och stort ljud.
Bara 3 HDMI, tunt ljud.

Sharp Aquos LC-46DH77E

Skarp Sharp

Sharp är en av de riktigt stora aktörerna i LCD-världen och har en ledande panelteknik. LC-46DH77S är en super-TV som levererar kvalitetsbilder med alla källor!

Naturlig och behaglig bild. Bra inställningar.
Bara 3 HDMI.

Samsung UE46B7070

Tunn, tunnare, TUNNAST!

Bantningshysterin har nått TV-världen också, och nu för tiden kämpar alla om att ha den smalaste TV:n. Den kampen är det definitivt Samsung som leder med den nya 7-seriens 3 centimeter!

Gnistrande skarp och kontrastrik bild. Fullspäckad med utrustning.
Tunt ljud.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.