TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST: Arlo Essential XL Spotlight Camera

Långtidsövervakning

Arlo Essential XL Spotlight Camera ger långvarig trygghet och kostar ingen förmögenhet.

Karakter
Arlo Essential XL Spotlight Camera
forfatter
Publicerad 2022-01-29 - 08:51
Ljud & Bild tycker
Enkel installation, bra ljud- och bildkvalitet och massor av smarta funktioner, inklusive möjligheten att dela videor med andra. Bra integration med olika Smart Home-ekosystem. Kameran kan köras på en laddning ett helt år.
Bara några få funktioner utan Arlo Smart Plan. Kameran måste tas ner när batteriet ska laddas.
Specifikationer
  • Typ: Övervakningskamera
  • Trådlöst: Wi-Fi 802.11ac/b/g/n 2,4 GHz
  • Fungerar med: Apple Homekit, Google Assistant, Amazon Alexa, IFTTT, Samsung SmartThings
  • Ström: MicroUSB
  • Mått/vikt: 116,3 x 51,6 x 77,4 mm/375 g
  • Övrigt: 1080p Full HD-video, 12x digital zoom, 110 graders horisontell rörelsesensor, rörelsesensor, 2-vägs ljud med eko- och brusreducering, 130° diagonal synvinkel, mörkerseende, siren, upp till 1 års batteritid
  • Webb: arlo.com/eu/

Förutom dyrare övervakningskameror – som Arlo Pro 4 och Arlo Ultra 2 – har märket, som ursprungligen var en del av Netgear, även en serie billigare produkter som har fått tilltalsnamnet Essential.

Vi har redan testat flera produkter i serien, bland annat Arlo Essential Indoor Camera och Arlo Essential Wire-Free Video Doorbell, och nu har turen kommit till den så kallade Arlo Essential XL Spotlight Camera.

Produkterna i Essential-serien kopplas direkt till internet direkt via Wi-Fi och behöver alltså ingen separat basstation som Arlos dyrare kameror. Det gäller även XL Spotlight Camera, som dessutom utmärker sig genom att vara en hel del längre än Arlos andra övervakningskameror (därav XL-namnet), vilket främst beror på att kameran är försedd med ett så stort batteri att den kan hålla strömmen i ett helt år på en laddning.

Just detta har vi inte haft någon möjlighet att testa, men det lär nog stämma Arlo Essential XL håller strömmen längre än de flesta liknande övervakningskameror.

Arlo Essential XL
Kameran spelar in video i Full HD och har en diagonal synvinkel på 130 grader. (Foto: Arlo)

Alla funktioner med Arlo Smart Plan

XL Spotlight Camera spelar in video i 1080p Full HD och ser i mörker, så man bör kunna få en tydlig bild, och inspelning, av vad som händer hemma både dag och natt. Bildkvaliteten är naturligtvis inte i klass med vad dyrare övervakningskameror kan leverera, men absolut tillräckligt klar för att man tydligt ska se vad som händer på inspelningarna.

Om kameran upptäcker rörelser får användaren ett meddelande direkt på sin mobiltelefon. Då går det att antingen aktivera det inbyggda larmet eller att använda kamerans mikrofon och högtalare för att prata med personen som stör husfriden.

Det är stort sett de funktioner som finns, om man inte skaffar ett abonnemang. I det här fallet en så kallad Arlo Smart Plan, som kostar 30 kronor i månaden för en enda kamera (de tre första månaderna är gratis).

Arlo Essential XL
Övervakningskameran är enkel att installera och fästen och skruvar ingår i paketet. Observera dock att man måste plocka ner kameran när batteriet ska laddas. (Foto: Arlo)

Med en Smart Plan kan man lagra videoklipp från olika händelser i molnet i upp till 30 dagar, så att man kan gå tillbaka i tiden för att se vilken händelse som utlöste ett visst larm.

Arlo Essential XL har också en möjlighet att ställa in aktivitetszoner, som är områden i kamerans synfält där den ska reagera på rörelser, och den kan skilja på människor och djur så att larmet inte går varje gång hunden eller katten går genom vardagsrummet. Alla dessa funktioner fungerar bara om man prenumererar på Arlos Smart Plan.

Arlo_essential_XL_dag-scaled Arlo essential XL nat
<
>
Arlo Essential XL Spotlight Camera levererar utmärkt bildkvalitet, både natt och dag. (Foto: Peter Gotschalk)

Enkelt och bekvämt

Om man kan leva med det faktum att Arlo Essential XL kostar lika mycket som en flaska fin IPA på Systembolaget per månad får man en bra produkt för pengarna. Installationen kräver bara att man sätter på kameran och laddar ner Arlos app till sin mobiltelefon, sedan går resten i princip av sig själv. Kameran installeras med hjälp av fästen och skruvar som följer med i paketet.

Styrningen är också enkel och okomplicerad. Oavsett om man skapar aktivitetszoner, ställer in om kameran ska reagera på både ljud och rörelser eller om man vill vidarebefordra videoklipp från onlinebiblioteket, så är allt barnsligt enkelt.

Nattläget fungerar också bra, vår enda kritik är att Essential XL tar lite längre tid på sig att reagera på rörelser och utlösa larmet om det är mörkt i rummet.

Kameran kan även användas utomhus och den stöder alla vanliga digitala assistenter och Smart Home-ekosystem, inklusive Apple Homekit, Google Assistant, Amazon Alexa, IFTTT och Samsung SmartThings.

Vårt enda allvarliga klagomål är egentligen att batteriet inte kan plockas ur, så man måste montera ner kameran när det behöver laddas. En smula irriterande, även om det bara ska behövas en gång om året.

Essential XL har en möjlighet att ställa in aktivitetszoner. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Arlo Essential XL Spotlight Camera är en utmärkt prisvärd övervakningskamera som kan användas både i hemmet och utomhus. Den är enkel att installera, fungerar utan hubb och levererar hög bild- och ljudkvalitet.

Den långa batteritiden är en klar fördel, detsamma är stödet för alla vanliga smarta hem-ekosystem. Det enda som är lite irriterande är att kameran inte går att ladda om man inte tar ner den. Och så krävs det ett löpande Arlo-abonnemang om man vill utnyttja alla dess funktioner. Detta måste man ta med beräkningen när man köper kameran.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Smarta hem: Godare kaffe med smart maskin Teknikintresserade kaffedrickare bör definitivt överväga att skaffa en smart kaffemaskin. Smartare kaffe är bättre kaffe.
Robotgräsklippare nästa för Segway En perfekt klippt gräsmatta utan anpassad kanttråd utlovas
Smart hjälpreda för hemmaodlaren Njut av färska nyplockade grönsaker året runt tack vare smart appstyrd inomhusträdgård.
Praktisk laddare och stativ till hemmakontoret Laddar mobilen och öronpropparna och håller ordning på hörlurarna.
Guds gåva till hemmet? 2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt som främst lockat teknikintresserade är nu robotdamssugaren något som finns i många hem.
Hej, Sonos! Spela för mig! I juni är Sonos klara med en egen röststyrning. Ännu så länge utan Tidal och Spotify.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend