Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 07Delta

TEST: Arlo Essential XL Spotlight Camera

Långtidsövervakning

Arlo Essential XL Spotlight Camera ger långvarig trygghet och kostar ingen förmögenhet.

Skrivet av / 2022-01-29 - 08:51
Arlo Essential XL Spotlight Camera
Peter Gotschalk

Förutom dyrare övervakningskameror – som Arlo Pro 4 och Arlo Ultra 2 – har märket, som ursprungligen var en del av Netgear, även en serie billigare produkter som har fått tilltalsnamnet Essential.

Vi har redan testat flera produkter i serien, bland annat Arlo Essential Indoor Camera och Arlo Essential Wire-Free Video Doorbell, och nu har turen kommit till den så kallade Arlo Essential XL Spotlight Camera.

Produkterna i Essential-serien kopplas direkt till internet direkt via Wi-Fi och behöver alltså ingen separat basstation som Arlos dyrare kameror. Det gäller även XL Spotlight Camera, som dessutom utmärker sig genom att vara en hel del längre än Arlos andra övervakningskameror (därav XL-namnet), vilket främst beror på att kameran är försedd med ett så stort batteri att den kan hålla strömmen i ett helt år på en laddning.

Just detta har vi inte haft någon möjlighet att testa, men det lär nog stämma Arlo Essential XL håller strömmen längre än de flesta liknande övervakningskameror.

Arlo Essential XL
Kameran spelar in video i Full HD och har en diagonal synvinkel på 130 grader. (Foto: Arlo)

Alla funktioner med Arlo Smart Plan

XL Spotlight Camera spelar in video i 1080p Full HD och ser i mörker, så man bör kunna få en tydlig bild, och inspelning, av vad som händer hemma både dag och natt. Bildkvaliteten är naturligtvis inte i klass med vad dyrare övervakningskameror kan leverera, men absolut tillräckligt klar för att man tydligt ska se vad som händer på inspelningarna.

Om kameran upptäcker rörelser får användaren ett meddelande direkt på sin mobiltelefon. Då går det att antingen aktivera det inbyggda larmet eller att använda kamerans mikrofon och högtalare för att prata med personen som stör husfriden.

Det är stort sett de funktioner som finns, om man inte skaffar ett abonnemang. I det här fallet en så kallad Arlo Smart Plan, som kostar 30 kronor i månaden för en enda kamera (de tre första månaderna är gratis).

Arlo Essential XL
Övervakningskameran är enkel att installera och fästen och skruvar ingår i paketet. Observera dock att man måste plocka ner kameran när batteriet ska laddas. (Foto: Arlo)

Med en Smart Plan kan man lagra videoklipp från olika händelser i molnet i upp till 30 dagar, så att man kan gå tillbaka i tiden för att se vilken händelse som utlöste ett visst larm.

Arlo Essential XL har också en möjlighet att ställa in aktivitetszoner, som är områden i kamerans synfält där den ska reagera på rörelser, och den kan skilja på människor och djur så att larmet inte går varje gång hunden eller katten går genom vardagsrummet. Alla dessa funktioner fungerar bara om man prenumererar på Arlos Smart Plan.

Arlo_essential_XL_dag-scaled Arlo essential XL nat
<
>
Arlo Essential XL Spotlight Camera levererar utmärkt bildkvalitet, både natt och dag. (Foto: Peter Gotschalk)

Enkelt och bekvämt

Om man kan leva med det faktum att Arlo Essential XL kostar lika mycket som en flaska fin IPA på Systembolaget per månad får man en bra produkt för pengarna. Installationen kräver bara att man sätter på kameran och laddar ner Arlos app till sin mobiltelefon, sedan går resten i princip av sig själv. Kameran installeras med hjälp av fästen och skruvar som följer med i paketet.

Styrningen är också enkel och okomplicerad. Oavsett om man skapar aktivitetszoner, ställer in om kameran ska reagera på både ljud och rörelser eller om man vill vidarebefordra videoklipp från onlinebiblioteket, så är allt barnsligt enkelt.

Nattläget fungerar också bra, vår enda kritik är att Essential XL tar lite längre tid på sig att reagera på rörelser och utlösa larmet om det är mörkt i rummet.

Kameran kan även användas utomhus och den stöder alla vanliga digitala assistenter och Smart Home-ekosystem, inklusive Apple Homekit, Google Assistant, Amazon Alexa, IFTTT och Samsung SmartThings.

Vårt enda allvarliga klagomål är egentligen att batteriet inte kan plockas ur, så man måste montera ner kameran när det behöver laddas. En smula irriterande, även om det bara ska behövas en gång om året.

Essential XL har en möjlighet att ställa in aktivitetszoner. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Arlo Essential XL Spotlight Camera är en utmärkt prisvärd övervakningskamera som kan användas både i hemmet och utomhus. Den är enkel att installera, fungerar utan hubb och levererar hög bild- och ljudkvalitet.

Den långa batteritiden är en klar fördel, detsamma är stödet för alla vanliga smarta hem-ekosystem. Det enda som är lite irriterande är att kameran inte går att ladda om man inte tar ner den. Och så krävs det ett löpande Arlo-abonnemang om man vill utnyttja alla dess funktioner. Detta måste man ta med beräkningen när man köper kameran.

Karakter
Arlo Essential XL Spotlight Camera
Basic

Home tycker

Enkel installation, bra ljud- och bildkvalitet och massor av smarta funktioner, inklusive möjligheten att dela videor med andra. Bra integration med olika Smart Home-ekosystem. Kameran kan köras på en laddning ett helt år. Bara några få funktioner utan Arlo Smart Plan. Kameran måste tas ner när batteriet ska laddas.

1 reaktion på ”Arlo Essential XL Spotlight Camera”

  1. Min erfarenhet av Arlo är att batteritiden inte är i närheten av den utlovade. Har du kameran på en plats där det rör sig människor flera gånger om dagen så drar batteriet ur sig snabbt. Du behöver därför en solpanel eller strömkabel till den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Pålitlig moppare med få problem

Tveksam våtrengöring

Hur smakar 30 000-kronors kaffe?

Välstruket utan krångel

6 airfryers som gör matlagningen lekande lätt

Tänd ett milt ljus i vintermörkret

Yale Doorman har blivit mer modernt

Vi ersätter hela ditt kök

Är det inte tvättdags snart?

Handhållen rengöring på flera sätt

Smartare svalka för sommaren

Cold brew på under 5 minuter

Ljud & Bild
Rulla till toppen