Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Arlo Ultra 2 Spotlight Camera

Superskarp säkerhet

Arlos lyxiga kamerapaket håller ett öga på hemmet i skarp ultra-HD-upplösning. Det är kanske vettigare än man skulle kunna tro.

Av / 2021-12-23 - 09:00
Arlo Ultra 2 Spotlight Camera
John Hvidlykke

När det handlar om säkerhetsutrustning för det smarta hemmet så finns det Arlo – och sedan finns det alla andra. Arlo, som ursprungligen var en del av Netgear, har sysslat med övervakningskameror längre än de flesta och har ett enormt utbud.

Arlo Ultra 2 är toppmodellen för hemmabruk. Vilket märks på priset. Man kan köpa åtskilliga trådlösa kameror för vad en enda Ultra 2-kamera kostar. Fast inte med samma tekniska data.

På utsidan ser dock Ultra 2 ut som Arlos andra kameror: en rundad enhet i vit eller svart glansig som kan sättas fast med magneter eller med skruvfäste som ingår i paketet. Man kan köpa kameran i kit med två, tre eller fyra kameror (priset 7 500 kronor är för ett paket med två kameror). Då ingår även en så kallad hubb. Arlo Ultra 2 är visserligen trådlös, men man kan inte använda den direkt i det trådlösa hemnätverket.

Arlo Ultra 2 finns i paket med två, tre eller fyra kameror, plus en hubb. (Foto: Arlo)

Att ha hubben som central kan verka lite krångligt (Arlo har även kameror som kan användas direkt med Wi-Fi, till exempel Arlo Essential Indoor Camera). Fördelen med hubben kan dock vara att kamerorna har ett eget nätverk och inte är beroende av bra täckning från routern i hemmets alla hörn. Man kan också sätta i ett Micro-SD-kort i hubben, som lagrar inspelningar från alla kameror. Hubben går att använda med hemmets alla Arlo-enheter – inklusive de som även fungerar direkt med Wi-Fi.

Läs också Alltid hemma Ringklocka med videofunktion – en smart pryl för dig som vill känna dig trygg, eller är för bekväm för att resa dig ur soffan när det ringer på dörren

Spotlight och siren

Arlo Ultra 2 spelar in i full 4K-upplösning. I beckmörker. Och både inomhus och utomhus. Men det sitter ändå en rörelsekänslig LED-spotlight i kameran som kan lysa upp motivet i bländande vitt. Bara för att markera för objudna gäster att de blivit upptäckta – och inspelade.

Arlo Ultra 2 kan dock inte spela in i färg i fullt mörker. När ljuset försvinner växlar kameran till svartvitt. Men om den upptäcker rörelser så tänds LED-spotlighten och då växlar den till färgvideo.

När kameran registrerar rörelser skickas ett meddelande till ägaren. Och en inbyggd högtalare gör det möjligt att vädja till gästernas moral. Men också för att berätta för bud som kommer till ytterdörren när man inte är hemma var de kan lägga paketen som ska levereras. Om det behövs kan man ge tyngd åt sina ord genom att utlösa en siren.

En rörelsekänslig LED-spot i kameran kan betona för objudna gäster att de blivit upptäckta – och förevigade. (Foto: Arlo)

Kameran är väderskyddad med IP65-klassning, vilket räcker gott och väl så länge man inte spolar ren kameran med trädgårdsslangen. Det uppladdningsbara batteriet uppges hålla i ett halvår vid normal användning.

Tack vare 4K-upplösningen kan Arlo Ultra 2 spela in i samma upplösning som de bästa TV-skärmarna. Men det handlar inte bara om att följa hundens tidsfördriv på storbildsskärmen i samma kvalitet som Squid Game medan man är borta. Upplösningen gör det också möjligt att använda upp till 12x digital zoom utan att närbilderna blir (starkt) pixliga. I Arlos app väljer man om varje enskild kamera ska spela in i fullt bildformat eller zooma och panorera för att följa rörelser.

Installationen är förhållandevis oproblematisk och görs via Arlos mobil-app. När hubben är ansluten till nätverket ska varje kamera hittas och tilldelas en placering i hemmet. Appen innehåller även hjälpfunktioner för att ställa in kameravinkeln och för varje kamera kan man definiera vilken del av bildfältet som ska övervakas.

Arlo Ultra 2 liknar andra kameror, men upplösningen i 4K är något utöver det vanliga. (Foto: Arlo)

Känner igen människor, djur och paket

Kameran kan känna igen människor, djur och fordon. För varje kamera kan man ställa in om den ska reagera på ett eller flera av dessa föremål – samt på andra rörelser. Ett scenario kan vara att kameran i vardagsrummet ska reagera på människor. Men inte på djur eller andra rörelser, till exempel svajande trädgrenar utanför fönstret. Har man en kamera vid ytterdörren kan den även ställas in för att känna igen paket som har levererats.

I praktiken fungerar igenkänningen perfekt. Kameran känner omedelbart igen att en person vandrar runt i rummet (och därmed att författaren till denna artikel varken är ett djur eller ett fordon), och kamerans zoomning och panorering följer målet runt i rummet. Samtidigt tickar det in meddelanden i telefonen från varje kamera. Inspelningarna går att se i appen, där de också kan laddas ner och användas som bevis.

Arlo Ultra 2 har dock inte någon möjlighet att lära sig känna igen hemmets invånare på samma sätt som Google Nest Cam kan. Om man vill undvika att bli stjärna i sin egen TV-show så måste man komma ihåg att stänga av kamerorna när man kommer hem – och sätta på dem när man går hemifrån. För att underlätta har appen en Geofencing-funktion som aktiverar kamerorna när mobiltelefonen avlägsnar sig från platsen. Man kan registrera flera mobiler så att kamerorna bara är aktiva om alla familjemedlemmar är ute.

Arlo Ultra 2: Säkerheten kostar

Man får ingenting gratis – speciellt inte säkerhet. För att använda kamerorna för effektiv övervakning krävs ett abonnemang. Har man fler än en kamera kostar det billigaste abonnemanget 99 kronor i månaden. Då får man onlinelagring i upp till 30 dagar och i 2K-videokvalitet. För 149 kronor i månaden kan man lagra i 4K-kvalitet i upp till 60 dagar.

Tekniskt sett går det utmärkt att använda kamerorna utan att ha ett abonnemang, men då blir det utan onlinelagring och utan de AI-baserade igenkänningsfunktionerna. Vilket betyder att man är en passiv åskådare till live-sändningar hemifrån. Och utan att kunna lagra bevismaterialet.

Med på köpet får man tre månaders gratis provperiod på abonnemang – så att man sakta men säkert kan vänja sig vid tanken på den fasta utgiften.

 

(Foto: Arlo)

Slutsats

Arlo Ultra 2 är en av de dyraste övervakningslösningarna för privat bruk. Och ovanpå priset tillkommer ett månatligt abonnemangspris som är dubbelt så högt som vad Google tar för en liknande tjänst. Arlo är dock en av de mest erfarna och välrenommerade leverantörerna av hemövervakning. Och till skillnad från till exempel Ring – och för den delen Google – har Arlo ett oklanderligt rykte när det gäller hantering av kundernas data. Där Arlo Ultra 2 skiljer sig från konkurrenterna – och Arlos andra egna produkter – är på videokvaliteten. 4K-bilden gör att man får inspelningar där man har en mycket större chans att se vad som verkligen händer. Vilket ju är hela poängen med att sätta upp övervakningskameror.

Om man klarar sig med något mindre så kostar Arlo Essential mindre än hälften per kamera.

Karakter
Arlo Ultra 2 Spotlight Camera
High End

Home tycker

4K-videoupplösning. Begåvade AI-funktioner. Omfattande utbud. Kostar mycket pengar. Kräver prenumeration för att fungera i praktiken.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Rulla till toppen