TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

TEST Google Nest Cam

Övervakningskamera med petigt sinne

Google Nest Cam är bokstavligen en ganska så begåvad övervakningskamera som känner sin ägare och vet när det är nödvändigt att störa honom eller henne.

forfatter
Publicerad 2021-09-16 - 05:00
Karakter
Google Nest Cam
L&B tycker
Välfungerande AI som kan se skillnad på människor, djur och fordon. Kräver inget abonnemang.
Mikrofonen är känslig för vindbrus. Relativt dyr. Bara till Google Home/Google Nest.
Specifikationer
 • Typ: Övervakningskamera
 • Kamera: 2 Mp, 1/2,8-tums sensor, 130-graders diagonal synvinkel, 6x digital zoom
 • Video: 1080p Full HD video med 30 FPS HDR
 • Ljud: Mikrofon och högtalare, tvåvägskommunikation
 • Ström: Inbyggt 6000 mAh-batteri, nätadapter med magnetisk kontakt.
 • Nattläge: Ja, med 6 IR-LED
 • Trådlöst: Wi-Fi 802.11bgn, 2,4 GHz (min. 2 Mb/s per kamera), Bluetooth LE
 • Fungerar med: Android, iOS
 • Mått/vikt: 8,3 cm diam. x 8,3 cm/398 g
 • Vädertålighet: IP54, –20 till + 40 °C
 • Rörelsesensor: 1 st, 110-graders diagonal synvinkel
 • Webb: google.com

Vad är den perfekta presenten till någon som har allt? En övervakningskamera som ser till att ingen kommer och stjäl alltihop!

Google Nest Cam är den senaste versionen av Googles övervakningskamera. Kameran finns i flera varianter, men här ska vi titta närmare på standardversionen, som är gjord för att kunna användas både inomhus och utomhus och är utrustad med ett uppladdningsbart batteri, så att den inte behöver vara kopplad till ett vägguttag hela tiden.

Det finns också en billigare, trådbunden version utan batteri, samt en allt-i-ett-version med inbyggd strålkastare. Strålkastaren är (ursäkta ordvitsen) mest för syns skull, så att inkräktare får reda på att de är upptäckta. Standardversionen kan nämligen spela in i fullständigt mörker tack vare sex infraröda lysdioder som sitter i en ring runt kameralinsen.

Anslutningen är trådlös via Wi-Fi. Bara 2,4 GHz-nätverk stöds, men 5 GHz-bandet skulle ändå på grund av sin korta räckvidd passa illa för kameror som göms undan i avlägsna hörn, långt från routern. Eller till och med på utsidan av huset.

Lätt att komma igång

Installationen är, precis som med andra Google-enheter, ganska så automatisk. Kameran integreras snabbt i husets Google Home-system, sedan kan den följas i mobilen via Google Home-appen eller på en smart skärm som Google Nest Hub 2.

Det är inte nödvändigt att ha ett abonnemang för att spela in och titta på video från Google Nest Cam. Man kan se de tre senaste timmarna med automatiska inspelningar som kameran gör när det händer något intressant i kamerans synfält (upp till sex meter bort och i 130 graders vinkel framför kameran).

Google Nest Cam kan monteras inne eller ute. Kameran är IP54-klassad och kan användas i allt från 20 minusgrader till 40 plusgrader. (Foto: Google)

Bara det relevanta

Google Nest Cam är ingen billig kamera. Man kan hitta övervakningskameror med liknande tekniska data för halva priset. Å andra sidan finns det en betydande mängd artificiell intelligens inbyggd i Nest Cam, som ska se till att kameran bara skickar varningar till användaren när något relevant händer framför objektivet. Google har utbildat kamerornas AI med 40 miljoner bilder för att lära den att känna igen vissa föremål.

I Google Home-appen kan man välja att få meddelande om – eller ignorera – människor, djur och fordon. Den funktionen bör kunna förhindra många falsklarm. Till exempel behöver jag inte få reda på när hunden tar en klunk vatten i köket. Men om det dyker upp personer i köket när jag inte är hemma så vill jag absolut veta det!

Man kan också definiera en del av bilden som en ”intressezon”, där andra regler för varningar gäller. På så sätt kan man till exempel få kameran att hålla ett öga på området precis framför ytterdörren, men strunta i folk som går förbi i utkanten av synfältet.

Slutligen kan man lägga till ett antal filter som ska utlösa varningar. Det kan vara personer med bekanta eller okända ansikten eller ljudet av brandvarnare, krossade fönster eller hundskall.

En lättnad

Man kan fråga sig om det lönar sig att spendera extra kronor och datorkraft på något som liknar ett lyxproblem. Men efter att ha testat Google Nest Cam med vanliga kameror utan AI så är svaret ett rungande Ja. För det första kunde den artificiella intelligensen helt felfritt skilja mellan människor och djur innanför och utanför intressezonen. Och för det andra är det en lättnad att slippa bli störd av varningar om irrelevant trafik i kamerans synfält.

 

Google Nest Cam white
Kameran har inbyggd artificiell intelligens som känner igen människor, djur och fordon. Med hjälp av ansiktsigenkänning kan den också se när det är personer från hushållet som är framför linsen. (Foto: Google)

Betala för att bli förbisedd

Om man vill ha längre inspelningstid och fler funktioner måste man teckna ett abonnemang på Google Nest Aware. För 5 euro i månaden får man 30 dagars händelsebaserad video och för 10 euro får man 60 dagars händelsebaserad video – eller 10 dagars video med inspelning hela dygnet. Abonnemanget täcker alla Google Nest-kameror i huset.

Förutom längre inspelningstid får man också tillgång till mer avancerade videofunktioner. Kamerans artificiella intelligens kan lära sig att strunta i rörelser från trafik i bakgrunden, och via ansiktsigenkänningen kan kameran känna igen och ignorera boende i hushållet – så att man inte blir en stjärna i sin egen TV-show om man glömmer att stänga av övervakningskameran.

Google Nest Cam är utrustad med en mikrofon så att man kan höra vad som händer på videon. Inomhus fungerade ljudet lika bra som bilden. Men mikrofonen är inte skyddad mot vindbrus, vilket man hör med all oönskad tydlighet om kameran placeras utomhus.

Slutsats

Google Nest Cam är ingen billig kamera, men den välfungerande artificiella intelligensen kompenserar helt för extrakostnaden jämfört med till exempel Arlo Essential Indoor Camera. Om du redan har valt att hantera ditt smarta hem med Google Home (och litar på att Google inte tittar onödigt mycket på vad du sysslar med) är kameran faktiskt billig. Och abonnemanget, som ger tillgång till längre inspelning och fler funktioner, är faktiskt också billigt.

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nya robotdammsugare i mellanklassen iRobot utökar sitt sortiment med två nya robotdammsugare i mellanklassen
Få in soluppgången i sovrummet Philips Hues sommarnyheter erbjuder morgonsol i sovrummet och ljusa nätter på terrassen.
Halvdum smart-odling ger dig gröna fingrar Click & Grow Smart Garden 9 Pro säljer sig som fullproppad med smart teknik, men i verkligheten är den nästa lika dum som en vanlig balkonglåda.
Kanske den bästa robotdammsugaren Svindyra Roborock S7 MaxV Ultra är den smartaste robotdammsugaren hittills.
Städa med hjälp av laser Jag har sagt det förr, och jag säger det igen – det finns roligare saker än att städa. Men som tur väl är så finns det människor som faktiskt gör sitt yttersta för att göra det hela både enklare och skojigare.
Framtiden är ljus och smart Intelligenta ljuskällor är en av de viktigaste delarna i ett smart hem. Vi har testat smarta lampor från sex olika tillverkare.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend