TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Arlo Essential Indoor Camera

Trygghet trumfar över pris

Arlo Essential Indoor Camera är en billig övervakningskamera som ändå har koll på ett par viktiga detaljer, inte minst användarens privatliv!

forfatter
Publicerad 2021-04-25 - 07:53
Karakter
Arlo Essential Indoor Camera
L&B tycker
Enkel installation, bra ljud- och bildkvalitet och massor av smarta funktioner, inklusive möjligheten att dela videor med andra. Bra integration med olika Smart Home-ekosystem, och dessutom tänker Arlo på integriteten.
Bara några få funktioner utan Arlo Smart Plan. Rörelsesensorn reagerar lite långsamt i mörker. Ingen integration med Apple Homekit.
Specifikationer
 • Typ: Övervakningskamera
 • Trådlöst: Wi-Fi 802.11ac/b/g/n 2,4 GHz
 • Fungerar med: Android, iOS, Amazon Alexa, IFTTT, Samsung SmartThings
 • Ström: MicroUSB
 • Mått/vikt: 11,32 x 5,2 x 4,9 cm/427 g
 • Övrigt: 1080p Full HD-video, 12x digital zoom, rörelsesensor, 2-vägs ljud med eko- och brusreducering, 130° diagonal synvinkel, siren, mörkerseende
 • Webb: arlo.com/eu/
Riktpris: 1 300Pr. 2021-04-25 Produktsida

Företaget Arlo, som tidigare var en del av Netgear, är känt för utmärkta men dyra övervakningslösningar. En av dem är Arlo Pro 3, som till exempel går att köpa som ett set med fyra kameror och en hubb för drygt 10 000 kronor – och det är minst sagt mer än en spottstyver för de allra flesta.

Amazon-ägda rivalen Ring har å andra sidan övervakningskameror som Ring Indoor Cam, som kan det mesta för en bråkdel av den summan. Däremot är man nästan tvungen att teckna ett abonnemang på någon av Rings så kallade Protect Plans för att utnyttja sin övervakningskamera till max. Utan abonnemang är kamerans funktioner begränsade till ett minimum.

Och just den affärsmodellen är uppenbarligen så attraktiv att Arlo tycks ha tänkt: ”Så vill vi också ha det.” Voilá, in på scen kommer Arlo Essential Indoor Camera, som på väsentliga områden är en kopia av Rings budgetkamera.

Arlo Essential Indoor Camera
Arlo Essential inomhuskamera har ett automatiskt linsskydd, den så kallade Privacy Shield, så att du enkelt kan stänga av kameran och ha full koll på privatlivet. (Foto: Arlo)

Alla funktioner med Arlo Smart Plan

Som namnet antyder är Essential Indoor Camera avsedd för inomhusbruk. Kameran kopplas till internet direkt via Wi-Fi och behöver därför inte någon separat basstation som Arlos dyrare kameror gör.

Essential Indoor Camera spelar in video i 1080p Full HD och ser i mörker, så man bör kunna få en tydlig bild, och inspelning, av vad som händer hemma både dag och natt. Om kameran upptäcker rörelser får användaren ett meddelande direkt på sin mobiltelefon. Då går det att antingen aktivera det inbyggda larmet eller att använda kamerans mikrofon och högtalare för att prata med personen som stört husfriden.

Arlo_lyst Arlo_mørkt
<
>
Essential Indoor Camera har utmärkt bildkvalitet, både natt och dag. Kamerans rörelsesensor är dock lite för trög i dålig belysning. (Foto: Peter Gotschalk)

Och precis som med Ring Indoor Cam är det i stort sett de funktionerna som finns, om man inte skaffar ett abonnemang. I det här fallet en så kallad Arlo Smart Plan, som kostar 30 kronor i månaden för en enda kamera (de tre första månaderna är gratis).

Med en Smart Plan kan man lagra videoklipp från olika händelser i molnet i upp till 30 dagar, så att man kan gå tillbaka i tiden för att se vilken händelse som utlöste ett visst larm.

 

Arlo Essential Indoor Camera har också en möjlighet att ställa in aktivitetszoner, som är områden i kamerans synfält där den ska reagera på rörelser, och den kan skilja på människor och djur så att larmet inte går varje gång hunden eller katten går genom vardagsrummet. Alla dessa funktioner fungerar bara om man prenumererar på Arlos Smart Plan.

Arlo Essential Indoor Camera: Enkelt och bekvämt

Om man kan leva med det faktum att Arlo Essential Indoor Camera kostar lika mycket som en flaska fin IPA på Systembolaget per månad får man en bra produkt för pengarna. Installationen kräver bara att man sätter på kameran och laddar ner Arlos app till sin mobiltelefon, sedan går resten i princip av sig själv. Kameran kan ställas på ett bord eller hängas på väggen, för det senare ändamålet ingår både skruvar och fästen.

Kameran spelar in video i Full HD och har en diagonal synvinkel på 130 grader. (Foto: Arlo)

Skötseln är också enkel och okomplicerad. Oavsett om man skapar aktivitetszoner, ställer in om kameran ska reagera på både ljud och rörelser eller om man vill vidarebefordra videoklipp från onlinebiblioteket, så är allt barnsligt enkelt.

Nattläget fungerar också bra, vår enda kritik är att Essential Indoor Camera tar lite längre tid på sig att reagera på rörelser och utlösa larmet om det är mörkt i rummet.

 

Essential Indoor Camera ska ha extra beröm för sin så kallade Privacy Shield, som helt enkelt är en lucka som fälls ner framför kameralinsen om man stänger av kameran från appen. Mikrofonen stängs också av, så att man kan vara helt säker på att man är skyddad från hackare och andra när man är hemma.

arlo_aktivitetszoner arlo_indstillinger
<
>
Arlo Essential Indoor Camera kan ställa in aktivitetszoner och den grundläggande installationen är enkel att göra. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Arlo Essential inomhuskamera är inte dyr, men kostar ändå nästan dubbelt så mycket som exempelvis Ring Indoor Cam. Men om du frågar oss så ska du ändå satsa på Arlos kamera. För det första har Arlo bättre koll på säkerheten, vilket Privacy Shield är ett bra exempel på, och för det andra fungerar Essential Indoor Camera med flera olika Smart Home-ekosystem – inklusive Google Home och Samsung SmartThings – medan Rings produkter egentligen bara integreras fullständigt med Amazon Alexa. Tyvärr har varken Rings eller Arlos kameror full integration med Apple Homekit. Essential Indoor Camera måste därför styras från Arlos egen app om det finns iPhone- eller iPad-användare hemma.

Essential Indoor Camera är kort och gott enkel att installera och ger utmärkt ljud- och bildkvalitet. Och eftersom Arlo har tänkt på säkerheten och användarnas privatliv går det att sätta kameran i sovrummet också. Den säkerheten är värd ett par extra hundralappar, tycker vi.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Robotgräsklippare firar Curiositys födelsedag Curiosity Rover har idag varit på Mars i 10 år. Det firas av 100 000 robotgräsklippare.
3D-printade lampor från Signify Belysningstillverkaren Signify presenterar, under namnet Philips MyCreation, en kollektion 3D-printade lampor i återvunnet och återvinningsbart material.
Smart övervakning och webbkameror Toucan Solutions lanseras i Norden med smarta hemprodukter.
Nya robotdammsugare i mellanklassen iRobot utökar sitt sortiment med två nya robotdammsugare i mellanklassen
Få in soluppgången i sovrummet Philips Hues sommarnyheter erbjuder morgonsol i sovrummet och ljusa nätter på terrassen.
Halvdum smart-odling ger dig gröna fingrar Click & Grow Smart Garden 9 Pro säljer sig som fullproppad med smart teknik, men i verkligheten är den nästa lika dum som en vanlig balkonglåda.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend