Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 11Delta

TEST: Arlo Essential Indoor Camera

Trygghet trumfar över pris

Arlo Essential Indoor Camera är en billig övervakningskamera som ändå har koll på ett par viktiga detaljer, inte minst användarens privatliv!

Skrivet av / 2021-04-25 - 07:53
Arlo Essential Indoor Camera
Peter Gotschalk

Företaget Arlo, som tidigare var en del av Netgear, är känt för utmärkta men dyra övervakningslösningar. En av dem är Arlo Pro 3, som till exempel går att köpa som ett set med fyra kameror och en hubb för drygt 10 000 kronor – och det är minst sagt mer än en spottstyver för de allra flesta.

Amazon-ägda rivalen Ring har å andra sidan övervakningskameror som Ring Indoor Cam, som kan det mesta för en bråkdel av den summan. Däremot är man nästan tvungen att teckna ett abonnemang på någon av Rings så kallade Protect Plans för att utnyttja sin övervakningskamera till max. Utan abonnemang är kamerans funktioner begränsade till ett minimum.

Och just den affärsmodellen är uppenbarligen så attraktiv att Arlo tycks ha tänkt: ”Så vill vi också ha det.” Voilá, in på scen kommer Arlo Essential Indoor Camera, som på väsentliga områden är en kopia av Rings budgetkamera.

Arlo Essential Indoor Camera
Arlo Essential inomhuskamera har ett automatiskt linsskydd, den så kallade Privacy Shield, så att du enkelt kan stänga av kameran och ha full koll på privatlivet. (Foto: Arlo)

Alla funktioner med Arlo Smart Plan

Som namnet antyder är Essential Indoor Camera avsedd för inomhusbruk. Kameran kopplas till internet direkt via Wi-Fi och behöver därför inte någon separat basstation som Arlos dyrare kameror gör.

Essential Indoor Camera spelar in video i 1080p Full HD och ser i mörker, så man bör kunna få en tydlig bild, och inspelning, av vad som händer hemma både dag och natt. Om kameran upptäcker rörelser får användaren ett meddelande direkt på sin mobiltelefon. Då går det att antingen aktivera det inbyggda larmet eller att använda kamerans mikrofon och högtalare för att prata med personen som stört husfriden.

Arlo_lyst Arlo_mørkt
<
>
Essential Indoor Camera har utmärkt bildkvalitet, både natt och dag. Kamerans rörelsesensor är dock lite för trög i dålig belysning. (Foto: Peter Gotschalk)

Och precis som med Ring Indoor Cam är det i stort sett de funktionerna som finns, om man inte skaffar ett abonnemang. I det här fallet en så kallad Arlo Smart Plan, som kostar 30 kronor i månaden för en enda kamera (de tre första månaderna är gratis).

Med en Smart Plan kan man lagra videoklipp från olika händelser i molnet i upp till 30 dagar, så att man kan gå tillbaka i tiden för att se vilken händelse som utlöste ett visst larm.

 

Arlo Essential Indoor Camera har också en möjlighet att ställa in aktivitetszoner, som är områden i kamerans synfält där den ska reagera på rörelser, och den kan skilja på människor och djur så att larmet inte går varje gång hunden eller katten går genom vardagsrummet. Alla dessa funktioner fungerar bara om man prenumererar på Arlos Smart Plan.

Arlo Essential Indoor Camera: Enkelt och bekvämt

Om man kan leva med det faktum att Arlo Essential Indoor Camera kostar lika mycket som en flaska fin IPA på Systembolaget per månad får man en bra produkt för pengarna. Installationen kräver bara att man sätter på kameran och laddar ner Arlos app till sin mobiltelefon, sedan går resten i princip av sig själv. Kameran kan ställas på ett bord eller hängas på väggen, för det senare ändamålet ingår både skruvar och fästen.

Kameran spelar in video i Full HD och har en diagonal synvinkel på 130 grader. (Foto: Arlo)

Skötseln är också enkel och okomplicerad. Oavsett om man skapar aktivitetszoner, ställer in om kameran ska reagera på både ljud och rörelser eller om man vill vidarebefordra videoklipp från onlinebiblioteket, så är allt barnsligt enkelt.

Nattläget fungerar också bra, vår enda kritik är att Essential Indoor Camera tar lite längre tid på sig att reagera på rörelser och utlösa larmet om det är mörkt i rummet.

 

Essential Indoor Camera ska ha extra beröm för sin så kallade Privacy Shield, som helt enkelt är en lucka som fälls ner framför kameralinsen om man stänger av kameran från appen. Mikrofonen stängs också av, så att man kan vara helt säker på att man är skyddad från hackare och andra när man är hemma.

arlo_aktivitetszoner arlo_indstillinger
<
>
Arlo Essential Indoor Camera kan ställa in aktivitetszoner och den grundläggande installationen är enkel att göra. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Arlo Essential inomhuskamera är inte dyr, men kostar ändå nästan dubbelt så mycket som exempelvis Ring Indoor Cam. Men om du frågar oss så ska du ändå satsa på Arlos kamera. För det första har Arlo bättre koll på säkerheten, vilket Privacy Shield är ett bra exempel på, och för det andra fungerar Essential Indoor Camera med flera olika Smart Home-ekosystem – inklusive Google Home och Samsung SmartThings – medan Rings produkter egentligen bara integreras fullständigt med Amazon Alexa. Tyvärr har varken Rings eller Arlos kameror full integration med Apple Homekit. Essential Indoor Camera måste därför styras från Arlos egen app om det finns iPhone- eller iPad-användare hemma.

Essential Indoor Camera är kort och gott enkel att installera och ger utmärkt ljud- och bildkvalitet. Och eftersom Arlo har tänkt på säkerheten och användarnas privatliv går det att sätta kameran i sovrummet också. Den säkerheten är värd ett par extra hundralappar, tycker vi.

Karakter
Arlo Essential Indoor Camera
Basic

Home tycker

Enkel installation, bra ljud- och bildkvalitet och massor av smarta funktioner, inklusive möjligheten att dela videor med andra. Bra integration med olika Smart Home-ekosystem, och dessutom tänker Arlo på integriteten. Bara några få funktioner utan Arlo Smart Plan. Rörelsesensorn reagerar lite långsamt i mörker. Ingen integration med Apple Homekit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Less is more

Pålitlig moppare med få problem

Tveksam våtrengöring

Hur smakar 30 000-kronors kaffe?

Välstruket utan krångel

6 airfryers som gör matlagningen lekande lätt

Tänd ett milt ljus i vintermörkret

Yale Doorman har blivit mer modernt

Vi ersätter hela ditt kök

Är det inte tvättdags snart?

Handhållen rengöring på flera sätt

Smartare svalka för sommaren

Ljud & Bild
Rulla till toppen