Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Arlo Pro 4 Spotlight Camera

Helt trådlös övervakning

2K-videokvalitetsövervakning inne och ute, direkt i ditt Wi-Fi.

Av / 2021-12-28 - 09:00
Arlo Pro 4 Spotlight Camera
John Hvidlykke

Arlo har så många olika övervakningskameror att det kan vara svårt att få en överblick. Från riktigt billiga inomhuskameror för ett par hundralappar och upp till heltäckande paket med övervakning av hela hemmet i UHD-upplösning.

Trots proffsbeteckningen är Arlo Pro 4 Spotlight Camera inte toppmodellen utan ”bara” den näst mest avancerade. Vilket inte är så illa, eftersom kameran klarar videoövervakning i 2K-upplösning både inomhus och utomhus, kan filma fullständigt mörker och har en inbyggd spotlight.

På utsidan ser Arlo Pro 4 ut precis som företagets övriga kameror: en rundad enhet i glansig vit eller svart plast som kan fästas magnetiskt eller med skruvfäste som ingår i paketet. Likheten är så fullständig att man måste gå in i Arlo-appen (eller läsa på förpackningen) för att se skillnaden mellan Pro 4 och Ultra 2 – eller för den delen den äldre Pro 3-modellen.

Arlo Pro 4 kan användas inomhus och utomhus. (Foto: Arlo)

Pro eller Ultra?

Där Arlo Pro 4 skiljer sig från den något dyrare Arlo Ultra 2, som vi också har testat, är först och främst på videokvaliteten. Ultra-modellen kan spela in med 4K-upplösning, medan Pro-versionen nöjer sig med 2K. Så länge man inte behöver zooma in på detaljer som är väldigt långt borta är skillnaden i upplösning ett lyxproblem.

Desto mer relevant är att Ultra-kameran har två mikrofoner – och därmed en möjlighet att reducera bort vindbrus på elektronisk väg, medan Pro-kameran får nöja sig med en enda mikrofon. Det finns dessutom bara en enda rörelsesensor i Pro-modellen i stället för två. Det kan spela roll på vissa platser – som vindpinade hushörn. Om kameran ska monteras inomhus är skillnaden förmodligen obetydlig.

Arlo Pro 4 kan anslutas direkt till det trådlösa nätverket. (Foto: Arlo)

Ett område där Arlo Pro 4 ligger före den dyrare Ultra 2 är att den kan kopplas direkt till hushållets trådlösa nätverk. Man slipper alltså använda en ”hubb” som länk mellan nätverket och kameran(-orna). Om man bara behöver en enda övervakningskamera blir paketpriset lägre. Det gör också det enklare att integrera Arlo Pro 4 i ett smart hem med kameror från flera tillverkare. Har man redan en Arlo-hubb i huset kan Pro 4 också kopplas till den, om man vill.

Möjligheten att koppla upp direkt till det trådlösa nätverket är för övrigt den enda direkta skillnaden mot föregångaren Arlo Pro 3, som vi har testat tidigare.

Pro 4 kan, liksom Arlos andra kameror, styras från Arlos egen mobil-app, som även används under installationen. Men den kan också integreras i ett smart hem via Google Assistant, Apple HomeKit, Amazon Alexa eller Samsung SmartThings.

Det finns en inbyggd spotlight och siren i kameran. (Foto: Arlo)

Spotlight och tvåvägskommunikation

På paketet utlovas Color Night Vision. Detta är en sanning med modifikation, eftersom det inte filmas i färg i totalt mörker. När kameran streamar video från ett mörkt rum sker det i svartvitt. Färgerna kommer in i bilden när rörelsesensorn känner av aktivitet framför kameran och tänder LED-spotlighten.

Det finns inbyggd mikrofon och högtalare i kameran, med full tvåvägskommunikation så du kan be budet att lägga paketet i trädgårdsskjulet eller beordra hunden att gå ner från sängen när du har fått ett meddelande i mobilen om att kameran har observerat ett paket eller ett djur. Om det varken är UPS eller hunden som upptäckts så har kameran även en inbyggd siren för att skrämma bort inbrottstjuvar.

Se vem som ringer på – och undvik överraskningar. (Foto: Arlo)

Abonnemang är – nästan – oumbärligt

Möjligheten att identifiera människor, djur, fordon och paket finns inte automatiskt, som det gör med Google Nest Cam. För att skilja de relevanta rörelserna framför kameran från de irrelevanta måste man ha ett abonnemang hos Arlo. I ”gratis-utförande” får man live-meddelanden i appen när något registreras. Och man kan titta på en live videofeed. Men videon lagras inte i molnet som bevis.

I praktiken betyder det att ett abonnemang är oumbärligt för att Arlo Pro 4 ska fungera som det är tänkt med en övervakningskamera. Det kostar 29 kronor i månaden att få tillgång till lagring online för en kamera. Har man fler mer än en enda kamera kostar det 99 kronor per månad för onlinelagring i upp till 30 dagar i 2K-videokvalitet. Oavsett antal kameror. När man köper kameran får man tre månaders gratis provperiod på abonnemanget.

Arlos app har en funktion som heter Geofencing som aktiverar kamerorna när ägaren lämnar hemmet, det vill säga när mobiltelefonen förflyttar sig bort från adressen. Och stänger av dem igen när mobilen kommer hem. Man kan registrera flera mobila enheter så att kamerorna bara är aktiva om alla som bor i huset är borta.

Arlo Pro 4 har en högre bildupplösning än de flesta övervakningskameror. (Foto: Arlo)

Slutsats: Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är ingen billig övervakningskamera, men kvaliteten och funktionerna matchar priset. Och tack vare möjligheten att koppla kameran direkt till Wi-Fi utan anslutnings-hubb kan den även vara en bra nybörjarkamera för den som vill börja övervaka sin omgivning. Video i 2K med HDR-färgrymd ger en bildkvalitet som är högre än i de flesta modeller på marknaden. Vill man ha ännu högre bildkvalitet kan man överväga Arlo Ultra 2, men då blir inte bara upplösningen utan även priset per kamera dubbelt så högt.

Karakter
Arlo Pro 4 Spotlight Camera
Premium

Home tycker

Robust och vädertålig kamera med hög upplösning. Kan anslutas direkt till Wi-Fi-nätverket. Inbyggd spotlight. Dyr. Upplösningen är hög, men inte lika hög som på Arlo Ultra 2.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Laga mat som på restaurang

Ljud & Bild
Rulla till toppen