TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Arlo Pro 3

Säker övervakning

Med Arlo Pro 3 ska du kunna känna dig trygg. Inte bara för att kameran övervakar ditt hem, utan också för att Arlo lovar att skydda dina data..

forfatter
Publicerad 2019-12-23 - 07:00
Karakter
Arlo Pro 3
L&B tycker
De viktigaste funktionerna fungerar utan abonnemang. Med ett abonnemang får man ännu fler riktigt smarta möjligheter, plus att Arlo värnar om säkerheten. 2K-videokvalitet är utmärkt och både 2-vägs ljud och inbyggd siren och spotlight förbättrar flexibiliteten.
Långt ifrån den billigaste övervakningskameran på marknaden. Stöder inte (i skrivande stund) Apple HomeKit. Vill man spara videoklipp manuellt så får man göra det på ett USB-minne.
Specifikationer
 • Typ: Övervakningskamera (2 st) + SmartHub
 • Trådlöst: 2,4 GHz Wi-fi 802.11 b/g/n
 • Fungerar med: Android, iOS, Amazon Alexa, Google Assistant
 • Ström: 4 800 mAh uppladdningsbart batteri
 • Mått: 8,9 x 5,2 x 7,84 cm (kamera)/15,3 x 14 x 5,24 cm (SmartHub)
 • Övrigt: 2K-video (2560×1440 pixlar), 12x digital zoom, rörelsesensor, ljudsensor, 2-vägs ljud, 160° synvinkel, mörkerseende, väderskyddad (IP65)
 • Webb: arlo.com/eu/

Arlo är ett av de mest kända varumärkena när det gäller övervakning av hemmet. Och på goda grunder eftersom företaget, som tidigare ägdes av nätverkshårdvarumärket Netgear, gör bra och tillförlitliga produkter. Till exempel den mobila övervakningskameran Arlo Go som vi testade i somras.

Nya Arlo Pro 3 är en mer traditionell övervakningskamera för hemmet. Den finns i olika paketlösningar, av vilka vi har haft nöjet att testa ett system med två kameror och en basstation, den så kallade Arlo SmartHub som ansluter kamerorna till det lokala nätverket.

Kameran kan sättas upp med en stark magnet. Foto: Arlo

Bättre på flera områden

Arlo Pro3 är främst en uppgradering av sin föregångare, den populära Arlo Pro 2. Precis som Pro 2 har Pro 3 både rörelse- och ljudsensor, men kameran spelar nu in i hög 2K-upplösning och är dessutom utrustad med HDR som förbättrar bildens kontrast. Det innebär att till exempel starkt belysta områden blir lättare att se, vilket gör inspelningarna mer detaljerade. Även när man zoomar in – fast bilden blir grynig om man zoomar in ända till 12x, som är kamerans maximala kapacitet.

Arlo Pro 3 har 160 graders vidvinkel, så att en enda kamera kan övervaka ett större område, och sist men inte minst är den numera utrustad med en spotlight som kan användas på natten för att både skrämma bort inkräktare och filma i färg. För övrigt kan man också tända och släcka kamerans spotlight manuellt, vilket är praktiskt om man får ett meddelande på sin mobil men inte riktigt ser vad som händer när man tittar på kamerans live-ström.

Arlo Pro 3 är väderskyddad (IP65-certifierad), så den kan användas både inomhus och utomhus. Och utöver de nya och förbättrade kamerafunktionerna ger Arlo Pro 3 numera också bättre möjligheter för att prata med personer som befinner sig i kamerans synfält (med brusreducering och äkta tvåvägsljud så att konversationer inte blir som att prata i walkie-talkie). Det finns också en siren inbyggd i själva kameran.

Arlo Pro 3 är väderskyddad (IP65) och kan användas både inne och ute. Foto: Arlo

Installation och funktioner

Det är lekande lätt att komma igång och börja använda Arlo Pro 3 till vardags. Basstationen kopplas till internet-routern med ethernet-kabel och sedan ansluts kamerorna helt automatiskt med Arlos överskådliga och lättanvända app, som laddas ner till användarens mobiltelefon.

Det är också i appen man ställer in de många olika funktionerna som Arlo Pro 3 har. Till exempel om kameran ska reagera på rörelser eller inte, vilket för övrigt kan ställas in manuellt eller genom så kallad geofencing, som innebär att kamerasensorerna bara är aktiva när man inte är hemma.

Med Arlo Smart (AI-funktioner som bara fungerar när man tecknar ett abonnemang som kostar 2,79 euro per månad och per kamera) får man mer precisa meddelanden i mobilen när Arlo-kameran registrerar en rörelse i sitt synfält. Den molnbaserade tjänsten hjälper nämligen kameran att urskilja olika föremål, så att man till exempel inte blir varnad om en katt springer över gräsmattan utan bara får notiser om kameran identifierar objudna gäster. Dessutom lagras alla inspelningar i molnet i 30 dagar med Arlo Smart, men om man saknar abonnemang får man klara sig med ett USB-minne i basstationen för att lagra inspelningarna lokalt. Utan tillgång till molnet förlorar dock kameran sina AI-funktioner.

Rörelsesensorn är väldigt känslig. Inte ens en ninja-aktig teknikjournalist kan undvika att sätta igång kameran. Video: Peter Gotschalk

Arlo värnar (mer) om din integritet

En av Arlos största konkurrenter är Amazon-ägda Ring. Deras Stick Up Cam Wired, som vi testade i början av 2019, är aningen billigare än Arlo Pro 3, men har många liknande funktioner. Ring har nyligen varit lite i blåsväder eftersom företaget visade sig ha kundernas lagrade videofilmer okrypterade i molnet, plus att företaget påstås ha gett anställda obegränsad tillgång till privata användares videor och live-strömmar från deras övervakningskameror.

Det finns inga liknande historier om Arlos produkter, men det är ändå ganska så viktigt att kunna lita på ett företag som förvarar så personlig information som inspelningar från privata hem.

Och precis som Rings kamera kräver Arlo Pro 3 också uppkoppling till molnet och abonnemang på Arlo Smart (eller något av de dyrare paketen) för att man ska komma åt alla funktioner.

Därför är det betryggande att Arlo tycks ha koll på säkerheten. Alla signaler mellan basstationen och de enskilda kamerorna är krypterade med 128 bitars AES-kryptering, och all kommunikation via appen skyddas av TLS-protokollet. Dessutom uppfyller Arlo alla europeiska GDPR-krav, så du bör kunna lita på att alla dina data är skyddade.

Men tänk dig för en gång extra innan du väljer att styra dina kameror med en digital assistent. Arlo Pro 3 stöder både Amazon Alexa och Google Assistant, och inget av dessa företag har ett rykte om sig att prioritera användarnas integritet särskilt mycket. På just det området kan man förmodligen lita mer på Apple, men även om andra Arlo-produkter (som föregångaren Arlo Pro 2 och den dyrare modellen Arlo Ultra) numera stöder Siri och Apple HomeKit, så gäller det tyvärr inte Arlo Pro 3 ännu. Så om du vill att kameran ska samarbeta med Apple HomeKit måste du ta omvägen via IFTTT.

Apple HomeKit-stöd är dock på väg till Arlo Pro 3, så inom en överskådlig framtid bör du kunna integrera kamerasystemet med resten av ditt smarta hem och dina Apple-enheter.

Foto: Peter Gotschalk
Trappuppgång i Berlin efter mörkrets inbrott (överst). Och sedan tänder vi kamerans inbyggda spotlight (botten). Foto: Peter Gotschalk

Slutsats

Arlo Pro 3 är långt ifrån den billigaste övervakningskameran på marknaden. Men man får ändå mycket för pengarna med startpaketet vi testade. Med två kameror och en basstation har man allt man behöver, och vill man ha fler kameror så går de att köpa för 3 400 kronor styck.

Med den molnbaserade tjänsten Arlo Smart, som ingår utan kostnad de tre första månaderna (efter det kostar nöjet 2,79 euro per månad och kamera), har Arlo Pro 3 användbara intelligenta funktioner, bland annat förmågan att skilja mellan djur och människor när rörelsesensorn är aktiverad. Kameran reagerar även på ljud och bildkvaliteten (i 2K-upplösning, optimerad med HDR och bred synvinkel) är nästan skrämmande bra.

Man kan använda Arlo Pro 3 utan artificiell intelligens och utan att lagra sina videoklipp i molnet, men om man vill lagra dem lokalt så görs det på ett USB-minne vilket är mindre optimalt än microSD-kort.

Det är också bra att Arlo månar om säkerheten och användarnas integritet, och att det amerikanska företaget följer de europeiska GDPR-reglerna uppskattar vi. Det ger extra trygghet. Därför är det extremt frustrerande att Arlo Pro 3 inte stöder Apple HomeKit och Siri, som är mycket säkrare än de digitala assistenterna från Amazon och Google.

TCL 65EC785 Android TCL_55_65_C8_ALU_KEYVI_FRONT_LIFESTYLE-1024x576 LG 65SM8600 6 highend-soundbars High-end soundbars SPREAD
<
>
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Nya robotdammsugare i mellanklassen iRobot utökar sitt sortiment med två nya robotdammsugare i mellanklassen
Få in soluppgången i sovrummet Philips Hues sommarnyheter erbjuder morgonsol i sovrummet och ljusa nätter på terrassen.
Halvdum smart-odling ger dig gröna fingrar Click & Grow Smart Garden 9 Pro säljer sig som fullproppad med smart teknik, men i verkligheten är den nästa lika dum som en vanlig balkonglåda.
Kanske den bästa robotdammsugaren Svindyra Roborock S7 MaxV Ultra är den smartaste robotdammsugaren hittills.
Städa med hjälp av laser Jag har sagt det förr, och jag säger det igen – det finns roligare saker än att städa. Men som tur väl är så finns det människor som faktiskt gör sitt yttersta för att göra det hela både enklare och skojigare.
Framtiden är ljus och smart Intelligenta ljuskällor är en av de viktigaste delarna i ett smart hem. Vi har testat smarta lampor från sex olika tillverkare.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend