Guide: Fem skäl att använda digitala assistenter – och tre skäl att låta bli

Fem skäl att använda digitala assistenter – och tre skäl att låta bli

Borde du köpa en smarthögtalare med inbyggd digital assistent? Här får du svaret.
Annons
Annons
forfatter

Det röststyrda smarta hemmet är en verklighet för många, medan andra undrar om det verkligen finns någon poäng med att utrusta hemmet med smarta högtalare som kan styra allt från belysning till temperaturen i vardagsrummet. Det finns goda skäl att ge röststyrning via digitala assistenter som Alexa, Google Assistant och Siri en chans. Och det finns goda skäl att låta bli också. Här är de viktigaste:

Fem bra skäl att uppskatta de digitala assistenterna

Som att ha en digital butler

”Alexa, tänd ljuset i badrummet.” ”Hey Google, spela klassisk musik på Spotify.” ”Siri, skicka WhatsApp-meddelande till mamma.” De tre mest utbredda digitala assistenterna kan hjälpa till med lite av varje och gör det dessutom möjligt att styra hela ditt smarta hem med röstkommandon. Du sparar tid också, eftersom det går snabbare att ge assistenten en kort instruktion än att plocka fram datorn eller mobiltelefonen. Särskilt om du ska lägga in en aktivitet i kalendern eller bara kom ihåg att lägga till hushållspapper på inköpslistan.

Det enda som digitala assistenter inte kan ännu är att hämta en kall öl från kylskåpet, men det kommer säkert någon dag.

De kan göra många saker åt gången

Består din morgonrutin av att du sätter på kaffekokaren, går på toaletten och sedan kollar kalendern och dina mail? Med bland annat Google Assistant kan du skapa dina egna rutiner så att kaffet sätts på automatiskt och att lampan i badrummet tänds, samtidigt som Google Home-högtalaren berättar vilka möten du har i kalendern och hur vädret blir.

Orakel i vardagsrummet

Du kan fråga den digitala assistenten om allt. Och oftast får du ett förnuftigt svar. ”Hur blir vädret i morgon?” och ”Vem är president i USA” svarar de enkelt på, och det kan bli mer komplicerat än så utan att Alexa, Google Assistant eller Siri ger upp. Alla assistenterna kan till exempel omvandla mellan olika måttenheter och framför allt Siri är bra på att svara på frågor om sportresultat och popkultur, medan Alexa vet en del om historia och vetenskap.

Annons
För ett barn som inte har lärt sig att läsa och skriva är en digital assistent ett enkelt sätt att lära sig att navigera i och interagera med en digital värld. Foto: Google

Även små barn kan använda dem

Det är lika naturligt för de minsta att prata med en röstassistent som det är att servera te och kakor till dockorna i barnrummet. För ett barn som kanske inte har lärt sig att läsa och skriva är en assistent ett enkelt sätt att lära sig att navigera och interagera i en digital värld. Alexa, Google Assistant och Siri hjälper också barnen att utveckla sina språkförmågor, helt enkelt för att de måste tala klart och tydligt för att de smarta högtalarna ska förstå dem.

Med hjälp av röststyrning ger digitala assistenter äldre och synskadade människor nästan obegränsad tillgång till internet.

Hjälp för äldre och synskadade

Äldre människor kan ha svårt att använda en dator eller en mobiltelefon på grund av värk i fingrar och leder. Och synskadade, både unga och gamla, har av logiska skäl svårt att använda skärmbaserade enheter över huvud taget. Med hjälp av röststyrning ger de digitala assistenterna äldre och synskadade personer nästan obegränsad tillgång till internet, så länge hörseln fungerar.

Det har gått ett par år sedan man kunde börja prata med sin mobiltelefon. Apple var först med Siri, sedan dess har flera andra röststyrda assistenter tillkommit. Men i dag har den digitala assistenten flyttat in i ett brett utbud av produkter. Främst de så kallade smarthögtalarna (till exempel Amazon Echo, Google Home, Harman Kardon Citation 100 och Sonos One) men även många hörlurar, surfplattor och datorer.

Butler i ett smart hem

En apparat med inbyggd assistent kan hjälpa dig att lösa många olika vardagliga uppgifter. Med hjälp av röstkommandon kan en smart högtalare till exempel spela musik och podcaster, svara på frågor om allt från A till Ö samt fjärrstyra olika nätverksbaserade Smart Home-enheter, bland annat intelligent belysning med Philips Hue eller IKEA Trådfri – eller kameraövervakning från företag som Arlo och Ring. Man skulle kunna säga att den röststyrda assistenten är ett slags butler som hjälper dig att hålla ordning på ditt digitala liv och ditt smarta hem.

Annons

Alexa, Google Assistant och Siri

Framför allt i USA har röststyrning blivit en stor succé. Fler än 65 miljoner amerikaner har en smart högtalare, och många företag har egen digitala assistent som en del av deras ekosystem. Till exempel Microsoft med Cortana och Samsung med Bixby. Men marknaden domineras, precis som i Europa, av tre företag och deras assistenter: Amazon, Apple och Google. Här är en liten översikt:

  • Företag: Amazon
  • Finns på svenska: Nej, men kan användas i Sverige på engelska
  • Produkter: Amazon Echo, Sonos One
  • Musik: Amazon Music, TuneIn
  • Smart Home: Arlo, Belkin, IKEA Trådfri, Logitech, Nest, Philips Hue, Ring, TP-Link med flera

  • Företag: Apple
  • Finns på svenska: Ja, men bara via iPad, iPhone eller Mac
  • Produkter: Apple HomePod (är inte släppt officiellt i Sverige)
  • Musik: Apple Music, iTunes
  • Smart Home (via Apple HomeKit): Apple TV, Arlo, D-Link, Eve, IKEA Trådfri, Logitech, Netatmo, Philips Hue med flera

Annons

Tre skäl att undvika dem

Du blir (kanske) avlyssnad i ditt eget hem

Även om du litar på att Amazon, Apple och Google inte tjuvlyssnar på dig hemma så kan alla digitala enheter hackas. Foto: Amazon

De smarta högtalarna fungerar inte utan mikrofoner. Och många av deras funktioner kräver att dina kommandon och frågor överförs till stora servrar i molnet. Även om både Amazon, Apple och Google säger att deras produkter och assistenter inte kommunicerar med omvärlden så länge du inte använder specifika kommandon som ”väcker” den digitala assistenten (”Alexa”, ”Hey Google” och ”Hey Siri”) så är mikrofonerna i de smarta högtalarna alltid påslagna. Annars kan de inte lyssna efter deras ”wake-up call”.

Det har funnits exempel på att Alexa har spelat in och skickat en kvinnas privata samtal med sin man till en av hennes mans kollegor, och det har också visat sig att Amazon har tusentals anställda som inte gör annat än att lyssna på användarnas röstkommandon. Syftet är att träna Alexas röstigenkänning, men det är knappast många användare som tänker på att det de säger till Alexa faktiskt hörs av riktiga människor och inte bara en dator.

Även om du litar på att Amazon, Apple och Google inte avlyssnar dig i ditt eget hem så kan alla digitala enheter hackas. Det finns alltså en risk att hackare tar över dina smarta högtalare och lyssnar på dina privata samtal. Att detta är åtminstone teoretiskt möjligt har redan en grupp kinesiska hackare visat.

De begriper inte svenska

Google Assistant förstår svenska, och både Googles egna högtalare och flera andra som stöder Google Assistant går att köpa i Sverige. Siri pratar också svenska, men Apple HomePod går inte att köpa i Sverige. Amazon Alexa förstår inte svenska, men om du kan leva med att använda den digitala assistenten på engelska så kan du köpa Amazon Echo och flera andra högtalare med Alexa-stöd på amazon.de.

Men även om både Google Assistant och Siri faktiskt förstår svenska så blir det ofta problem med språkförståelsen. Assistenternas ordförråd är inte det största, vilket ofta leder till missförstånd. Dessutom förstår ingen av dem vanligt tal. Man måste formulera sina kommandon på ett mycket specifikt sätt för att bli förstådd, och om man inte känner till det specifika kommandot så kan det vara en oerhört frustrerande upplevelse att få den digitala assistenten att göra vad man vill.

Annons

De kan inte användas till särskilt mycket

Nästan 30 procent av amerikanerna äger en smarthögtalare, och nästan hälften av dem använder en digital assistent för att handla saker. Man kan beställa sin favoritpizza via Google Assistant och Alexa kan (naturligtvis) användas för att handla på Amazon.com.

Inget av detta fungerar i Sverige. Här finns bara Alexa i den internationella versionen och ännu så länge finns det inget amazon.se. Och även om Google Assistant tillsammans med Googles egna högtalare officiellt har lanseras i Sverige så är integrationen med svenska butiker minst sagt usel. Du kan använda Google Assistant för att prata med ICA eller ”få hjälp med att fixa din inköpslista”, som det står på Googles hemsida, men förutom ICA och MatHem finns det inte så många företag som erbjuder någon form av integration med Google Assistant.

picture7 picture5 picture3
<
>
Amazon Echo kan visserligen användas i Sverige men svenska kunder måste köpa högtalaren på amazon.de. Foto: Amazon
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

Sony har i dag lanserat det senaste tillskottet i Xperia 10-serien. Den nya modellen är den första i serien som har 5G.
Fler än en halv miljon användare har laddat ner infekterade appar från Huaweis officiella app-butik, AppGallery.
Nu kan du leta reda på saker som inte är gjorda av Apple.
Nokias nya X-serie är skapad för att uppmuntra användare att behålla sina mobiltelefoner längre. Tre års garanti, säkerhetsuppdateringar och Android-uppdateringar ingår.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller
Canon släpper också objektiven RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L och RF 600mm f4L.
Två nya mobiler med fokus på kameran.
Sony har i dag lanserat det senaste tillskottet i Xperia 10-serien. Den nya modellen är den första i serien som har 5G.
Befintliga modeller fasas ut. Men Logitech fortsätter ge stöd ett tag till.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.