Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Har Ring övervakat alla sina kunder?

Ring, som tillverkar intelligenta övervakningslösningar för privata hem, påstås ha låtit anställda titta på kundernas privata inspelningar.

Av / 2019-01-25 - 14:39
Har Ring övervakat alla sina kunder?

Ring Electronics har inte slagit igenom stort i Sverige, men i USA är märket en enorm framgång och köptes förra året av Amazon för en miljard dollar, alltså närmare tio miljarder svenska kronor.

Företaget tillverkar övervakningsutrustning för privata hem – till exempel Ring Video Doorbell 2 som vi testade förra året – och i Sverige finns deras produkter i en mängd butiker.

Rings produkter – inklusive ovan nämnda Video Doorbell 2, men även Door View Cam, som just lanserades på CES-mässan – är alla utrustade med vidvinkel-videokameror samt mikrofon och högtalare så att användaren inte bara kan övervaka hemmet och dörren från sin mobiltelefon utan också prata med folk som står utanför dörren. Till exempel ett bud som ringer på om man inte är hemma.

Ring-personal tittade

Om kunden tecknar en så kallad Ring Protect Plan lagras övervakningsvideorna på Rings servrar och kunderna kan sedan bland annat dela videor med vänner, grannar eller polisen. Det kan vara praktiskt om en kunds videokamera till exempel har fångat en misstänkt person som verkar överdrivet intresserad av något av husen i grannskapet.

Ovan nämnda servrar finns hos Rings ägare Amazon, som med sin S3-plattform är världens största leverantör av serverutrymme i molnet, och det är där som det som användarnas privatliv påstås ha kränkts.

Enligt The Intercept, som citerar integritetsbloggen The Information, ska Ring under en längre tid ha låtit anställda vid företagets avdelning i Ukraina ha fri tillgång till alla videoklipp från alla Ring-kunder över hela världen! Videorna var okrypterade och anställda kunde bläddra bland dem och titta på de olika klippen genom att bara klicka med musen.

Dessutom, rapporterar The Intercept, ska vissa Ring-anställda till och med ha haft fri tillgång till live-video från kundernas övervakningskameror.

Artificiell intelligens som lär sig

Anledningen till att de ukrainska anställda kunde komma åt kundernas videoklipp är enligt The Intercept att det var nödvändigt för att ”träna” upp ett Ring-program som heter ”Neighbors”, som ska kunna hålla koll på omgivningen och med hjälp av artificiell intelligens varna kamerans ägare om det registrerar misstänkt beteende. Det är viktigt att programmet lär sig skilja på en katt och en inbrottstjuv, så därför fick de ukrainska anställda i uppgift att titta på oändliga mängder övervakningsvideor för att markera och kategorisera fordon, djur, människor och annat i bilderna. På så sätt skulle Neighbors-programmet lära sig att se skillnad på olika föremål.

Rings programvara skulle lära sig att känna igen olika sorts föremål. Foto: Ring
Rings programvara skulle lära sig att känna igen olika sorts föremål. Foto: Ring

Och enligt The Intercept är det inte bara videor från folks ringklockor som det ukrainska teamet har använt till ”undervisningen” av programvaran, utan också inomhusvideor från kundernas privata hem.

I ett uttalande till The Intercept förnekar Ring via talesmannen Yassi Shahmiri att anställda i Ukraina eller någon annanstans någonsin skulle ha haft tillgång till privata inspelningar utan användarnas uttryckliga tillåtelse. Dessutom förnekar de att någon Ring-anställd någonsin skulle ha haft tillgång till live-strömmar från användarnas kameror.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen