HTC HD Mini

En liten bjässe

Här är det touch som gäller. Även om HTC:s mobil heter ”Mini” så är den inte så vansinnigt liten. Det kör faktiskt Windows, vilket inte är så vanligt nu för tiden.

Telefoner med Windows Mobile blir färre och färre, och de kommer knappast att bli fler förrän Microsoft släpper nya operativsystemet Windows Phone 7 längre fram i år. HD Mini har Windows Mobile version 6.5.3 och det fungerar förvånansvärt bra. Telefonen reagerar fort och kan framför allt det mesta. Den är särskilt bra på traditionella business-funktioner som e-post och vanliga kontorsfunktioner.

Skärm
Den här telefonen är aningen större än Sony Ericssons Hazel. Skärmen är 3,2 tum och även om den bara är 0,6 tum större än Hazels så är det ganska så betydande i en telefon. Skärmen är en OLED-variant som fungerar väldigt bra i alla miljöer utom i direkt solljus, då är den nästan omöjlig att använda. Hur man kan göra en telefon som fungerar så dåligt i solljus är nästan obegripligt. En annan sak som kanske kan bli trasslig för oss med fingrar tjocka som prinskorvar är att pricka rätt på skärmen varje gång.

Underhållning
Eftersom den här artikeln främst handlar om underhållning så ska vi prata mest om detta. HD Mini har en 5 Mp-kamera precis som Hazel. Den har inte lika många fotofunktioner men fungerar fint som en enkel sikta-och-tryck-kamera. Kameraljus hade däremot inte skadat.
I och med att det är Windows vi pratar om så är det Windows Media Player som ser till att musik och film fungerar som det ska. För filmdelen ska det sägas att detta är aningen mer behagligt än i Hazel, men min personliga uppfattning är att bilden är i minsta laget. Fast det går utmärkt att överleva ett TV-avsnitt eller två. En helaftonsfilm är i mesta laget för en så liten skärm. Musik fungerar betydligt bättre, men det behövs ett minneskort. Telefonen hanterar upp till 32 GB, men det blir helt enkelt för mycket och den börjar gå märkbart trögt. Vi skulle inte använt mer än 16 GB för att hålla hastigheten och kraften på någorlunda nivå.
Även HTC:s telefon har radio och det är en funktion du kommer att använda oftare än du tror. En av de stora fördelarna jämfört med Hazel är att HD Mini har 3,5-millimeters minijack-kontakt för hörlurarna. Dessutom stöds A2DP om du har ett bluetooth-headset. För den som är intresserad av specialfunktioner kan vi nämna att den har inbyggd router för nätverk.

Social
Detta är också en social telefon. Den hanterar utan vidare Facebook, Twitter, MSN och YouTube, för att bara nämna de vanligaste. Dessutom är telefonen naturligtvis utrustad med GPS. Navigeringsprogrammet som ingår är en provversion så du måste betala för det om du vill fortsätta använda det. Telefonen är rent allmänt välutrustad med program, men vill du ha ännu mer så är Microsoft Marketplace ett bra ställe att leta på.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Creative Zen X-Fi2

Bra ljud i litet format

Creative är ett av märkena som funnits längst i branschen. De ligger kanske inte lika långt framme i media som de gjorde för bara ett par år sedan, men det betyder inte att de inte fortfarande gör utmärkta produkter.

Mycket bra ljud. Bra bild.
Ingen kapacitiv skärm. Aningen slöa menyer.

Sony Walkman A845

Trådsmal kvalitet

Även om Sony Ericsson vräker ut mobiltelefoner med avancerade musikfunktioner så fortsätter moderföretaget med sina Walkman-musikspelare.

Mycket bra ljud. Mycket bra skärm.
Aningen svag radio.

HTC Desire

En ren njutning

Här är testets fjärde operativsystem, Android. HTC Desire har mycket gemensamt med Googles Nexus One, men är betydligt bättre på många områden.

Stor och bra skärm. Bra gränssnitt.
Lite svag skärm i solljus. Dålig batterikapacitet.

Nokia X6

Inte riktigt imponerande

Detta ska vara Nokias flaggskepp i underhållningssegmentet. Det innebär att vi ställer riktigt höga krav, men X6 lyckas inte riktigt leva upp till dem.

Bra batterikapacitet. Radio. Bra ljud.
Svag i solljus. Svagt gränssnitt.

Sony Ericsson Hazel

Grön och kraftfull

Detta är en av telefonerna som märkligt nog inte har någon pekskärm. Men det hindrar den inte från att vara ett litet kraftpaket, och som bonus ingår den i Sony Ericssons miljösatsning.

Många bra funktioner. Miljö. Enkel att sköta.
Ingen minijack-kontakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: