Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

HTC Desire

En ren njutning

Här är testets fjärde operativsystem, Android. HTC Desire har mycket gemensamt med Googles Nexus One, men är betydligt bättre på många områden.
Ljud & Bild tycker
Stor och bra skärm. Bra gränssnitt.
Lite svag skärm i solljus. Dålig batterikapacitet.
Specifikationer

3,7-tums skärm
Android 2.1
Kapacitiv pekskärm
5 Mp-kamera
Pris: ca 4 700 kr

Vi kan redan nu avslöja att detta är testets avgjort bästa telefon. Den är visserligen dyrast, men är definitivt värd pengarna. Rent storleksmässigt påminner den om iPhone, fast är lite tjockare och en aning smalare.

Skärm
Skärmen är högst väsentlig för en touch-telefon. HTC använder en 3,7-tums OLED-variant som är extremt klar och tydlig. Den hanterar solljus bättre än HD Mini men helt bra är den ändå inte. Den stora skillnaden är storleken. När man kommer upp i 3,7 tum fungerar skärmen bättre som pekyta och till och med mina egna tjocka fingrar klarar sig galant. HTC har lagt stor vikt vid att manövrering och skötsel ska bli så enkel och effektiv som möjligt. Det har de i hög grad lyckats med också. Om du vill ha skandinaviska tecken måste du ladda ned svenskt tangentbord. Det kostar naturligtvis inte något men gör tangentbordet lite trögare.

Kamera
Kameran har 5 megapixlar och tar helt godkända bilder. Någon ersättning för en riktig kamera är den inte, men så länge du inte förväntar dig högsta kvalitet kan du se fram emot många fina semesterbilder. Något överraskande är att det inte finns någon sekundär kamera på fronten för videosamtal.
Desire stöder också de sociala nätverken Facebook, Twitter och så vidare. Allt hanteras med hjälp av FriendStream, som fungerar på ungefär samma sätt som Sony Ericsson X10:s Timescape.

Underhållning
HTC-telefonen är bra på att hantera musik. Den har inga problem med spellistor och allmän skötsel. Däremot hade vi gärna sett att det gick att fintrimma ljudet bättre. Här får du nöja dig med standardinställningar som inte fungerar lika bra med all slags musik. Men det bör poängteras att musikspelaren är bra.
Film fungerar också fint. Desire hanterar inte alla filmformat direkt, vi är lite besvikna över att du faktiskt måste betala för att få stöd för DivX och XviD. Men när du väl gjort det så fungerar den stora skärmen fint till film.
Telefonen har en inbyggd bokläsare också. Det går att ladda ner böcker från Android Markets, men varför man skulle vilja läsa en bok på en 3,7 tum stor skärm är mer än jag begriper. Då föredrar jag helt klart en analog bok.
Även bilder hanteras på ett bra sätt. Att titta på fotografier är en riktig upplevelse.
Telefonen har naturligtvis radio också, samt stöder Bluetooth A2DP. Och GPS. Vi hade däremot föredragit att Desire var försedd med något mer avancerat program än Google Maps. Ytterligare förbättringar är på gång, och vi avvaktar med spänning. En förbättring av detta skulle höja nivån ytterligare.

Bara för skojs skull
En underhållningsmaskin måste naturligtvis inte ha telefonfunktioner. Det finns många roliga apparater som man inte kan ringa med. En del av de uppenbara fördelarna med sådana är att de är mer fokuserade på enskilda områden, som de i gengäld är väldigt bra på. Dessutom har de ofta bättre musikfunktioner än sina mobilkusiner. Vi har tagit en titt på två kvalitetsspelare.

Annons

Också i detta test:

Creative Zen X-Fi2

Bra ljud i litet format

Creative är ett av märkena som funnits längst i branschen. De ligger kanske inte lika långt framme i media som de gjorde för bara ett par år sedan, men det betyder inte att de inte fortfarande gör utmärkta produkter.

Mycket bra ljud. Bra bild.
Ingen kapacitiv skärm. Aningen slöa menyer.

Sony Walkman A845

Trådsmal kvalitet

Även om Sony Ericsson vräker ut mobiltelefoner med avancerade musikfunktioner så fortsätter moderföretaget med sina Walkman-musikspelare.

Mycket bra ljud. Mycket bra skärm.
Aningen svag radio.

Nokia X6

Inte riktigt imponerande

Detta ska vara Nokias flaggskepp i underhållningssegmentet. Det innebär att vi ställer riktigt höga krav, men X6 lyckas inte riktigt leva upp till dem.

Bra batterikapacitet. Radio. Bra ljud.
Svag i solljus. Svagt gränssnitt.

HTC HD Mini

En liten bjässe

Här är det touch som gäller. Även om HTC:s mobil heter ”Mini” så är den inte så vansinnigt liten. Det kör faktiskt Windows, vilket inte är så vanligt nu för tiden.

Liten. Router. Radio.
Dålig i solljus. Ingen kamera på fronten.

Sony Ericsson Hazel

Grön och kraftfull

Detta är en av telefonerna som märkligt nog inte har någon pekskärm. Men det hindrar den inte från att vara ett litet kraftpaket, och som bonus ingår den i Sony Ericssons miljösatsning.

Många bra funktioner. Miljö. Enkel att sköta.
Ingen minijack-kontakt.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.