Nokia X6

Inte riktigt imponerande

Detta ska vara Nokias flaggskepp i underhållningssegmentet. Det innebär att vi ställer riktigt höga krav, men X6 lyckas inte riktigt leva upp till dem.

Vi hade förväntat oss mer av våra finska grannar. Det verkar som om Nokia fortfarande har svårigheter med att hitta tillbaka till storformen och återta sin plats som ett märke som leder utvecklingen.

Lite blek
Precis som den flesta pekmobiler har X6 en kapacitiv skärm. Och den fungerar lika bra som vi förväntar oss, och är riktigt bekväm att använda. Problemet är att den kan kännas lite blek. Jämfört med HD Minis skärm har den vissa svagheter, men den har fördelen att fungera lite bättre i solljus. Långtifrån bra, men bättre än HD Mini. Fast lite bättre skärpa hade inte skadat.
Nokias telefon är ganska så stor och framför allt tung. Det gör att den nog kan bli i mesta laget att bära runt i skjortfickan.
Minnet är på 16 GB och precis som med iPhone går det inte att utöka det med hjälp av minneskort. En sak vi märker ganska så fort är att telefonen är långsam. Efter ett tag blir det faktiskt riktigt irriterande. X6 tar lång tid på sig att tänka när den utför uppgifter som exempelvis bildbehandling. På detta område borde vi kunna förvänta oss mer av Nokia.

Underhållning
På kamerasidan ligger Nokia på samma nivå som de två föregående testdeltagarna, och fungerar helt godkänt. Positivt är att kameran är utrustad med belysning, vilket gör att den hanterar halvmörker bättre. Det finns också en liten videokamera på fronten för videosamtal.
Musiken tar X6 hand om väl. Öronsnäckorna som ingår är ganska så bra och till skillnad från Sony Ericsson har Nokia en vanlig 3,5-mm-plugg. Ljudkvaliteten är också hög. När det gäller öronsnäckorna så är de utrustade med både mikrofon och manövreringsmöjligheter. Om du i stället använder dina egna hörlurar så tappar du en del funktioner.
Video ligger på ungefär samma nivå som HTC:s HD Mini, fast dess funktioner är kanske lite bättre än Nokias.
När det gäller musik är Nokia Music Store en bra affär, även om den inte är i närheten av iTunes. Men så länge du inte räknar med att hitta precis allting så duger den.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Creative Zen X-Fi2

Bra ljud i litet format

Creative är ett av märkena som funnits längst i branschen. De ligger kanske inte lika långt framme i media som de gjorde för bara ett par år sedan, men det betyder inte att de inte fortfarande gör utmärkta produkter.

Mycket bra ljud. Bra bild.
Ingen kapacitiv skärm. Aningen slöa menyer.

Sony Walkman A845

Trådsmal kvalitet

Även om Sony Ericsson vräker ut mobiltelefoner med avancerade musikfunktioner så fortsätter moderföretaget med sina Walkman-musikspelare.

Mycket bra ljud. Mycket bra skärm.
Aningen svag radio.

HTC Desire

En ren njutning

Här är testets fjärde operativsystem, Android. HTC Desire har mycket gemensamt med Googles Nexus One, men är betydligt bättre på många områden.

Stor och bra skärm. Bra gränssnitt.
Lite svag skärm i solljus. Dålig batterikapacitet.

HTC HD Mini

En liten bjässe

Här är det touch som gäller. Även om HTC:s mobil heter ”Mini” så är den inte så vansinnigt liten. Det kör faktiskt Windows, vilket inte är så vanligt nu för tiden.

Liten. Router. Radio.
Dålig i solljus. Ingen kamera på fronten.

Sony Ericsson Hazel

Grön och kraftfull

Detta är en av telefonerna som märkligt nog inte har någon pekskärm. Men det hindrar den inte från att vara ett litet kraftpaket, och som bonus ingår den i Sony Ericssons miljösatsning.

Många bra funktioner. Miljö. Enkel att sköta.
Ingen minijack-kontakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: