Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Test av Mobiltelefoner och spelare

Sommar, sol och lata dagar

Tiden har kommit för avslappning i hängmattan. Då kan det vara trevligt med lite underhållning.

Av / 2010-07-26 - 06:00
Test av Mobiltelefoner och spelare
Marius

Produkter i detta test

Solen värmer. Vi tillbringar mycket tid utomhus. Vi njuter av sommaren i hängmattan eller kanske på stranden. Då gäller det att hitta elektronik som passar alla lata dagar. Kort och gott något som kan underhålla när dagen sakta flyter förbi. En bra musiktelefon. En mediespelare som kan visa Tom Cruise senaste film eller kanske det senaste avsnittet av The Mentalist. Helt enkelt en apparat som gör dagarna i hängmattan ännu bättre. Du kanske till och med har skaffat en läsplatta och laddat den med Stephen Kings senaste i elektroniskt format? Här är ett par tips som gör sommarens dagar och kvällar lite trivsammare – även om solen lyser med sin frånvaro.

Musiktelefoner
För inte så länge sedan var du tvungen att göra ett par svåra val när du skulle köpa mobiltelefon. Du måste hitta en som var inriktad på just det du var ute efter. Några mobiler var specialiserade på foto, andra på musik och så fanns det sådana som var rena kontorstelefoner. Sådana val behöver du inte bekymra dig om längre. Nu för tiden vill vi ha allt på en gång. Vi vill inte att mobiltillverkarna ska tvinga oss att välja en huvudfunktion så att vi kanske är tvungna att köpa fler än en telefon. Vi vill att mobilen ska göra vad vi vill, när vi vill det. Vi är villiga att betala lite extra för en smart telefon som kan allt.
All statistik pekar på att marknaden rör sig i riktning mot smarta telefoner. Enkla telefoner är något som passar barn. Resten av oss vill ha smarta telefoner som kan allt. Och inte bara det, vi vill till och med ha touch. Om en telefon inte kan styras direkt från skärmen är vi inte särskilt intresserade. Det dyker naturligtvis upp massor av modeller som sköts med vanliga knappar, men det är touch de flesta av oss vill ha. Vi vill se vad som händer. Vi vill titta på en film utan att använda kikare.
Priset vi betalar är just priset. Telefonerna har blivit större och dyrare. Det är inte längre så att de coolaste telefonerna är de minsta. Vi accepterar att storleken växer så länge funktionerna ger oss vad vi vill ha. Och numera vill vi bli underhållna. Vi vill vara i kontakt med våra vänner på Facebook, lyssna på radio, titta på film, lyssna på musik, spela spel, streama musik och framför allt ladda ned program som gör att vi kan göra allt detta precis när vi behöver det. Det är skälet till iPhones enorma succé och anledningen till att alla märken tar fram modeller som försöker efterlikna Apples mobiltelefon. En del av dem lyckas faktiskt hitta på en del nytt på vägen, och det är bra.
Vi glömde förresten en sak. Vi vill att telefonerna ska vara GPS-mottagare också. Mobilen ska kunna visa exakt var du är någonstans, exakt hur du kommer dit du ska och under tiden berätta lite om platsen du befinner dig på.
Telefonerna har med andra ord blivit fickdatorer som vi dessutom kan ringa med. Informationscentraler med underhållningsfunktioner. Så här i sommartider är det ofta det senare – underhållningen – som vi är mest intresserade av. Här är ett litet axplock av det senaste på den fronten.

Produkter i detta test

Creative Zen X-Fi2

Bra ljud i litet format

Creative är ett av märkena som funnits längst i branschen. De ligger kanske inte lika långt framme i media som de gjorde för bara ett par år sedan, men det betyder inte att de inte fortfarande gör utmärkta produkter.

Mycket bra ljud. Bra bild.
Ingen kapacitiv skärm. Aningen slöa menyer.
Läs hela testet

Sony Walkman A845

Trådsmal kvalitet

Även om Sony Ericsson vräker ut mobiltelefoner med avancerade musikfunktioner så fortsätter moderföretaget med sina Walkman-musikspelare.

Mycket bra ljud. Mycket bra skärm.
Aningen svag radio.
Läs hela testet

HTC Desire

En ren njutning

Här är testets fjärde operativsystem, Android. HTC Desire har mycket gemensamt med Googles Nexus One, men är betydligt bättre på många områden.

Stor och bra skärm. Bra gränssnitt.
Lite svag skärm i solljus. Dålig batterikapacitet.
Läs hela testet

Nokia X6

Inte riktigt imponerande

Detta ska vara Nokias flaggskepp i underhållningssegmentet. Det innebär att vi ställer riktigt höga krav, men X6 lyckas inte riktigt leva upp till dem.

Bra batterikapacitet. Radio. Bra ljud.
Svag i solljus. Svagt gränssnitt.
Läs hela testet

HTC HD Mini

En liten bjässe

Här är det touch som gäller. Även om HTC:s mobil heter ”Mini” så är den inte så vansinnigt liten. Det kör faktiskt Windows, vilket inte är så vanligt nu för tiden.

Liten. Router. Radio.
Dålig i solljus. Ingen kamera på fronten.
Läs hela testet

Sony Ericsson Hazel

Grön och kraftfull

Detta är en av telefonerna som märkligt nog inte har någon pekskärm. Men det hindrar den inte från att vara ett litet kraftpaket, och som bonus ingår den i Sony Ericssons miljösatsning.

Många bra funktioner. Miljö. Enkel att sköta.
Ingen minijack-kontakt.
Läs hela testet

Home tycker

Många bra funktioner. Miljö. Enkel att sköta. Ingen minijack-kontakt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Samsung riskerar att bli omsprungna av Motorola

Huawei Honor är tillbaka!

Större och snabbare

Världens snabbaste och dyraste iPad

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Rulla till toppen