Canton GLE 420.2

Bra nog

Canton är kända för sina påkostade högtalare med hög upplösning och blixtsnabb attack. De här budgethögtalarna gör också mycket rätt, fast inte allt.
Ljud & Bild tycker
Fin och fyllig bas. Neutral och distinkt.
Tunt mellanregister. Vi vill ha mer luft.
Specifikationer
  • Impedans: 4–8 ohm
  • Känslighet: 86,5 dB
  • Omfång: 42–30 000 Hz
  • Mått: 30 x 27 x 17 cm
  • Färg: Bok, svart ask, vit, silver,  valnöt, vit matt
forfatter

Canton hävdar att de har hittat ett vinnande recept med sin GLE-serie. Trots att den rent prismässigt tillhör instegsklassen har den lånat teknik från dyrare serier. Och visst håller vi med om att högtalarna ser bra ut och att de har en förtroendeingivande känsla av byggkvalitet.

Diskantregistret är det en silkesdome som tar hand om i GLE 420.2, medan den 6 tum stora mellanregisterbasen har ett membran av lätt och styv aluminium som ska klara en stor bandbredd även vid höga ljudtryck.

Det går att välja mellan sex olika utföranden, så det finns nästan garanterat någon färg som passar just ditt hem. Grillen är av typen metallnät, vilket vi inte tycker är lika stiligt som resten av högtalaren.

Ljud
Canton-högtalarna har en fin basåtergivning som ger basinstrumenten en naturlig tonstruktur. Jämfört med Audio Pro Black Ruby har basen väsentligt mer tyngd och fyllighet, vilket gör det mer engagerande att lyssna på GLE 420.2. De kan stå på ett par stativ en bit ut från väggen utan att låta för tunna, eller så passar de bra i en bokhylla om man vill ha ännu mer fyllighet.

GLE 420.2 ger däremot inte samma intryck av dynamik som Tannoy Mercury V1. Mellanregistret har inte samma storlek, vilket innebär en tunnare återgivning av instrument och röster, som kan låta lite nasala. Om musiken blir för intensiv kan ljudet dessutom bli en smula kallt och kliniskt.

Diskanten är distinkt och snabb, men har lite starkare s-ljud än Tannoy och är inte lika luftig. Även PSB Image B4 ger ett större intryck av övertoner än Canton, som har energin lite längre ned i diskantregistret. Det betyder att s-ljud och cymbaler är lite vassare.

Slutsats
GLE 420.2 har tillräckligt potent bas för att klara sig utan hjälp av en subbas. Ljudbilden har en fin sammanhållning, utan några utpräglade problemfrekvenser. Canton-högtalarna klarar den mesta musiken på ett tillfredsställande sätt.

För att kunna utmana de bästa i testet krävs det dock ett större mellanregister, med bättre dynamisk kontroll. En ännu mer upplöst diskant hade inte heller varit dumt. Men i slutändan tycker vi ändå att Canton-högtalarna är ett tryggt köp.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

PSB Image B4

Mini med stort format

Det borde inte vara möjligt. En högtalare som inte är större än ett A4-papper men som låter som en hel Wembley-konsert.

Fyllig klang. Välbalanserad ljudbild. Livlig dynamik.
Begränsat ljudtryck. Inte våldsamt detaljerad.

DALI Zensor 1

Sensitiva Zensor

DALIs nya budgethögtalare är både lätt att driva och lätt att gilla!

Utsökt diskant. Öppet och fylligt mellanregister. Känsliga.
Saknar lite engagemang i basen.

Tannoy Mercury V1

Rena kapet

Tannoys nya och briljanta instegsmodell sätter en ny standard för prisklassen.

Stor, öppen ljudbild. Naturliga övertoner. Bra bas.
Spelar inte högst av alla.

Boston Acoustics A 25

Bättre än de flesta

Outsidern lägger beslag på prinsessan och halva kungariket. Det är ingen slump.

Stor ljudbild. Bra bas. Pigg dynamik.
Inte supertransparent ljud.

Audio Pro Black Ruby

Utan spänst

Black Ruby är en liten och nätt högtalare som låter lika prydligt som den ser ut. Fast den känns lite livlös.

Behaglig klang.
Lite mjukt ljud. Ont om bas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.