Boston Acoustics A 25

Bättre än de flesta

Outsidern lägger beslag på prinsessan och halva kungariket. Det är ingen slump.
Ljud & Bild tycker
Stor ljudbild. Bra bas. Pigg dynamik.
Inte supertransparent ljud.
Specifikationer
  • Impedans: 8 ohm
  • Känslighet: 87 dB
  • Omfång: 55–25 000 Hz
  • Mått: 27 x 18 x 23 cm
  • Färg: Svart, vit, körsbär
forfatter

För dem som inte känner till Boston Acoustics kan det vara intressant att veta att de var en av de allra mest kritikerrosade tillverkarna av småhögtalare när A-serien lanserades för mer än 30 år sedan. Nybörjare är de med andra ord inte. Kanske är det en del av förklaringen till att dagens A-serie har lyckats hålla fast vid grundkonceptet: billiga och små högtalare med sofistikerad teknik för sin prisklass.

A25 får plats i de flesta bokhyllor och har dessutom väggfäste på baksidan så att de enkelt kan hängas på en skruv på väggen.

De 27 cm höga högtalarna har en 5,25-tums bas med membran av en blandning av glasfiber och keramik. Som är hopkopplad med Bostons Deep Channel Design som är ett enkelt och smart sätt att kombinera extra slaglängd för baselementet med att ladda basporten på baksidan, så att effektiviteten ökas.

Ljudet
Och det märks. Inte bara för att detta är en stor stativhögtalare i förhållande till de andra i testet. Här finns en väldigt fyllig bas och en stor ljudbild, med fin balans och ytterst fin definition, i synnerhet i basen. I den andra änden av registret finns en snyggt dämpad och distinkt diskant. Lägg därtill ett välbalanserat och välfokuserat mellanregister, och en bas som är både stram och potent på samma gång.

Detaljrikedomen och ljudbilden växer sig större och mer tredimensionell med A25 än med någon annan högtalare i testet. Boston har verkligen lyckats få fram mycket musik ur basen i en så liten högtalare. Det finns inte bara gott om tryck, A25 trivs bättre med att spela högt än de flesta andra. De går djupare i basen och har mer realistisk bas – vilket är ännu viktigare – än de flesta av testdeltagarna.

Boston-högtalarna är inte bara lätta att tycka om, de är lätta att leva med och ett utmärkt alternativ för den mesta musiken.

Slutsats
Om man väljer A25 får man en fin allroundhögtalare och ett spännande alternativ till en platskrävande golvhögtalare – en stativhögtalare som får plats i en hylla och som låter som en välvuxen högtalare man aldrig tröttnar på.

Ska man gnälla på något i den här klassen så är det att A25 inte är en av de bästa på definition av mikrodetaljer. För sådant finns det andra alternativ, men om man är ute efter en livlig och fylligt klingande högtalare som aldrig upphör att engagera så är Boston A25 rätt val.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

PSB Image B4

Mini med stort format

Det borde inte vara möjligt. En högtalare som inte är större än ett A4-papper men som låter som en hel Wembley-konsert.

Fyllig klang. Välbalanserad ljudbild. Livlig dynamik.
Begränsat ljudtryck. Inte våldsamt detaljerad.

DALI Zensor 1

Sensitiva Zensor

DALIs nya budgethögtalare är både lätt att driva och lätt att gilla!

Utsökt diskant. Öppet och fylligt mellanregister. Känsliga.
Saknar lite engagemang i basen.

Tannoy Mercury V1

Rena kapet

Tannoys nya och briljanta instegsmodell sätter en ny standard för prisklassen.

Stor, öppen ljudbild. Naturliga övertoner. Bra bas.
Spelar inte högst av alla.

Canton GLE 420.2

Bra nog

Canton är kända för sina påkostade högtalare med hög upplösning och blixtsnabb attack. De här budgethögtalarna gör också mycket rätt, fast inte allt.

Fin och fyllig bas. Neutral och distinkt.
Tunt mellanregister. Vi vill ha mer luft.

Audio Pro Black Ruby

Utan spänst

Black Ruby är en liten och nätt högtalare som låter lika prydligt som den ser ut. Fast den känns lite livlös.

Behaglig klang.
Lite mjukt ljud. Ont om bas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.