TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

DALI Zensor 1

Sensitiva Zensor

DALIs nya budgethögtalare är både lätt att driva och lätt att gilla!

forfatter
Publicerad 2012-03-21 - 07:08
L&B tycker
Utsökt diskant. Öppet och fylligt mellanregister. Känsliga.
Saknar lite engagemang i basen.
Specifikationer
 • Impedans: 6 ohm
 • Känslighet: 86 dB
 • Omfång: 53–26 500 Hz
 • Mått: 27 x 16 x 22 cm
 • Färg: Svart ask, ljus valnöt, vit

M

ålet med nya Zensor-serien har varit att klämma ut maximalt med välljud ur en smal budget, och första intrycket vi får av DALIs nya småhögtalare är överraskande positivt. Även om priset är låga tvåtusen kronor känns Zensor 1 som en av de mest välgjorda högtalarna i hela testet. Du kan välja träimitation i vinyl eller hellackad vit färg mot en extrakostnad av fyrahundra kronor. Den lackade baffeln med silverfärgade kanter runt elementen är snygg att titta på och själva elementen är också av god kvalitet. Bas/mellanregistret är en 5,25-tummare av den lätta och styva typen med membran av träfiber som vi känner igen från DALIs dyrare modeller, medan diskanten är en 1-tums softdome. Silkesdiskanten är speciellt framtagen för Zensor-serien och verkar vara tämligen påkostad för den här prisklassen. Diskanten är fäst med inre och yttre skruvar och har en speciellt utformad lins som kontrollerar spridningen. En bra utveckling, tycker vi, för traditionellt sett har högtalare i den här prisklassen präglats av billiga och enkla diskantlösningar.

Ljud

Det första vi märker av är Zensor 1:s fina känslighet. Med volymratten på samma position spelar de små DALI-högtalarna märkbart högre än de mer tungdrivna testdeltagarna. Och inte nog med det, de tacklar hög volym bättre än de flesta. Även med utmanande, dynamisk musik bevarar de ett rent och klart ljud långt efter de minsta utmanarna, Audio pro Black Pearl, tvingas kasta in handduken. Man inser direkt att Zensor 1 är en högtalare man kan ha kul med, även om man inte har en kraftfull förstärkare.

Ljudet är behagligt, rent och fylligt, med en varm och kroppslig återgivning av röster. Sluter man ögonen och lägger till lite välvilja så känns det nästan som om artisterna står framför oss i lyssningsrummet. Inte dåligt för en högtalare som kostar tvåtusen! Hemligheten är att DALI har lyckats med samspelet mellan de två elementen. Hela röstregistret återges med god sammanhållning från topp till botten, och DALI-högtalarna utmärker sig med en finkornig och detaljerad diskant som gör att såväl röster som instrument klingar otroligt friskt.

Zensor 1 har dock inte riktigt samma grepp om basen som testets bästa. Basen går djupt och är fyllig men känns lite för behärskad. De tuffaste bastonerna håller igen och är inte lika precisa och slagkraftiga som Boston A25. Dessutom saknar vi lite av magin som Tannoy Mercury V1 kan få till i mellanregistret. Zensor 1 är dock ändå en mycket bra allroundhögtalare och speciellt de som har begränsat med förstärkareffekt bör titta närmare på DALI-högtalarna.

 

Slutsats

De här högtalarna från DALI är lätt att bli förtjust i. Zensor 1 har ett ljud som får fina betyg på alla områden. Om vi ska ge beröm för något speciellt så får det bli den otroligt raffinerade diskanten, som gör detta till en klar, öppen och allsidig musikåtergivare. En förträfflig allroundhögtalare, och otroligt prisvärd!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

PSB Image B4

Mini med stort format

Det borde inte vara möjligt. En högtalare som inte är större än ett A4-papper men som låter som en hel Wembley-konsert.

Fyllig klang. Välbalanserad ljudbild. Livlig dynamik.
Begränsat ljudtryck. Inte våldsamt detaljerad.

Tannoy Mercury V1

Rena kapet

Tannoys nya och briljanta instegsmodell sätter en ny standard för prisklassen.

Stor, öppen ljudbild. Naturliga övertoner. Bra bas.
Spelar inte högst av alla.

Boston Acoustics A 25

Bättre än de flesta

Outsidern lägger beslag på prinsessan och halva kungariket. Det är ingen slump.

Stor ljudbild. Bra bas. Pigg dynamik.
Inte supertransparent ljud.

Canton GLE 420.2

Bra nog

Canton är kända för sina påkostade högtalare med hög upplösning och blixtsnabb attack. De här budgethögtalarna gör också mycket rätt, fast inte allt.

Fin och fyllig bas. Neutral och distinkt.
Tunt mellanregister. Vi vill ha mer luft.

Audio Pro Black Ruby

Utan spänst

Black Ruby är en liten och nätt högtalare som låter lika prydligt som den ser ut. Fast den känns lite livlös.

Behaglig klang.
Lite mjukt ljud. Ont om bas.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
3 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
De dyraste trådlösa högtalarna vi har sett 2 500 watt och ett vansinnigt frekvensområde.
Så klassiskt som det kan bli Kanadensiska PSB firar 50-årsjubileum. Med samma man bakom rodret under alla fem decennierna.
En klassiker vi aldrig glömmer JBL Paragon var den ultimata högtalaren om man skulle imponerade på grannarna i Beverly Hills på 1950- och 60-talen. Och den spelade i stereo!
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend