TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Audio Pro Black Ruby

Utan spänst

Black Ruby är en liten och nätt högtalare som låter lika prydligt som den ser ut. Fast den känns lite livlös.

forfatter
Publicerad 2012-02-21 - 06:51
Ljud & Bild tycker
Behaglig klang.
Lite mjukt ljud. Ont om bas.
Specifikationer
  • Impedans: 8 ohm
  • Känslighet: 87 dB
  • Omfång: 70–25 000 Hz
  • Mått: 20 x 19 x 13 cm
  • Färg: Svart högglans

Black Ruby kommer från svenska Audio Pro och är billigast i hela testet. Det är en liten och elegant småhögtalare som är klädd i svart pianolack. Audio Pro har utvecklat sina egna högtalarelement och anser själva att högtalarna har ett fantastiskt och detaljerat ljud. Fördelen med en så hög nedre frekvensgräns som 70 Hz är att det inte orsakar några större problem i basregistret om man klämmer in hela högtalaren i en bokhylla eller ställer den tätt intill bakväggen. Det kan faktiskt vara en fördel om du inte väljer att komplettera högtalarna med en subbas. Vill du hänga upp högtalarna på väggen så går det bra, de är förberedda för det.

Ljud
Kari Bremnes röst är klar och fin, omringad av en behaglig ljudbild. Kanske till och med lite väl behaglig, för i verkligheten låter Kari grövre än så här. Black Ruby är inte lika distinkta i övertonerna som PSB Image B4. Det gör också att kantslagen på virveltrumman blir mer dämpade och på det stora hela är högtalarna mjukare i svängarna än både PSB och Tannoy. Basgitarren har en klar tonstruktur i sitt övre register, men precis som storleken ger en antydan om finns det inte särskilt mycket tryck längre ner.

Krävande ”Stup” med Sigvard Dagsland avslöjar ännu tydligare att basregistret är avkapat. När refrängen kommer verkar det nästan som om ett baselement är urkopplat om man jämför med de större Boston Acoustics A25. Det finns dessutom väsentligt mindre krut i basen än med de små PSB-högtalarna. Spelstilen är inte lika tuff. Audio Pro-högtalarna låter snyggt, välbalanserat och trevligt. Men de känns för anemiska. Något som bekräftas när vi provar med rockigare musik.

Slutsats
Eleganta lilla Black Ruby glider in oproblematiskt i bokhyllan eller hängs smidigt på väggen. Den låter prydligt i mellanregistret och har en behaglig klangkaraktär. Det saknas en smula i övertonregistret, som är avrundat, men det är framför allt den tunna basen som ger Audio Pro-högtalaren en lite trist spelstil. Den behöver definitivt en subbas.

Också i detta test:

PSB Image B4

Mini med stort format

Det borde inte vara möjligt. En högtalare som inte är större än ett A4-papper men som låter som en hel Wembley-konsert.

Fyllig klang. Välbalanserad ljudbild. Livlig dynamik.
Begränsat ljudtryck. Inte våldsamt detaljerad.

DALI Zensor 1

Sensitiva Zensor

DALIs nya budgethögtalare är både lätt att driva och lätt att gilla!

Utsökt diskant. Öppet och fylligt mellanregister. Känsliga.
Saknar lite engagemang i basen.

Tannoy Mercury V1

Rena kapet

Tannoys nya och briljanta instegsmodell sätter en ny standard för prisklassen.

Stor, öppen ljudbild. Naturliga övertoner. Bra bas.
Spelar inte högst av alla.

Boston Acoustics A 25

Bättre än de flesta

Outsidern lägger beslag på prinsessan och halva kungariket. Det är ingen slump.

Stor ljudbild. Bra bas. Pigg dynamik.
Inte supertransparent ljud.

Canton GLE 420.2

Bra nog

Canton är kända för sina påkostade högtalare med hög upplösning och blixtsnabb attack. De här budgethögtalarna gör också mycket rätt, fast inte allt.

Fin och fyllig bas. Neutral och distinkt.
Tunt mellanregister. Vi vill ha mer luft.
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Zeppelinaren flyger igen Bowers & Wilkins välkända trådlösa Zeppelin-högtalare är inne på sin fjärde generation och har hängt med i tiden. Resultatet är helt modernt.
Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend