6 billiga stativhögtalare

Fullt ös i bokhyllan!

Vi har testat sex små högtalarnyheter som rockar loss i vardagsrummet utan att länsa plånboken!
forfatter

Stativhögtalarna är den mest allsidiga högtalartypen. Du kan ställa dem nästan var som helst, koppla in en förstärkare och få riktigt fina musikupplevelser – och det låter ofta bättre än med en golvhögtalare för samma pengar. Vi på redaktionen har däremot aldrig varit särskilt imponerade över de allra billigaste småhögtalarna därute. De brukar vara billiga konstruktioner som kännetecknas av ett tunt, livlöst och oengagerande ljud.

Men det var förr i tiden! I år har märken som DALI, Tannoy, PSB, Audio Pro, Canton och Boston Acoustics förnyat sig med nya generationer stativhögtalare. De använder sig av bättre teknik och högre kvalitet på komponenterna än någonsin, så därför finns det goda skäl att hoppas på att ljudkvaliteten tagit ett stort steg i samma riktning.

Kompakta kompromisser
En liten högtalare är en kompromiss, men en lyckad sådan. Den fungerar i nästan alla rum och på alla ställen du behöver en liten och lättplacerad anläggning. Det är faktiskt enkelt att få bra ljud med en liten högtalare eftersom den är så okomplicerad. Med två element som sitter tätt intill varandra i ett litet kabinett är det helt enkelt färre saker som kan gå fel än i en stor golvhögtalare.

Eftersom ljudet skapas i en koncentrerad punkt, och eftersom det lilla kabinettet utsätts för mindre resonanser än ett stort, kan även en billig stativhögtalare måla upp en stor, öppen och tydlig ljudbild. Vad småhögtalare saknar är djupbas och förmågan att spela riktigt högt. Det finns trots allt gränser för hur mycket luft en liten 5-tumsbas i en liten låda kan flytta, i synnerhet som den dessutom ska återge hela mellanregistret någorlunda precist på samma gång. Den som vill kunna ställa till med fest hemma varje helg bör därför överväga att skaffa en större golvhögtalare.

Så testade vi:
Högtalarna har testats under kontrollerade former i vårt lyssningsrum. De har stått på stativ en bit på golvet och nära bakväggen för att ta reda på vilken placering som passar bäst.

Vi har också kontrollerat känsligheten med hjälp av en decibelmätare.

Primare I32 har varit referensförstärkare under hela testet. Det är en strömstark förstärkare med neutral klangkaraktär, och som dessutom är praktisk i testsammanhang eftersom den har en digital volymkontroll.

Som musikkälla har vi använt Blu-ray-spelaren Cambridge Azur 751BD med streaming. Högtalarkablarna var Monster MCX1S.

Placering:
Alla små högtalare kan hängas upp på väggen eller ställas i en bokhylla – därav beteckningen bokhyllehögtalare som används ibland. De flesta låter dock bättre om de står på bra stativ, antingen mot väggen eller en liten bit ut på golvet.

Kom ihåg att högtalarna ska vara på samma höjd som öronen när man sitter ner. Längst upp i bokhyllan eller på golvet passar inte lika bra, då hör man mindre diskant, ljudet blir diffust och basen odefinierad.

 

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

PSB Image B4

Mini med stort format

Det borde inte vara möjligt. En högtalare som inte är större än ett A4-papper men som låter som en hel Wembley-konsert.

Fyllig klang. Välbalanserad ljudbild. Livlig dynamik.
Begränsat ljudtryck. Inte våldsamt detaljerad.

DALI Zensor 1

Sensitiva Zensor

DALIs nya budgethögtalare är både lätt att driva och lätt att gilla!

Utsökt diskant. Öppet och fylligt mellanregister. Känsliga.
Saknar lite engagemang i basen.

Tannoy Mercury V1

Rena kapet

Tannoys nya och briljanta instegsmodell sätter en ny standard för prisklassen.

Stor, öppen ljudbild. Naturliga övertoner. Bra bas.
Spelar inte högst av alla.

Boston Acoustics A 25

Bättre än de flesta

Outsidern lägger beslag på prinsessan och halva kungariket. Det är ingen slump.

Stor ljudbild. Bra bas. Pigg dynamik.
Inte supertransparent ljud.

Canton GLE 420.2

Bra nog

Canton är kända för sina påkostade högtalare med hög upplösning och blixtsnabb attack. De här budgethögtalarna gör också mycket rätt, fast inte allt.

Fin och fyllig bas. Neutral och distinkt.
Tunt mellanregister. Vi vill ha mer luft.

Audio Pro Black Ruby

Utan spänst

Black Ruby är en liten och nätt högtalare som låter lika prydligt som den ser ut. Fast den känns lite livlös.

Behaglig klang.
Lite mjukt ljud. Ont om bas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.