TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Tannoy Mercury V1

Rena kapet

Tannoys nya och briljanta instegsmodell sätter en ny standard för prisklassen.

Ljud & Bild tycker
+Stor, öppen ljudbild. Naturliga övertoner. Bra bas.
-Spelar inte högst av alla.
Specifikationer
  • Impedans: 4–8 ohm
  • Känslighet: 86 dB
  • Omfång: 45–25 000 Hz
  • Mått: 30 x 26 x 17 cm
  • Färg: Lönn, mörk valnöt
Riktpris: 2100

Kompakta Mercury V1 har fått ett styvare kabinett än sin föregångare och är en aning större för att spela djupare bas. Även elementen är nya, baselementet har fått ett lättare och därmed snabbare membran och silkesdome-diskanten är också förbättrad för att klara ett större frekvensspektrum och återge luftigare och mer naturliga övertoner. I den här prisklassen är det många tillverkare som tar ett par genvägar med delningsfiltret, men Tannoy har satsat på hög kvalitet även här, bland annat med silverpläterade kablar och Tannoys eget dämpmaterial DMT (Differential Material Technology) på högfrekvenskondensatorerna – allt för att spela jämnare och mer korrekta övertoner.

Ljud
Och det behövs inte många takter för att testpanelen ska bli förtjust. Det första som slår oss är den fenomenala balansen mellan frekvensregistren. Här finns inget som sticker ut eller hamnar i skuggan av något annat, på det stora hela är detta inte alls en ljudbild vi hade räknat med från ett par högtalare för bara 2 000 kronor.

Basåtergivningen är fyllig och stor, med tanke på högtalarnas mått, och både basgitarrens kropp och strängarnas raspningar kommer fram fint. Röster framträder med en klar och öppen klangbild runt sig. Mellanregistret är väldigt bra och högtalarna är dessutom bättre än de flesta andra testdeltagarna på att dra ljudbilden bakåt och inåt. Fasresponsen är mycket bra och gör att allt låter oerhört naturtroget.

Cymbaler är distinkta utan att låta vassa och högtalarna har öppnare och luftigare övertoner än Boston A25. Hela tonregistret framträder naturligt och ljudbilden är behagligt tempererad.

Slutsats
Tannoy Mercury V1 är de bästa högtalarna vi har hört för tvåtusen kronor, de har en stor och öppen ljudbild utan påtagliga brister.

Det enda Tannoy gör sämre än rivalerna från Boston är att A25 går ännu lite djupare och har en ännu större och mer fängslande bas, plus att de kan spela ännu något högre innan de går i kompression. Detta är inte oväsentligt, men i själva verket låter Mercury V1 mer upplöst längre upp, och det är nog många som föredrar det.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Också i detta test:

PSB Image B4

Mini med stort format

Det borde inte vara möjligt. En högtalare som inte är större än ett A4-papper men som låter som en hel Wembley-konsert.

Fyllig klang. Välbalanserad ljudbild. Livlig dynamik.
Begränsat ljudtryck. Inte våldsamt detaljerad.

DALI Zensor 1

Sensitiva Zensor

DALIs nya budgethögtalare är både lätt att driva och lätt att gilla!

Utsökt diskant. Öppet och fylligt mellanregister. Känsliga.
Saknar lite engagemang i basen.

Boston Acoustics A 25

Bättre än de flesta

Outsidern lägger beslag på prinsessan och halva kungariket. Det är ingen slump.

Stor ljudbild. Bra bas. Pigg dynamik.
Inte supertransparent ljud.

Canton GLE 420.2

Bra nog

Canton är kända för sina påkostade högtalare med hög upplösning och blixtsnabb attack. De här budgethögtalarna gör också mycket rätt, fast inte allt.

Fin och fyllig bas. Neutral och distinkt.
Tunt mellanregister. Vi vill ha mer luft.

Audio Pro Black Ruby

Utan spänst

Black Ruby är en liten och nätt högtalare som låter lika prydligt som den ser ut. Fast den känns lite livlös.

Behaglig klang.
Lite mjukt ljud. Ont om bas.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.