PSB Image B4

Mini med stort format

Det borde inte vara möjligt. En högtalare som inte är större än ett A4-papper men som låter som en hel Wembley-konsert.
Ljud & Bild tycker
Fyllig klang. Välbalanserad ljudbild. Livlig dynamik.
Begränsat ljudtryck. Inte våldsamt detaljerad.
Specifikationer
  • Impedans: 8 ohm
  • Känslighet: 87 dB
  • Omfång: 60–23 000 Hz
  • Mått: 23 x 13 x 17 cm
  • Färg: Svart, körsbär
forfatter

Av de riktigt små testdeltagarna, sådana som försvinner i en Billy-bokhylla från IKEA, är det remarkabelt hur mycket ljud som de små Image B4 lyckats ge ifrån sig. Inte nog med det, de ger ifrån sig kvalitet, gång på gång. PSB-högtalaren är pytteliten, perfekt för bokhyllan eller ett väggfäste, och tar så lite plats att den till och med kan sprida glädje omkring sig på skrivbordet.

Spänn den för en liten NAD-, Pro-Ject- eller Rega Brio R-förstärkare så har du plötsligt en minianläggning med storformatsljud. Det betyder dock inte att Image B4 kan användas till allt, eller ersätta en anläggning med stora högtalare helt utan vidare. Inte heller att den fyller ett stort vardagsrum som en golvhögtalare gör med lätthet. Fysikens lagar gäller fortfarande.

Ljud
Men med tanke på storleken är det anmärkningsvärt vad den lilla PSB-högtalaren kan få till. Ta mellanregistret, till exempel. Ett klart och väldefinierat mellanregister med röster, som ger ljudbilden fyllighet och ett fint djup. Efter en stund känns Image B4 som en välbalanserad och välgjord konstruktion. Kari Bremnes välkända röst får en stor scen att stå på, med en mycket större ljudbild än man kan tro. Och basen är rejäl för att vara så liten, och har tillräckligt med fundament för att verkligen få fram rytmerna i ljudbilden och för att göra musiken engagerande.

”Dilelol – Sleep, My Child”, från KKV:s jubileumsplatta med Amel Kthyer, Halla Bassam och Eva Dahlgren är full av komplexa harmonier, men den lilla högtalaren lyckas få fram musikens klangnyanser och harmonier.

Men det betyder inte att det inte finns begränsningar, det hade varit konstigt när vi pratar om en pytteliten och oansenlig högtalare i den här prisklassen.

Slutsats
Av uppenbara orsaker finns det till exempel gränser för ljudtrycket, men PSB-högtalaren lyckas ändå låta dynamiskt och engagerande, även om man inte spelar högt. Den har naturligtvis begränsad räckvidd i basen, men låter ändå fyllig och trivsamt varm. Behöver man mer finns det en större version som heter Image B5.

Ska vi klaga på något väsentligt så är det en smula ont om detaljupplösning och transparens. Fast för de här pengarna – och framför allt i den här storleksklassen – är detta en enastående och välljudande liten högtalare. Rekommenderas varmt.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

DALI Zensor 1

Sensitiva Zensor

DALIs nya budgethögtalare är både lätt att driva och lätt att gilla!

Utsökt diskant. Öppet och fylligt mellanregister. Känsliga.
Saknar lite engagemang i basen.

Tannoy Mercury V1

Rena kapet

Tannoys nya och briljanta instegsmodell sätter en ny standard för prisklassen.

Stor, öppen ljudbild. Naturliga övertoner. Bra bas.
Spelar inte högst av alla.

Boston Acoustics A 25

Bättre än de flesta

Outsidern lägger beslag på prinsessan och halva kungariket. Det är ingen slump.

Stor ljudbild. Bra bas. Pigg dynamik.
Inte supertransparent ljud.

Canton GLE 420.2

Bra nog

Canton är kända för sina påkostade högtalare med hög upplösning och blixtsnabb attack. De här budgethögtalarna gör också mycket rätt, fast inte allt.

Fin och fyllig bas. Neutral och distinkt.
Tunt mellanregister. Vi vill ha mer luft.

Audio Pro Black Ruby

Utan spänst

Black Ruby är en liten och nätt högtalare som låter lika prydligt som den ser ut. Fast den känns lite livlös.

Behaglig klang.
Lite mjukt ljud. Ont om bas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.