Sammanfattning

När Mars möter Venus

Efter att ha testat sex olika system är det ingen tvekan om att det går att tillfredsställa hemmets båda chefer. Man måste bara se till att göra rätt kompromisser.

De sex högtalarsystemen kan egentligen delas in i två huvudgrupper: de som har mer finess och de som har mer tryck. De mer raffinerade fungerar med mer lågmälda uppgifter, till exempel film med mycket dialog och musik, och är nog att föredra även till musik i stereo, särskilt om du gillar att akustisk musik ska låta trovärdig. Systemen med bättre tryck passar bättre till actionfilm, rock och hiphop, eftersom de har förmågan att spela högre och med mer tyngd.

Bland de mer raffinerade hittar vi KEF och Focal, medan B&W ligger någonstans mellan dem och de mer testosteronladdade systemen. Av de tre är de KEF och Focal som slås om titeln, men trots att Focal har lite bättre upplösning i diskanten är KEFs subbas piggare och bättre upplöst och hänger ihop bättre med högtalarna. Resultatet är en ännu bättre helhet. Ta med i beräkningen att Focal kostar 17 500 kronor medan KEF går på 13 000, så är det ingen tvekan om saken. KEF är bäst i test!

De tre ruffigare systemen kommer från JBL, Jamo och Definitive Technology. Av dem är Jamo klart tuffast. Designen passar inte alla och högtalarna är testets största. Däremot finns det en väldigt bra sammanhållning mellan högtalarna, och systemet spelar dessutom mycket högt utan problem, plus att subbasen har järnkoll. Minus i kanten för att perspektivet i stereo är ganska så snävt och att det saknas upplösning i toppen när man ska avnjuta akustisk musik. Definitive Technology har mycket av samma vara, fast i lite mindre skala. Subbasen är inte lika massiv och satelliterna har inte samma dynamiska kvaliteter. Å andra sidan tar högtalarna mindre plats och subbasen har gott om inställningar.

På sistaplats hittar vi systemet från JBL. Det har en kul formgivning som kan passa en del inredningar där det inte är aktuellt med andra högtalare, men rent ljudmässigt faller det igenom med en tämligen skarp och inte särskilt detaljerad ljudbild. Den kraftfulla subbasen orkar inte rädda systemet på egen hand.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Focal Dome 5.1

Läckerbiten

Med sin speciella klotform i helgjuten aluminium sticker dessa Focal-högtalare ut från mängden, att de dessutom låter bra gör inte saken sämre.

Upplöst diskant Snygg Flexibel
Dyr Basen

KEF KHT-3005SE 5.1

Tre önskningar i ett

Detta paket från KEF är ingen nyhet men tack vare sin tidlösa äggformade design, goda kvalitet och fina ljud visar det ändå vart skåpet ska stå. Priset är också mycket lägre än senast!

Priset Snygg Balanserad ljudbild
Inget nämnvärt

B&W M-1 5.1

Bäst på film

Denna relativt lättplacerade högtalare från Bowers & Wilkins är flexibel på många sätt men vi hade gärna önskat oss lite mer spelglädje.

Flexibel Glimrande på film
Trist design Spretig ljudupplevelse på musik

Jamo D 500 5.1 THX

Tvättäkta bioljud

Testets enda THX-system har det kraftigaste ljudet, men också det minst diskreta utseendet. Ändå kan det hängas upp snyggt på väggen.

Kraftig subbas Trycker till!
Låter endimensionellt i stereo

JBL Control Now 5.1

Medioker

De här 90-gradigt vinklade högtalarna kan placeras nästan var som helst. Till och med utomhus. Ljudet är dock inte något att hurra över.

Passar många olika installationer Kan spela högt Kraftfull subbas
Saknar upplösning

Definitive Technology ProMonitor 5.1

Kompakt privatbio

Definitive Technology är högtalarna för dig som vill ha små högtalare som låter tufft.

Avancerad subbas Smått format Kraftigt ljud
Endimensionellt i stereo Aningen få nyanser i basen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Åsa Warme


Senaste artiklar: