TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

JBL Control Now 5.1

Medioker

De här 90-gradigt vinklade högtalarna kan placeras nästan var som helst. Till och med utomhus. Ljudet är dock inte något att hurra över.

forfatter
Publicerad 2012-10-24 - 00:00
L&B tycker
Passar många olika installationer Kan spela högt Kraftfull subbas
Saknar upplösning
Specifikationer
 • 8 ohm
 • 27–30 000 Hz
 • 10-tums subbas, 300 watt (Studio 550P)
 • Färg: Svart högglans eller vit (sub endas svart)
 • Fästen för stativmontering ingår

Åsas mening om utseendet
I rätt hem kan denna vara snygg, framförallt är den flexibel. Men jag hade nog helst valt att ha den i uterummet då det finns betydligt snyggare högtalare för samma peng.

Någon på JBL har hängt med på geometrilektionen. Vinklade, välvda former som Control Now gör att högtalarna kan placeras på många fler olika sätt än traditionella högtalare. Vill du ha högtalare i rummets fyra hörn, så kör på! Montering ända upp i taket – inga problem. Eller varför inte ha ett par väggmonterade högtalare som stöd för en bokhylla? I vitt utförande är högtalarna dessutom rustade för utomhusbruk. Vill du ha en mer konventionell anläggning med högtalarstativ så ingår det fästen som fungerar med de flesta stativ från andra tillverkare.

Svart pianolack passar av naturliga skäl bäst inomhus. Detsamma gäller subbasen som vi fick veta passade bäst till de här högtalarna, JBL Studio 550P. Det är en svart historia som inte direkt följer ”design-kriteriet”, men strunt i det. Dessvärre finns subbasen bara i svart och körsbär, inte vitt. Högtalarna köps styckevis men våra testexemplar kom två och två, så vi testade också med att koppla ihop två högtalare för att återge centerkanalen extra starkt.

Ljudkvaliteten
Allt coolt med JBL-högtalarna återspeglas dessvärre inte i ljudkvaliteten. Visst kan de spela högt, med dundrande subwooferbas. Den som gillar techno, metal och actionfilmer kan ha roligt med det här högtalarsystemet. Ett tag, i alla fall. Lyssningströttheten kommer nämligen krypande eftersom övertoner saknar luft så att det låter ganska så komprimerat och hårt i toppen. Det viktiga mellanregistret – och följaktligen dialogen – låter inte helt naturligt, så när man sluter ögonen känns det aldrig som om man är på den plats som filmen vill förmedla. Till exempel rättssalen i ”Batman: The Dark Knight” när pistolen hakar upp sig. Det känns inte som om man befinner sig i en rättssal eftersom det är alldeles för tydligt att ljudet av både röster och rummet kommer från högtalare. Här är Focals, KEFs och B&W:s system betydligt bättre, vilket också gör dem mycket bättre lämpade till musik i stereo. Jamos THX-paket låter ännu tuffare än JBL och har dessutom en mer behaglig diskant. Att JBL:s subbas är en tuffing och fyller rummet med testosteron-bas hjälper inte.

Vi måste dock påpeka att som utomhushögtalare kan Control Now snabbt bli kvarterets kung. När man slipper rummets förstärkande egenskaper vid vissa frekvenser fungerar högtalarna bättre.

Slutsats
JBL Control Now är ett spännande system som kan fungera i många olika anläggningar där vanliga högtalarformer inte gör det: hörnplacering, vägg-mot-tak-montering eller till och med utomhusinstallationer! Tyvärr låter inte högtalarna tillräckligt upplöst för att vara särskilt engagerande på musik, och trots den kraftfulla subbasen så blir vi aldrig särskilt fängslade när vi tittar på film heller.

Vi säger inte att du aldrig ska köpa Control Now, de passar till exempel om du är beroende av en installation där det bara är den vinklade formen som passar. Eller utomhus. Utan rummets påverkan fungerar nog högtalarna bättre.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Focal Dome 5.1

Läckerbiten

Med sin speciella klotform i helgjuten aluminium sticker dessa Focal-högtalare ut från mängden, att de dessutom låter bra gör inte saken sämre.

Upplöst diskant Snygg Flexibel
Dyr Basen

KEF KHT-3005SE 5.1

Tre önskningar i ett

Detta paket från KEF är ingen nyhet men tack vare sin tidlösa äggformade design, goda kvalitet och fina ljud visar det ändå vart skåpet ska stå. Priset är också mycket lägre än senast!

Priset Snygg Balanserad ljudbild
Inget nämnvärt

B&W M-1 5.1

Bäst på film

Denna relativt lättplacerade högtalare från Bowers & Wilkins är flexibel på många sätt men vi hade gärna önskat oss lite mer spelglädje.

Flexibel Glimrande på film
Trist design Spretig ljudupplevelse på musik

Jamo D 500 5.1 THX

Tvättäkta bioljud

Testets enda THX-system har det kraftigaste ljudet, men också det minst diskreta utseendet. Ändå kan det hängas upp snyggt på väggen.

Kraftig subbas Trycker till!
Låter endimensionellt i stereo

Sammanfattning

När Mars möter Venus

Efter att ha testat sex olika system är det ingen tvekan om att det går att tillfredsställa hemmets båda chefer. Man måste bara se till att göra rätt kompromisser.

Definitive Technology ProMonitor 5.1

Kompakt privatbio

Definitive Technology är högtalarna för dig som vill ha små högtalare som låter tufft.

Avancerad subbas Smått format Kraftigt ljud
Endimensionellt i stereo Aningen få nyanser i basen

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
Marshall förnyar sina trådlösa högtalare Uppdatering av Acton, Stanmore och Woburn.
Den trådlösa favoriten får en efterlängtad funktion KEF LSX II blir ännu bättre och ännu mer praktiska.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend