TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

JBL Control Now 5.1

Medioker

De här 90-gradigt vinklade högtalarna kan placeras nästan var som helst. Till och med utomhus. Ljudet är dock inte något att hurra över.

forfatter
Publicerad 2012-10-24 - 00:00
L&B tycker
Passar många olika installationer Kan spela högt Kraftfull subbas
Saknar upplösning
Specifikationer
  • 8 ohm
  • 27–30 000 Hz
  • 10-tums subbas, 300 watt (Studio 550P)
  • Färg: Svart högglans eller vit (sub endas svart)
  • Fästen för stativmontering ingår
Riktpris: 14700Pr. 2012-10-24 Produktsida

Åsas mening om utseendet
I rätt hem kan denna vara snygg, framförallt är den flexibel. Men jag hade nog helst valt att ha den i uterummet då det finns betydligt snyggare högtalare för samma peng.

Någon på JBL har hängt med på geometrilektionen. Vinklade, välvda former som Control Now gör att högtalarna kan placeras på många fler olika sätt än traditionella högtalare. Vill du ha högtalare i rummets fyra hörn, så kör på! Montering ända upp i taket – inga problem. Eller varför inte ha ett par väggmonterade högtalare som stöd för en bokhylla? I vitt utförande är högtalarna dessutom rustade för utomhusbruk. Vill du ha en mer konventionell anläggning med högtalarstativ så ingår det fästen som fungerar med de flesta stativ från andra tillverkare.

Svart pianolack passar av naturliga skäl bäst inomhus. Detsamma gäller subbasen som vi fick veta passade bäst till de här högtalarna, JBL Studio 550P. Det är en svart historia som inte direkt följer ”design-kriteriet”, men strunt i det. Dessvärre finns subbasen bara i svart och körsbär, inte vitt. Högtalarna köps styckevis men våra testexemplar kom två och två, så vi testade också med att koppla ihop två högtalare för att återge centerkanalen extra starkt.

Ljudkvaliteten
Allt coolt med JBL-högtalarna återspeglas dessvärre inte i ljudkvaliteten. Visst kan de spela högt, med dundrande subwooferbas. Den som gillar techno, metal och actionfilmer kan ha roligt med det här högtalarsystemet. Ett tag, i alla fall. Lyssningströttheten kommer nämligen krypande eftersom övertoner saknar luft så att det låter ganska så komprimerat och hårt i toppen. Det viktiga mellanregistret – och följaktligen dialogen – låter inte helt naturligt, så när man sluter ögonen känns det aldrig som om man är på den plats som filmen vill förmedla. Till exempel rättssalen i ”Batman: The Dark Knight” när pistolen hakar upp sig. Det känns inte som om man befinner sig i en rättssal eftersom det är alldeles för tydligt att ljudet av både röster och rummet kommer från högtalare. Här är Focals, KEFs och B&W:s system betydligt bättre, vilket också gör dem mycket bättre lämpade till musik i stereo. Jamos THX-paket låter ännu tuffare än JBL och har dessutom en mer behaglig diskant. Att JBL:s subbas är en tuffing och fyller rummet med testosteron-bas hjälper inte.

Vi måste dock påpeka att som utomhushögtalare kan Control Now snabbt bli kvarterets kung. När man slipper rummets förstärkande egenskaper vid vissa frekvenser fungerar högtalarna bättre.

Slutsats
JBL Control Now är ett spännande system som kan fungera i många olika anläggningar där vanliga högtalarformer inte gör det: hörnplacering, vägg-mot-tak-montering eller till och med utomhusinstallationer! Tyvärr låter inte högtalarna tillräckligt upplöst för att vara särskilt engagerande på musik, och trots den kraftfulla subbasen så blir vi aldrig särskilt fängslade när vi tittar på film heller.

Vi säger inte att du aldrig ska köpa Control Now, de passar till exempel om du är beroende av en installation där det bara är den vinklade formen som passar. Eller utomhus. Utan rummets påverkan fungerar nog högtalarna bättre.

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Också i detta test:

Focal Dome 5.1

Läckerbiten

Med sin speciella klotform i helgjuten aluminium sticker dessa Focal-högtalare ut från mängden, att de dessutom låter bra gör inte saken sämre.

Upplöst diskant Snygg Flexibel
Dyr Basen

KEF KHT-3005SE 5.1

Tre önskningar i ett

Detta paket från KEF är ingen nyhet men tack vare sin tidlösa äggformade design, goda kvalitet och fina ljud visar det ändå vart skåpet ska stå. Priset är också mycket lägre än senast!

Priset Snygg Balanserad ljudbild
Inget nämnvärt

B&W M-1 5.1

Bäst på film

Denna relativt lättplacerade högtalare från Bowers & Wilkins är flexibel på många sätt men vi hade gärna önskat oss lite mer spelglädje.

Flexibel Glimrande på film
Trist design Spretig ljudupplevelse på musik

Jamo D 500 5.1 THX

Tvättäkta bioljud

Testets enda THX-system har det kraftigaste ljudet, men också det minst diskreta utseendet. Ändå kan det hängas upp snyggt på väggen.

Kraftig subbas Trycker till!
Låter endimensionellt i stereo

Sammanfattning

När Mars möter Venus

Efter att ha testat sex olika system är det ingen tvekan om att det går att tillfredsställa hemmets båda chefer. Man måste bara se till att göra rätt kompromisser.

Definitive Technology ProMonitor 5.1

Kompakt privatbio

Definitive Technology är högtalarna för dig som vill ha små högtalare som låter tufft.

Avancerad subbas Smått format Kraftigt ljud
Endimensionellt i stereo Aningen få nyanser i basen

Lämna en kommentar

Senaste artiklar:

MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

Stentuffa bashögtalare från Klipsch Toppmodellen har ett 16(!) tums baselement.
Aktiva retrohögtalare från Klipsch Vill du ha trådlösa högtalare med drag i? Klipsch The Sevens och The Nines borde rocka tillräckligt.
lbpluss
Slår Sonos på deras hemmabana Audio Pro A15 är en stark liten multiroom-bordshögtalare som du kan ta med dig ut i trädgården.
lbpluss
Fylligt ljud och full streaming Golvhögtalarna Audio Pro A38 är en inredningsvänlig allt-i-ett stereo med musikstreaming, multiroom och TV-anslutning.
Musik i duschen Ikea Vappeby är en liten Bluetooth-högtalare som tål att användas i badrummet.
Följ Ljud & Bild