TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Focal Dome 5.1

Läckerbiten

Med sin speciella klotform i helgjuten aluminium sticker dessa Focal-högtalare ut från mängden, att de dessutom låter bra gör inte saken sämre.

forfatter
Publicerad 2012-10-24 - 00:00
L&B tycker
Upplöst diskant Snygg Flexibel
Dyr Basen
Specifikationer
 • 8 ohm
 • 42–28 000 Hz
 • 8-tums subbas, 100 watt
 • Färger: Blanksvart, blankvit, blankröd
 • Pris: Ca 17 500 kr
Riktpris: 17500Pr. 2012-10-24 Produktsida

Åsas mening om utseendet
Väljer du den härligt röda kommer den med sin runda form dra blickarna till sig men utan att ta över rummet. Ett stort plus för den coola basen.

Focal är kanske mest kända för sin Utopia-serie men i detta test valde vi en betydligt lägre prisnivå vilket gjorde att Focal Dome 5.1 hamnade i våra händer. Högtalarna känns rejäla trots sin litenhet och andas kvalitet. Vårt testexemplar är läckert rött men känner du att det är för vågat finns högtalarna även att få i sobert svart eller stilrent vitt. Bordstativ ingår men föredrar du golvstativ finns det att köpa till i passade färger. Är du sugen på att pimpa din högtalare ännu mer går det att köpa till frontgaller i flera pigga färger och byta. Bordstativet är vinklingsbart vilket gör det möjligt att hänga högtalarna på väggen eller kanske till och med i taket om du skulle önska. Under den lilla gummiplattan på stativet hittar du en liten insexnyckel som hjälpmedel för att kunna ansluta kablarna till terminalerna, det tackar vi speciellt för då vi slipper leta efter rätt storlek i verktygslådan. Dock ingår inte kablar i paketet.

Basen är en liten kul sak som påminner om en retro-papperskorg från IKEA, det är bara pedalen som saknas.

Ljudkvaliteten
Jazztonerna fyller rummet och ljudbilden är naturlig och avslappnad. Visparna mot trumskinnet låter krispigt och fint och spelstilen matchar den röda färgen på högtalarna – piggt och glatt! Vackra Moon and moon har en öppen och luftig ljudbild och stämman separeras fint från instrumenten utan att det känns spretigt. Klangen i rösten ger oss gåshud och basen gör absolut sitt jobb även om vi kanske hade önskat lite mer kontroll. Vi drar igång vår Batman-film och slås snabbt av att man absolut kan använda Focal Dome till film – och njuta av det! Ljudbilden är behaglig och engagerande utan att vara för påträngande. Detta paket har en förmåga att verkligen sätta dig mitt i händelsernas centrum. Dialoger tillsammans med ljudet av skräckslagna människor och kulor som viner genom luften är verkligen realistiskt och får oss att önska att vi aldrig behöver utsättas för ett bankrån på riktigt, denna upplevelse räcker gott. Det är imponerande mycket ljud från dessa små högtalare och både mellanregister och diskant samarbetar på ett behagligt sätt med fin upplösning i toppen. Basen hade dock gärna fått vara lite piggar och kraftigare, den hänger liksom inte med helt i de fartfyllda actionscenerna.

Sammanfattning
Om det inte hade varit för den i sammanhanget saftiga prislappen samt basen som ligger snäppet under KEFs så hade Focal Dome 5.1 stått överst på pallen. Nu får den dock nöja sig med en hedrande andraplats, vilket inte är att förakta med tanke på att det i det här testet inte handlar enbart om ljud utan även om utseende och Focal har verkligen både och. Flexibiliteten med att kunna välja mellan tre olika färger på själva högtalarna tillsammans med olika färger på frontgallren gör detta till ett system som säkerligen kan passa de allra flesta människor och i de allra flesta hem, oavsett smak. Den snyggt formgivna basen går visserligen inte att pynta med en blomkruka, till Geirs förtret, men vi lovar att din kvinna kommer att vara lika glad ändå – om inte gladare!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

KEF KHT-3005SE 5.1

Tre önskningar i ett

Detta paket från KEF är ingen nyhet men tack vare sin tidlösa äggformade design, goda kvalitet och fina ljud visar det ändå vart skåpet ska stå. Priset är också mycket lägre än senast!

Priset Snygg Balanserad ljudbild
Inget nämnvärt

B&W M-1 5.1

Bäst på film

Denna relativt lättplacerade högtalare från Bowers & Wilkins är flexibel på många sätt men vi hade gärna önskat oss lite mer spelglädje.

Flexibel Glimrande på film
Trist design Spretig ljudupplevelse på musik

Jamo D 500 5.1 THX

Tvättäkta bioljud

Testets enda THX-system har det kraftigaste ljudet, men också det minst diskreta utseendet. Ändå kan det hängas upp snyggt på väggen.

Kraftig subbas Trycker till!
Låter endimensionellt i stereo

JBL Control Now 5.1

Medioker

De här 90-gradigt vinklade högtalarna kan placeras nästan var som helst. Till och med utomhus. Ljudet är dock inte något att hurra över.

Passar många olika installationer Kan spela högt Kraftfull subbas
Saknar upplösning

Sammanfattning

När Mars möter Venus

Efter att ha testat sex olika system är det ingen tvekan om att det går att tillfredsställa hemmets båda chefer. Man måste bara se till att göra rätt kompromisser.

Definitive Technology ProMonitor 5.1

Kompakt privatbio

Definitive Technology är högtalarna för dig som vill ha små högtalare som låter tufft.

Avancerad subbas Smått format Kraftigt ljud
Endimensionellt i stereo Aningen få nyanser i basen

Senaste artiklar:

Lämna en kommentar

Senaste artiklar:

Kan vara mitt i prick för många Äntligen en billigare subwoofer från Sonos! Sub Mini kan vara precis vad du har väntat på.
Riktig hifi för småpengar Argon Audio har uppdaterat sin redan lyckade Forte-serie. Det har den bara blivit bättre av.
Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Sonos Sub Mini: värd all väntan? Är Sonos nya mini-subwoofer helt enkelt för dyr? Audun på Ljud & Bild-redaktionen tycker till.
Följ Ljud & Bild