TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Sex 5.1-högtalarsystem

Harmoni i hemmet

Hur duktig är du egentligen på att kompromissa med din käresta när det kommer till ljudbiten i hemmet? Kan man tillgodose både öga och öra utan att tömma bankkontot fullständigt och förhållandet börjar knaka i fogarna?

forfatter
Publicerad 2012-10-24 - 00:00
Produkter i testet
 • Focal Dome 5.1
 • KEF KHT-3005SE 5.1
 • B&W M-1 5.1
 • Jamo D 500 5.1 THX
 • JBL Control Now 5.1
 • Sammanfattning
 • Definitive Technology ProMonitor 5.1
 • Säg ordet designhögtalare och många tar ett fastare grepp runt plånboken eller fnyser kanske lite föraktfullt då det finns de som påstår att man helt enkelt inte kan få bra ljud om högtalaren inte är stor, kantig och tar mycket plats. Så länge du lever ensam kanske detta inte är ett bekymmer men så fort du ska samsas under samma tak med en annan person, som förmodligen har helt andra referensramar än vad du själv har, kan det bli ett problem. Vi vågar faktiskt påstå att rent generellt tittar kvinnor på utseendet på högtalarna först och främst, de ska helst smälta in i inredningen utan att ta för mycket plats medan män i första, andra och tredje hand lägger fokus på ljudet…

  Pengar
  Sedan har vi ju den lilla detaljen med pengarna, ni kanske varken har lust eller möjlighet att lägga hur mycket som helst på just högtalarna, det behövs ju lite annan utrustning också om det ska bli något ljud att tala om. Samtidigt kanske ni inte är intresserade av, eller har tröttnat på, billiga plasthögtalare som mest skramlar och vibrerar i takt med den musik ni försöker lyssna till och känner er redo att gå upp ett steg i både kvalitet och ljud.

  Design och kvalitet
  I detta test har vi försökt ta hänsyn till alla dessa aspekter och testar därmed sex olika 5.1-lösningar som alla ligger inom ramarna för vad man skulle kunna kalla för god design och god kvalitet för att se om det går att kombinera bra ljud med snyggt utseende på fem högtalare plus en subb med en budget på runt 15 000 kronor. Och vad skulle möjligen kunna vara bättre än att tussa ihop den svenska redaktören Åsa, som visserligen uppskattar riktigt bra ljud men som vägrar ta in fula saker i sitt hem, och den norska journalisten Geir som är väldigt kunnig när det kommer till ljud men knappast kan anklagas för att vara en design-guru, för att få detta så realistiskt som möjligt.

  Här handlar det om att kunna samarbeta och kompromissa för att gemensamt plocka fram det paket som båda skulle kunna leva med. Och förhoppningsvis kommer resultatet att kunna guida dig och din käresta på vägen fram emot harmoni i hemmet, i alla fall när det gäller valet av högtalare. Under vägens gång kommer vi förhoppningsvis att kunna avliva ett par myter också… Låt testet börja!

  Vi testar

  B&W M-1 5.1 – 15 500 kr
  5.1-system

  Focal Dôme 5.1 – 17 500 kr
  5.1-system

  JBL Control Now 5.1 – 14 700 kr
  5.1-system

  Jamo D 500 5.1 THX – 20 500 kr
  5.1-system

  Definitive Technology ProMonitor 5.1 – 20 900 kr
  5.1-system

  KEF KHT 3005SE Purist Edition – 13 000 kr
  5.1-system

  Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

  Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

  I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

  Vi testar för dig!

  Produkter i testet

  Focal Dome 5.1

  Läckerbiten

  Med sin speciella klotform i helgjuten aluminium sticker dessa Focal-högtalare ut från mängden, att de dessutom låter bra gör inte saken sämre.

  Upplöst diskant Snygg Flexibel
  Dyr Basen

  KEF KHT-3005SE 5.1

  Tre önskningar i ett

  Detta paket från KEF är ingen nyhet men tack vare sin tidlösa äggformade design, goda kvalitet och fina ljud visar det ändå vart skåpet ska stå. Priset är också mycket lägre än senast!

  Priset Snygg Balanserad ljudbild
  Inget nämnvärt

  B&W M-1 5.1

  Bäst på film

  Denna relativt lättplacerade högtalare från Bowers & Wilkins är flexibel på många sätt men vi hade gärna önskat oss lite mer spelglädje.

  Flexibel Glimrande på film
  Trist design Spretig ljudupplevelse på musik

  Jamo D 500 5.1 THX

  Tvättäkta bioljud

  Testets enda THX-system har det kraftigaste ljudet, men också det minst diskreta utseendet. Ändå kan det hängas upp snyggt på väggen.

  Kraftig subbas Trycker till!
  Låter endimensionellt i stereo

  JBL Control Now 5.1

  Medioker

  De här 90-gradigt vinklade högtalarna kan placeras nästan var som helst. Till och med utomhus. Ljudet är dock inte något att hurra över.

  Passar många olika installationer Kan spela högt Kraftfull subbas
  Saknar upplösning

  Sammanfattning

  När Mars möter Venus

  Efter att ha testat sex olika system är det ingen tvekan om att det går att tillfredsställa hemmets båda chefer. Man måste bara se till att göra rätt kompromisser.

  Definitive Technology ProMonitor 5.1

  Kompakt privatbio

  Definitive Technology är högtalarna för dig som vill ha små högtalare som låter tufft.

  Avancerad subbas Smått format Kraftigt ljud
  Endimensionellt i stereo Aningen få nyanser i basen

  Senaste artiklar:

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  2 Kommentarer
  oldest
  newest most voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
  Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
  HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
  Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
  Marshall förnyar sina trådlösa högtalare Uppdatering av Acton, Stanmore och Woburn.
  Den trådlösa favoriten får en efterlängtad funktion KEF LSX II blir ännu bättre och ännu mer praktiska.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend