annons
annons

test: Samsung UE55F8505

Linjeläcker smart-TV

Koreanska Samsung vilar minsann inte på sina lagrar. I år har de till och med släppt en designvariant av deras designmodell!

Samsung UE55F8505 är en ovanligt läcker TV att titta på, med snygg böjd fot och borstad aluminiumfinish som ger ett intryck av kvalitet. Bildkvaliteten är identisk med den lite billigare F8005-modellen, och det är minsann ingen dålig TV att kopiera. Samsung-skärmen har kontrast, svärta och skärpa i toppklassen, plus marknadens bästa smart-plattform.
Det mer påkostade utförandet innebär naturligtvis att du måste betala mer pengar för samma bildkvalitet.

Samsung är av de dominerande aktörerna på TV-marknaden och har en uppsjö modeller att välja mellan. Koreanerna är kända för att lägga extra tonvikt vid formgivningen, något som syns extra tydligt på den här modellen. UE55F8505 har ett påkostat utseende i borstad aluminium och en böjd fot som går i ett med ramen runt panelen. Vi har tidigare kritiserat Samsung för att ha ganska så spinkiga fötter och bordsstativ i plast, men den här modellen ger definitivt ett bättre kvalitetsintryck. På insidan är F8505 identisk med F8005-serien och har en superkraftig quadcore-processor som ska göra TV-finesserna bättre och snabbare än någonsin.

Användning och finesser
Det ingår två fjärrkontroller till UE55F8505, en vanlig och en speciell med tryckkänslig pekyta och mikrofon. Denna kan användas för att navigera runt i smartmenyerna samt för att ge röstkommandon.

Bland de smarta finesserna finns funktionen On TV, en interaktiv TV-guide med tidslinje som visar vilka program som går på alla kanaler och som kan styra en extern TV-mottagare att spela in eller gå till en viss kanal med en enkel knapptryckning. TV:n går att knytas till konton på sociala medier som Facebook, Twitter och Skype och visa uppdateringar live på TV-skärmen, parallellt med annat TV-material. Dessutom kan du vältra dig i film och serier från både Netflix och HBO.

Bildkvalitet
Precis som den vanliga 55F8005-modellen har UE55F8505 har en mycket bra bildbehandling. Bilden är helt enkelt knivskarp och ger en suverän djupkänsla. Samsung-skärmen hämtar fram oanade detaljer och konturer utan att det orsakar något extra brus. Man ser det i detaljer som blir tydligare utan att konturer framhävs för mycket.

8000-serien har den senaste generationen av Samsungs Micro Dimming-teknik, som ger bättre ljuskontroll och svärta. Samsung har bland annat löst problemet med ljusa fält ovanför och under skärmen, och svärtan känns utmärkt för att vara LCD även om den inte kan mäta sig med Samsungs egen plasmamodell. UE55F8505 har däremot ännu bättre kontrast i ljusa omgivningar och en kontrastbeläggning på skärmen ger mindre reflektioner.

Ljudkvalitet
Vi har klagat många gånger på Samsung för deras tunna TV-ljud, men i år har de skärpt sig och UE55F8505 låter både starkt och klart. Det dessutom ganska så enkelt att förbättra ljudet, Samsung har egna ljudlimpor som kopplas trådlöst till TV:n.

Samsung är av de dominerande aktörerna på TV-marknaden och har en uppsjö modeller att välja mellan. Koreanerna är kända för att lägga extra tonvikt vid formgivningen, något som syns extra tydligt på den här modellen. UE55F8505 har ett påkostat utseende i borstad aluminium och en böjd fot som går i ett med ramen runt panelen. Vi har tidigare kritiserat Samsung för att ha ganska så spinkiga fötter och bordsstativ i plast, men den här modellen ger definitivt ett bättre kvalitetsintryck. På insidan är F8505 identisk med F8005-serien och har en superkraftig quadcore-processor som ska göra TV-finesserna bättre och snabbare än någonsin. Användning och finesser Det ingår två fjärrkontroller till UE55F8505, en vanlig och en speciell med tryckkänslig pekyta och mikrofon. Denna kan användas för att navigera runt i smartmenyerna samt för att ge röstkommandon. Bland de smarta finesserna finns funktionen On TV, en interaktiv TV-guide med tidslinje som visar vilka program som går på alla kanaler och som kan styra en extern TV-mottagare att spela in eller gå till en viss kanal med en enkel knapptryckning. TV:n går att knytas till konton på sociala medier som Facebook, Twitter och Skype och visa uppdateringar live på TV-skärmen, parallellt med annat TV-material. Dessutom kan du vältra dig i film och serier från både Netflix och HBO. Bildkvalitet Precis som den vanliga 55F8005-modellen har UE55F8505 har en mycket bra bildbehandling. Bilden är helt enkelt knivskarp och ger en suverän djupkänsla. Samsung-skärmen hämtar fram oanade detaljer och konturer utan att det orsakar något extra brus. Man ser det i detaljer som blir tydligare utan att konturer framhävs för mycket. 8000-serien har den senaste generationen av Samsungs Micro Dimming-teknik, som ger bättre ljuskontroll och svärta. Samsung har bland annat löst problemet med ljusa fält ovanför och under skärmen, och svärtan känns utmärkt för att vara LCD även om den inte kan mäta sig med Samsungs egen plasmamodell. UE55F8505 har däremot ännu bättre kontrast i ljusa omgivningar och en kontrastbeläggning på skärmen ger mindre reflektioner. Ljudkvalitet Vi har klagat många gånger på Samsung för deras tunna TV-ljud, men i år har de skärpt sig och UE55F8505 låter både starkt och klart. Det dessutom ganska så enkelt att förbättra ljudet, Samsung har egna ljudlimpor som kopplas trådlöst till TV:n.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung UE55F8505
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 55-tums LED-LCD, 1920 x 1080
  • DVB-T2/C/S2
  • 4 HDMI, 2 USB
  • Optisk ljudutgång
  • Pris: 32 000 kr
Pris: 32000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-