test : Philips 55PFL8008S/12

Svart sammet

Philips ställer upp med en stilig blanksvart TV som har en imponerande svärta för att vara LED …

Ljud & Bild tycker

55PFL8008S har en särpräglad design och bra byggkvalitet. Fjärrkontroll med tangentbord förenklar inmatning av sökord och lösenord. Ljudet är också bra, med en överraskande fyllig bas. Bildkvaliteten är imponerande, med djup svärta och grym skärpa.
Philips-skärmen orsakar lite reflektioner under vissa ljusförhållanden, och smart-funktionerna känns tämligen tröga jämfört med konkurrenterna. Bortsett från Netflix och ett par lättklädda alternativ är urvalet av appar ganska så begränsat.
 • 55-tums 3D LED-LCD, 1920 x 1080
 • DVB-T2/C/S2
 • 4 HDMI, 3 USB
 • Optisk utgång
 • Miracast
 • Pris: 20 000 kr
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 20000 kr

55PFL8008S är en välutrustad modell med synnerligen smakfull design och tresidigt Ambilight-omgivningsljus. Ramen är i svart krom vilket ger ett mer exklusivt utseende. Byggkvaliteten är fin, med exempelvis en sockel i solitt gjutjärn i stället för plast.

Användning och finesser
Philips fjärrkontroll är dubbelsidig, med ett tangentbord på baksidan som förenklar inmatning av lösenord och sökningar. Den har en inbyggd pekfunktion också, men känns inte lika känslig som och är lite trögare än LG:s Magic Remote. Menysystemet har sina brister och vi tycker att det tar onödigt lång tid att navigera i menysystemet. Kanske behövs det lite mer processorkraft?

Det har länge varit lite ont om appar hos Philips, men nu finns Netflix äntligen på plats. Dessutom finns ett par ljusskygga betal-appar av mer lättklädd sort. Miracast gör att man kan visa material från Android-baserade surfplattor och smartmobiler direkt på TV-skärmen, men i praktiken begränsas funktionen till bilder och video som ligger på mobilen.

Bildkvalitet
Philips har (precis som LG) fina bildinställningar från fabriken. Förhandsinställningarna ISF Day och ISF Night är kalibrerade efter branschstandarden 6500 Kelvin. Färgåtergivningen är både välnyanserad och exakt. Philips brukar ha en ganska så överdriven bildbehandling, men i ISF-läge är den reducerad eller avstängd helt och hållet, vilket syns på att bilden är både skarp och brusfri.

Detaljer i ansikten framträder utan att bilden är grov. Det finns också betydligt mer kontrast och liv i bilden än hos de billigare Samsung/LG-modellerna. Svärtan är påtagligt mörkare vilket ger en bättre djupkänsla. 55PFL8008S har däremot tendenser till ”clouding”, alltså ojämn ljusfördelning som orsakar ljusare fläckar i det svarta. Philips har också valt ett något blankare frontglas på den här modellen, som orsakar mer reflektioner från rummet. Detta märks bara när man tittar på TV i mörker, men påverkar filmkänslan. Vi saknar definitivt det supermatta ”Moth”-filtret i den gamla toppmodellen 46PFL9705. Men för de här pengarna har 55PFL8008S utan tvekan en riktigt tjusig bild.

Ljudkvalitet
Philips har givit sina TV-apparater ett märkbart lyft i ljudet och det gäller 55PFL8008S också. Ljudet från de bakåtriktade högtalarna är väsentligt fylligare och har en öppnare ljudkaraktär än de billigare testdeltagarna. Philips TV har till och med lite bas, vilket förbättrar upplevelsen av film och musikprogram.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
  Också i detta test:
  Sharp LC-80LE857E - Om 65 tum är för litet
  Sharps nyaste kreation tar sikte på dig som aldrig kan få för stor bild! Här snackar vi om en 80-tums TV som kan ersätta projektorn för hemmabio, sport och spel.
  Panasonic TX-P65VT60 - Konungens återkomst?
  Panasonics plasmaskärmar har varit herre på täppan länge när det gäller bildkvalitet, och 65VT60 är ingen besvikelse.
  LG 47LA667V - Vit utmanare
  Koreanska LG fortsätter att vara Samsungs svåraste rival, med massor av smarta och välutrustade TV-apparater.
  Sony KD-65X9005 - Knivskarp dröm-TV
  Sonys 4K-TV är definitivt en av årets grymmaste TV-apparater!
  Philips 65PFL9708 - Djup och realism
  Philips efterlängtade 9000-serie har en extremt skarp bild. Mycket bättre än så här kan det inte bli!
  Samsung UE55F8505 - Linjeläcker smart-TV
  Koreanska Samsung vilar minsann inte på sina lagrar. I år har de till och med släppt en designvariant av deras designmodell!
  Samsung UE46F6515 - Mycket för pengarna
  Du behöver inte köpa Samsungs dyraste TV för att komma åt smarta finesser. Många av godbitarna finns i den betydligt billigare – och nästan lika ståtliga – 6-serien.
  Samsung PS64F8505 - Mörkrets furste
  Samsungs nya plasma har det bästa av två världar: extrem bild och bra smart-funktioner. Detta är en TV vi verkligen kan rekommendera ...
  Sony KDL-55W805/807 - Bra på det mesta
  Sony har satsat stora resurser på sina 4K-modeller det senaste året, men det hindrar dem inte från att introducera intressanta Full-HD-apparater. Och KDL-55W805 är definitivt en spännande representant för sin prisklass!

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Riktpris: 32000 kr En riktig färgbomb

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.