test : Samsung UE46F6515

Mycket för pengarna

Du behöver inte köpa Samsungs dyraste TV för att komma åt smarta finesser. Många av godbitarna finns i den betydligt billigare – och nästan lika ståtliga – 6-serien.

Ljud & Bild tycker

Samsung-TV:n har en uppsjö av finesser och smarta appar, inklusive Netflix och HBO, vilket gör den attraktiv för TV-serie- och filmfrälsta. Bildkvaliteten är hög, med fin kontrast, skärpa och sprudlande färger.
UE46F6515 har inte en särskilt imponerande svärta och bilden ser lite färglös ut om man tittar från sidan.
 • 46-tums 3D LED-LCD, 1920 x 1080
 • DVB-T2/C/S2
 • 4 HDMI, 3 USB
 • Optisk utgång, bluetooth
 • Smart Hub-internetportal
 • Pris: 8 000 kr
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 8000 kr

Man skulle kunna säga att Samsungs 6-serie motsvarar BMW:s 3-serie. Den innehåller mycket av tekniken från toppmodellerna, fast i en något enklare inpackning. UE46F6515 är en utgåva med vit ram och en genomskinlig plastlist runt panelen. Tillsammans med en förkromad fot är detta en smal och trendig TV.

Användning och finesser
Samsung-TV:n är mycket enkel att komma igång med. Du guidas genom en snygg installationsmeny och både anslutning till trådlöst nätverk och uppdatering av smartfinesserna går snabbt och effektivt.

UE46F6515 har två fjärrkontroller, den ena med mikrofon och tryckkänslig panel. Den kan användas för att sköta TV:n med rösten och att navigera runt på webbsidor. Det senare är en praktisk funktion, medan röststyrning känns mer som en gimmick än något man använder till vardags när man tittar på TV.

UE46F6515 har inbyggd TV-mottagare för marknätet, kabel och satellit. Har du en separat digitalmottagare kan Samsung-TV:n styra den också, inklusive att programmera PVR-inspelningar och visa den elektroniska programguiden (EPG).

Samsung har definitivt testets mest välutrustade app-sortiment. Båda de populära streaming-tjänsterna Netflix och HBO Nordic finns på plats. TV:n stöder så kallad Super HD-kvalitet från Netflix och är mycket snabb på att ladda menyer och filmer, förmodligen tack vare den kraftfulla dualcore-processorn som sitter inbyggd.

Bildkvalitet
UE46F6515 är en kant-LED-baserad LCD-TV och har Samsungs egen panelteknik (PVA) som är känd för att ha en mycket bra kontrast. Det är också vad vi ser i praktiken. TV:n har en briljant och kontrastrik bild som får fram massor av detaljer, även om svärtan verkar en smula grå jämfört med de allra bästa. Färgåtergivningen sprudlar av liv, men är inte helt neutral: standardläget är kallt och blåaktigt i färgtonen, men filmläget ser desto mer naturligt ut – fast med ett lite rödaktigt färgstick.

Detta är en TV som passar mest för allround-bruk snarare än att vara 100 % korrekt. Ljusstyrkan är så bra att det går fint att titta på TV i snudd på alla omgivningar. Nackdelen med den ljusstarka bildpanelen är att synvinkeln är aningen begränsad. Du behöver inte sitta långt ut mot sidan för att färgerna ska se urlakade ut och svart blir grått. Om du planerar att montera TV:n på väggen kan det därför vara smart att ha ett ledat väggfäste så att det går att vinkla skärmen i önskad riktning.

Ljudkvalitet
Tidigare Samsung-modeller har haft ett väldigt tunt ljud, och även om det har förbättrats i årets 6-serie så kommer nog många att sakna lite tryck och fyllighet, framför allt i dialogen. Lyckligtvis kan det vara både enkelt och billigt att uppgradera ljudet. UE46F6515 är utrustad med Samsung Sound Share, som kan överföra ljudet trådlöst till en Samsung-ljudlimpa.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
  Också i detta test:
  Sharp LC-80LE857E - Om 65 tum är för litet
  Sharps nyaste kreation tar sikte på dig som aldrig kan få för stor bild! Här snackar vi om en 80-tums TV som kan ersätta projektorn för hemmabio, sport och spel.
  Panasonic TX-P65VT60 - Konungens återkomst?
  Panasonics plasmaskärmar har varit herre på täppan länge när det gäller bildkvalitet, och 65VT60 är ingen besvikelse.
  Philips 55PFL8008S/12 - Svart sammet
  Philips ställer upp med en stilig blanksvart TV som har en imponerande svärta för att vara LED …
  LG 47LA667V - Vit utmanare
  Koreanska LG fortsätter att vara Samsungs svåraste rival, med massor av smarta och välutrustade TV-apparater.
  Sony KD-65X9005 - Knivskarp dröm-TV
  Sonys 4K-TV är definitivt en av årets grymmaste TV-apparater!
  Philips 65PFL9708 - Djup och realism
  Philips efterlängtade 9000-serie har en extremt skarp bild. Mycket bättre än så här kan det inte bli!
  Samsung UE55F8505 - Linjeläcker smart-TV
  Koreanska Samsung vilar minsann inte på sina lagrar. I år har de till och med släppt en designvariant av deras designmodell!
  Samsung PS64F8505 - Mörkrets furste
  Samsungs nya plasma har det bästa av två världar: extrem bild och bra smart-funktioner. Detta är en TV vi verkligen kan rekommendera ...
  Sony KDL-55W805/807 - Bra på det mesta
  Sony har satsat stora resurser på sina 4K-modeller det senaste året, men det hindrar dem inte från att introducera intressanta Full-HD-apparater. Och KDL-55W805 är definitivt en spännande representant för sin prisklass!

  Läs också

  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Riktpris: 32000 kr En riktig färgbomb

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.