Panasonic TX-P65VT60

Konungens återkomst?

Panasonics plasmaskärmar har varit herre på täppan länge när det gäller bildkvalitet, och 65VT60 är ingen besvikelse.
Ljud & Bild tycker
Panasonic 65VT60 har en enastående bildkvalitet med djup svärta, naturliga färger och bra synvinkel.
Ett par färggraderingar glider in i varandra vilket ger en aning färre nyanser än vi hade velat. Som vanligt med plasmatekniken får du tåla lite surrande från plasmapanelen, plus visst fläktljud. Ljusstyrkan är också begränsad på den här plasmaskärmen som passar bäst i mörka rum.
Specifikationer
  • 65-tums 3D-plasma, 1920 x 1080
  • DVB-T2/C/S2
  • 3 HDMI, 2 USB, SD
  • Viera Smart-portal
  • Pris: 30 000 kr
forfatter

Det är osäkert hur länge japanerna tänker fortsätta tillverka plasmaskärmar, de har redan flaggat för en nedtrappning till fördel för moderna 4K-LED-skärmar. Men det betyder inte att du inte ska överväga att låta din nästa TV bli en plasma!

För ett par månader sedan testade vi Panasonics referensmodell TX-P60ZT60 med ytterst gott resultat. Den ”vanliga” toppmodellen TX-P65VT60 har en 5 tum större bilddiagonal och mycket av tekniken är likadan, fast till ett lägre pris.

Användning och finesser
Panasonic har putsat på sitt menysystem och givit det en ny startskärm. My Home Screen visar en kombination av direktsänd TV, smart-tjänster och annat material på ett väldigt överskådligt sätt. Du kan själv komponera startmenyn med de tjänster som känns mest väsentliga, till exempel med en genväg till Netflix.

Fjärrstyrningen görs med en vanlig kontroll plus en mindre med tryckkänslig panel. Den använder du när du navigerar runt på webbsidor och i andra appar. Det går inte lika smidigt som med LG:s gyrosensitiva pekfjärr, men är klart bättre än piltangenterna. Panasonic har också en fin fjärrkontroll via mobil och surfplatta, till både iOS och Android.

Bildkvalitet
Trots senaste tidens landvinningar inom LED-LCD finns det fortfarande gott om argument för att välja en plasma som 65VT60. Den fina färgåtergivningen är ett av dem, men det viktigaste är antagligen kombinationen av djup svärta och bred synvinkel. När man tittar på film i dunkla eller mörklagda rum är det viktigt att svart ser ut som svart, inte grått eller mörkblått. För det andra gillar man att kunna bänka sig i soffan tillsammans med vänner, och då är det en fördel om man kan njuta av samma bild i mitten av soffan som när man sitter ut mot sidan.

Detta är uppgifter som Panasonic 65VT60 löser på ett utomordentligt sätt. Svärtan är utmärkt och detaljeringen i mörka scener överträffar samtliga LCD-skärmar i testet, inklusive Philips påkostade 4K-TV. Rent allmänt kommer bilden väldigt, väldigt nära den dyrare ZT60-modellens. Att titta på film på 65VT60 är en ren och skär njutning!

Ett område där vi däremot ser svagheter hos båda Panasonicarna är så kallad ”banding”, där vissa färggraderingar går in i varandra utan att få fram lika många nyanser som hos konkurrenterna. I synnerhet Philips 4K-modell lyckas få fram fler graderingar, men även Samsungs plasmautmanare har en något mer nyanserad färgåtergivning vilket är tämligen uppseendeväckande.

Ljudkvalitet
Rent ljudmässigt är Panasonic bra, med en klar diskant och ett fylligt mellanregister, däremot verkar inte Panasonic ha ansträngt sig extra mycket med ljudet. De flesta plasmafantaster parar nog ihop den här TV:n med en separat hemmabio. Precis som ZT60 har 65VT60 en fläkt på baksidan. Man kan också höra antydan till transformatorbrum emellanåt. Detta är dock något man får räkna med i plasmaskärmar.

Också i detta test:

Sharp LC-80LE857E

Om 65 tum är för litet

Sharps nyaste kreation tar sikte på dig som aldrig kan få för stor bild! Här snackar vi om en 80-tums TV som kan ersätta projektorn för hemmabio, sport och spel.

Sharp LC-80LE857E har en enorm bild som fyller hela synfältet och förstärker inlevelsen på ett sätt som bara stora skärmar kan. LED-tekniken ser till att ljusstyrkan och kontrasten är utmärkt, tillräckligt för att skärmen ska fungera fint dagtid, till skillnad från projektorer och vissa plasmaskärmar.
I mörka omgivningar kommer Sharp-skärmen till korta. Svärtan är långt ifrån i toppklass och synvinkeln är begränsad. Man kan inte sitta många i soffan innan de som sitter ytterst tycker att bilden blir blåaktig.

Philips 55PFL8008S/12

Svart sammet

Philips ställer upp med en stilig blanksvart TV som har en imponerande svärta för att vara LED …

55PFL8008S har en särpräglad design och bra byggkvalitet. Fjärrkontroll med tangentbord förenklar inmatning av sökord och lösenord. Ljudet är också bra, med en överraskande fyllig bas. Bildkvaliteten är imponerande, med djup svärta och grym skärpa.
Philips-skärmen orsakar lite reflektioner under vissa ljusförhållanden, och smart-funktionerna känns tämligen tröga jämfört med konkurrenterna. Bortsett från Netflix och ett par lättklädda alternativ är urvalet av appar ganska så begränsat.

LG 47LA667V

Vit utmanare

Koreanska LG fortsätter att vara Samsungs svåraste rival, med massor av smarta och välutrustade TV-apparater.

Bilden präglas av att LG har varit noggranna med bildinställningarna. 47LA667V har rika färger utan att vara övermättad, och strålande skärpa utan att överdriva. Magic Remote-fjärrkontrollen ger dessutom TV:n en ypperlig användarvänlighet som det är lätt att vänja sig vid.
Mycket plastkänsla och relativt tunt ljud.

Sony KD-65X9005

Knivskarp dröm-TV

Sonys 4K-TV är definitivt en av årets grymmaste TV-apparater!

Bildkvaliteten är rent allmänt mycket hög och Sonys X-reality-teknik gör ett mästerligt jobb med uppskalningen så att man kan ha mycket glädje av TV:n även utan 4K-material. Dessutom har Sony lyckats klämma ut imponerande bra ljud ur de inbyggda högtalarna.
Den är stor, den är dyr och i dagsläget finns det inte mycket 4K-material att titta på.

Philips 65PFL9708

Djup och realism

Philips efterlängtade 9000-serie har en extremt skarp bild. Mycket bättre än så här kan det inte bli!

Philips 65PFL9708 har en stor och knivskarp bild som ingen vanlig Full-HD kan mäta sig med. Ljudet och skötseln är också bra. Detta är utan tvekan en kostsam TV, men jämfört med andra 4K-modeller har den ett förhållandevis bra pris.
Även om upplösningen är helt grym så är detta en konventionell kant-LED-LCD med den teknikens styrkor och svagheter. De allra kräsnaste bildfantasterna kommer nog att sakna svärtan i de bästa bak-LED- och plasmaskärmarna.

Samsung UE55F8505

Linjeläcker smart-TV

Koreanska Samsung vilar minsann inte på sina lagrar. I år har de till och med släppt en designvariant av deras designmodell!

Samsung UE55F8505 är en ovanligt läcker TV att titta på, med snygg böjd fot och borstad aluminiumfinish som ger ett intryck av kvalitet. Bildkvaliteten är identisk med den lite billigare F8005-modellen, och det är minsann ingen dålig TV att kopiera. Samsung-skärmen har kontrast, svärta och skärpa i toppklassen, plus marknadens bästa smart-plattform.
Det mer påkostade utförandet innebär naturligtvis att du måste betala mer pengar för samma bildkvalitet.

Samsung UE46F6515

Mycket för pengarna

Du behöver inte köpa Samsungs dyraste TV för att komma åt smarta finesser. Många av godbitarna finns i den betydligt billigare – och nästan lika ståtliga – 6-serien.

Samsung-TV:n har en uppsjö av finesser och smarta appar, inklusive Netflix och HBO, vilket gör den attraktiv för TV-serie- och filmfrälsta. Bildkvaliteten är hög, med fin kontrast, skärpa och sprudlande färger.
UE46F6515 har inte en särskilt imponerande svärta och bilden ser lite färglös ut om man tittar från sidan.

Samsung PS64F8505

Mörkrets furste

Samsungs nya plasma har det bästa av två världar: extrem bild och bra smart-funktioner. Detta är en TV vi verkligen kan rekommendera ...

Samsung PS64F8505 har en gnistrande fin bildkvalitet, med imponerande svärta, färger och framför allt en ovanligt bra ljusstyrka för att vara en plasmaskärm. Smart-funktionerna är också bra, vilket gör detta till en oerhört komplett TV.
Som de flesta plasmaskärmar surrar nätdelen lite i PS64F8505, och du får också räkna med lite högre strömförbrukning än typiska LED-skärmar. Ljudet är inget speciellt att skriva hem om.

Sony KDL-55W805/807

Bra på det mesta

Sony har satsat stora resurser på sina 4K-modeller det senaste året, men det hindrar dem inte från att introducera intressanta Full-HD-apparater. Och KDL-55W805 är definitivt en spännande representant för sin prisklass!

Sony 55W805 har ett diskret utseende och bilden har inte nödvändigtvis lika stor ”wow-faktor” som några av konkurrenterna. De som föredrar naturliga färger uppskattar nog däremot Sony-skärmens välbalanserade bildbehandling, som är något av det finaste vi har sett i prisklassen och som tål att jämföras med mycket dyrare TV-apparater.
Ljudet är tunt och utseendet kanske inte det mest rafflande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.