Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sharp LC-80LE857E

Om 65 tum är för litet

Sharps nyaste kreation tar sikte på dig som aldrig kan få för stor bild! Här snackar vi om en 80-tums TV som kan ersätta projektorn för hemmabio, sport och spel.

Av / 2013-10-23 - 05:00
Sharp LC-80LE857E
Audun Hage

Japanska Sharp har satsat stenhårt på att göra stora TV-apparater till sin specialitet och de är en av de första som säljer 80-tummare till ett ”överkomligt” pris. LC-80LE857E är en stor och dominerande TV men Sharp har förfinat utseendet jämfört med föregångarna genom att sätta dit silverfärgade, rundade kanter överst och nederst och svart på sidorna. Det gör TV:n snyggare utan att det stör bilden.

Användning
Rent användarvänligt hade Sharp tjänat på en uppryckning: fjärrkontrollen är inte särskilt överskådlig och vi saknar en större ”hem”-knapp med mer logisk tillgång till smart-tjänsterna, samt en allmän förenkling av navigeringen. Att koppla TV:n till ett nätverk första gången var inte speciellt enkelt. Inställningsmenyn och menysystemet är inte det mest logiska vi har sett, och ibland måste man gissa sig fram till rätt meny. Detta ledde till att det tog lite längre tid att komma ut på nätet än med andra TV-apparater. I dagsläget är urvalet av smarta tjänster väldigt begränsat, de som vill ha smarta funktioner bör överväga att koppla en Apple TV eller någon annan mediebox till Sharp-skärmen.

Bildkvalitet
Detta är en stor TV, faktiskt den största vi någonsin har testat. För att göra den full rättvisa bar vi in den rätt till biorummet. Med sina 80 tum är Sharps 80LE857E en av de första TV-apparaterna som verkligen kan utmana projektorerna i hemmabiosammanhang.

De storslagna scenerna i ”Inception” ger oss en bra fingervisning om hur bra filmskärm 80LE857E kan vara. Med bildinställningarna i filmläget har den en ljusstark och kontrastrik bild som enkelt klår många billigare projektorer. Men hur är det med svärtan? Den är tillräckligt djup för att titta på en film i dämpad belysning, men det är inte ”plasmakvalitet” när vi ser Leonardo DiCaprio i hans drömvärld. 80LE857E kommer definitivt till korta mot Samsungs och Panasonics plasmaskärmar i de mörka scenerna. Sharp har en något ljusare svärta, och sitter man långt ut mot sidorna så kan man se blåskär från LED-ljuset. Så trots sin storlek är detta inte det mest uppenbara valet för filmälskare.

Sportfantaster lär nog hitta mycket att dregla över. Sharp-skärmen har utmärkt ljusstyrka och ger mer än tillräcklig kontrast även i mörka omgivningar, så att det går utmärkt att titta på fotboll dagtid. Skärmytan är relativt matt och har inga speciella problem med spegling av rummet den står i.

På en stor skärm som denna syns svagheter i bildbehandlingen lättare än på mindre skärmar. Med hela 80 tum befinner vi oss i ett segment där 4K-upplösning definitivt är ett tema, men vi tycker gott att bilden från 80LE857E kunde ha varit lite skarpare, och den kan inte riktigt mäta sig med skärpan vi såg på Samsungs 75-tummare i 8-serien – fast den kostar ju en slant mer.

En annan sak som Sharp verkar ha problem med är att hålla interpoleringen i schack. Den lyckas inte riktigt mjuka upp filmrörelserna utan ryckningar och hack. Bildbehandlingen fungerar fint med sport och vanlig TV, men till film föredrar vi att stänga av alla former av rörelsekompensation.

Ljudkvalitet
Bilden må vara stor, men ljudbilden är ganska så trång och liten. Sharp tycks inte ha lagt särskilt mycket möda på ljuddelen och räknar antagligen med att de som överväger en TV i det här formatet har motsvarande stora högtalare och förstärkare att hålla den sällskap med.

Ljud & Bild tycker

Sharp LC-80LE857E har en enorm bild som fyller hela synfältet och förstärker inlevelsen på ett sätt som bara stora skärmar kan. LED-tekniken ser till att ljusstyrkan och kontrasten är utmärkt, tillräckligt för att skärmen ska fungera fint dagtid, till skillnad från projektorer och vissa plasmaskärmar. I mörka omgivningar kommer Sharp-skärmen till korta. Svärtan är långt ifrån i toppklass och synvinkeln är begränsad. Man kan inte sitta många i soffan innan de som sitter ytterst tycker att bilden blir blåaktig.

Också i detta test:

Smarta TV-apparater i 46–80 tum

Panasonic TX-P65VT60

Konungens återkomst?

Panasonics plasmaskärmar har varit herre på täppan länge när det gäller bildkvalitet, och 65VT60 är ingen besvikelse.

Panasonic 65VT60 har en enastående bildkvalitet med djup svärta, naturliga färger och bra synvinkel.
Ett par färggraderingar glider in i varandra vilket ger en aning färre nyanser än vi hade velat. Som vanligt med plasmatekniken får du tåla lite surrande från plasmapanelen, plus visst fläktljud. Ljusstyrkan är också begränsad på den här plasmaskärmen som passar bäst i mörka rum.
Läs hela testet

Philips 55PFL8008S/12

Svart sammet

Philips ställer upp med en stilig blanksvart TV som har en imponerande svärta för att vara LED …

55PFL8008S har en särpräglad design och bra byggkvalitet. Fjärrkontroll med tangentbord förenklar inmatning av sökord och lösenord. Ljudet är också bra, med en överraskande fyllig bas. Bildkvaliteten är imponerande, med djup svärta och grym skärpa.
Philips-skärmen orsakar lite reflektioner under vissa ljusförhållanden, och smart-funktionerna känns tämligen tröga jämfört med konkurrenterna. Bortsett från Netflix och ett par lättklädda alternativ är urvalet av appar ganska så begränsat.
Läs hela testet

LG 47LA667V

Vit utmanare

Koreanska LG fortsätter att vara Samsungs svåraste rival, med massor av smarta och välutrustade TV-apparater.

Bilden präglas av att LG har varit noggranna med bildinställningarna. 47LA667V har rika färger utan att vara övermättad, och strålande skärpa utan att överdriva. Magic Remote-fjärrkontrollen ger dessutom TV:n en ypperlig användarvänlighet som det är lätt att vänja sig vid.
Mycket plastkänsla och relativt tunt ljud.
Läs hela testet

Sony KD-65X9005

Knivskarp dröm-TV

Sonys 4K-TV är definitivt en av årets grymmaste TV-apparater!

Bildkvaliteten är rent allmänt mycket hög och Sonys X-reality-teknik gör ett mästerligt jobb med uppskalningen så att man kan ha mycket glädje av TV:n även utan 4K-material. Dessutom har Sony lyckats klämma ut imponerande bra ljud ur de inbyggda högtalarna.
Den är stor, den är dyr och i dagsläget finns det inte mycket 4K-material att titta på.
Läs hela testet

Philips 65PFL9708

Djup och realism

Philips efterlängtade 9000-serie har en extremt skarp bild. Mycket bättre än så här kan det inte bli!

Philips 65PFL9708 har en stor och knivskarp bild som ingen vanlig Full-HD kan mäta sig med. Ljudet och skötseln är också bra. Detta är utan tvekan en kostsam TV, men jämfört med andra 4K-modeller har den ett förhållandevis bra pris.
Även om upplösningen är helt grym så är detta en konventionell kant-LED-LCD med den teknikens styrkor och svagheter. De allra kräsnaste bildfantasterna kommer nog att sakna svärtan i de bästa bak-LED- och plasmaskärmarna.
Läs hela testet

Samsung UE55F8505

Linjeläcker smart-TV

Koreanska Samsung vilar minsann inte på sina lagrar. I år har de till och med släppt en designvariant av deras designmodell!

Samsung UE55F8505 är en ovanligt läcker TV att titta på, med snygg böjd fot och borstad aluminiumfinish som ger ett intryck av kvalitet. Bildkvaliteten är identisk med den lite billigare F8005-modellen, och det är minsann ingen dålig TV att kopiera. Samsung-skärmen har kontrast, svärta och skärpa i toppklassen, plus marknadens bästa smart-plattform.
Det mer påkostade utförandet innebär naturligtvis att du måste betala mer pengar för samma bildkvalitet.
Läs hela testet

Samsung UE46F6515

Mycket för pengarna

Du behöver inte köpa Samsungs dyraste TV för att komma åt smarta finesser. Många av godbitarna finns i den betydligt billigare – och nästan lika ståtliga – 6-serien.

Samsung-TV:n har en uppsjö av finesser och smarta appar, inklusive Netflix och HBO, vilket gör den attraktiv för TV-serie- och filmfrälsta. Bildkvaliteten är hög, med fin kontrast, skärpa och sprudlande färger.
UE46F6515 har inte en särskilt imponerande svärta och bilden ser lite färglös ut om man tittar från sidan.
Läs hela testet

Samsung PS64F8505

Mörkrets furste

Samsungs nya plasma har det bästa av två världar: extrem bild och bra smart-funktioner. Detta är en TV vi verkligen kan rekommendera ...

Samsung PS64F8505 har en gnistrande fin bildkvalitet, med imponerande svärta, färger och framför allt en ovanligt bra ljusstyrka för att vara en plasmaskärm. Smart-funktionerna är också bra, vilket gör detta till en oerhört komplett TV.
Som de flesta plasmaskärmar surrar nätdelen lite i PS64F8505, och du får också räkna med lite högre strömförbrukning än typiska LED-skärmar. Ljudet är inget speciellt att skriva hem om.
Läs hela testet

Sony KDL-55W805/807

Bra på det mesta

Sony har satsat stora resurser på sina 4K-modeller det senaste året, men det hindrar dem inte från att introducera intressanta Full-HD-apparater. Och KDL-55W805 är definitivt en spännande representant för sin prisklass!

Sony 55W805 har ett diskret utseende och bilden har inte nödvändigtvis lika stor ”wow-faktor” som några av konkurrenterna. De som föredrar naturliga färger uppskattar nog däremot Sony-skärmens välbalanserade bildbehandling, som är något av det finaste vi har sett i prisklassen och som tål att jämföras med mycket dyrare TV-apparater.
Ljudet är tunt och utseendet kanske inte det mest rafflande.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen