test : Samsung UE55F8505

Linjeläcker smart-TV

Koreanska Samsung vilar minsann inte på sina lagrar. I år har de till och med släppt en designvariant av deras designmodell!

Ljud & Bild tycker

Samsung UE55F8505 är en ovanligt läcker TV att titta på, med snygg böjd fot och borstad aluminiumfinish som ger ett intryck av kvalitet. Bildkvaliteten är identisk med den lite billigare F8005-modellen, och det är minsann ingen dålig TV att kopiera. Samsung-skärmen har kontrast, svärta och skärpa i toppklassen, plus marknadens bästa smart-plattform.
Det mer påkostade utförandet innebär naturligtvis att du måste betala mer pengar för samma bildkvalitet.
 • 55-tums LED-LCD, 1920 x 1080
 • DVB-T2/C/S2
 • 4 HDMI, 2 USB
 • Optisk ljudutgång
 • Pris: 32 000 kr
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 32000 kr

Samsung är av de dominerande aktörerna på TV-marknaden och har en uppsjö modeller att välja mellan. Koreanerna är kända för att lägga extra tonvikt vid formgivningen, något som syns extra tydligt på den här modellen. UE55F8505 har ett påkostat utseende i borstad aluminium och en böjd fot som går i ett med ramen runt panelen. Vi har tidigare kritiserat Samsung för att ha ganska så spinkiga fötter och bordsstativ i plast, men den här modellen ger definitivt ett bättre kvalitetsintryck. På insidan är F8505 identisk med F8005-serien och har en superkraftig quadcore-processor som ska göra TV-finesserna bättre och snabbare än någonsin.

Användning och finesser
Det ingår två fjärrkontroller till UE55F8505, en vanlig och en speciell med tryckkänslig pekyta och mikrofon. Denna kan användas för att navigera runt i smartmenyerna samt för att ge röstkommandon.

Bland de smarta finesserna finns funktionen On TV, en interaktiv TV-guide med tidslinje som visar vilka program som går på alla kanaler och som kan styra en extern TV-mottagare att spela in eller gå till en viss kanal med en enkel knapptryckning. TV:n går att knytas till konton på sociala medier som Facebook, Twitter och Skype och visa uppdateringar live på TV-skärmen, parallellt med annat TV-material. Dessutom kan du vältra dig i film och serier från både Netflix och HBO.

Bildkvalitet
Precis som den vanliga 55F8005-modellen har UE55F8505 har en mycket bra bildbehandling. Bilden är helt enkelt knivskarp och ger en suverän djupkänsla. Samsung-skärmen hämtar fram oanade detaljer och konturer utan att det orsakar något extra brus. Man ser det i detaljer som blir tydligare utan att konturer framhävs för mycket.

8000-serien har den senaste generationen av Samsungs Micro Dimming-teknik, som ger bättre ljuskontroll och svärta. Samsung har bland annat löst problemet med ljusa fält ovanför och under skärmen, och svärtan känns utmärkt för att vara LCD även om den inte kan mäta sig med Samsungs egen plasmamodell. UE55F8505 har däremot ännu bättre kontrast i ljusa omgivningar och en kontrastbeläggning på skärmen ger mindre reflektioner.

Ljudkvalitet
Vi har klagat många gånger på Samsung för deras tunna TV-ljud, men i år har de skärpt sig och UE55F8505 låter både starkt och klart. Det dessutom ganska så enkelt att förbättra ljudet, Samsung har egna ljudlimpor som kopplas trådlöst till TV:n.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
1 kommentar

Kommentarer är stängda.

  Också i detta test:
  Sharp LC-80LE857E - Om 65 tum är för litet
  Sharps nyaste kreation tar sikte på dig som aldrig kan få för stor bild! Här snackar vi om en 80-tums TV som kan ersätta projektorn för hemmabio, sport och spel.
  Panasonic TX-P65VT60 - Konungens återkomst?
  Panasonics plasmaskärmar har varit herre på täppan länge när det gäller bildkvalitet, och 65VT60 är ingen besvikelse.
  Philips 55PFL8008S/12 - Svart sammet
  Philips ställer upp med en stilig blanksvart TV som har en imponerande svärta för att vara LED …
  LG 47LA667V - Vit utmanare
  Koreanska LG fortsätter att vara Samsungs svåraste rival, med massor av smarta och välutrustade TV-apparater.
  Sony KD-65X9005 - Knivskarp dröm-TV
  Sonys 4K-TV är definitivt en av årets grymmaste TV-apparater!
  Philips 65PFL9708 - Djup och realism
  Philips efterlängtade 9000-serie har en extremt skarp bild. Mycket bättre än så här kan det inte bli!
  Samsung UE46F6515 - Mycket för pengarna
  Du behöver inte köpa Samsungs dyraste TV för att komma åt smarta finesser. Många av godbitarna finns i den betydligt billigare – och nästan lika ståtliga – 6-serien.
  Samsung PS64F8505 - Mörkrets furste
  Samsungs nya plasma har det bästa av två världar: extrem bild och bra smart-funktioner. Detta är en TV vi verkligen kan rekommendera ...
  Sony KDL-55W805/807 - Bra på det mesta
  Sony har satsat stora resurser på sina 4K-modeller det senaste året, men det hindrar dem inte från att introducera intressanta Full-HD-apparater. Och KDL-55W805 är definitivt en spännande representant för sin prisklass!

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Riktpris: 32000 kr En riktig färgbomb

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.