test : Samsung PS64F8505

Mörkrets furste

Samsungs nya plasma har det bästa av två världar: extrem bild och bra smart-funktioner. Detta är en TV vi verkligen kan rekommendera ...

Ljud & Bild tycker

Samsung PS64F8505 har en gnistrande fin bildkvalitet, med imponerande svärta, färger och framför allt en ovanligt bra ljusstyrka för att vara en plasmaskärm. Smart-funktionerna är också bra, vilket gör detta till en oerhört komplett TV.
Som de flesta plasmaskärmar surrar nätdelen lite i PS64F8505, och du får också räkna med lite högre strömförbrukning än typiska LED-skärmar. Ljudet är inget speciellt att skriva hem om.
 • 64-tums 3D-plasma, 1920 x 1080
 • DVB-T2/C/S2
 • 4 HDMI, 3 USB
 • Viera Smart-portal
 • Pris: 30 000 kr
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 30000 kr

Panasonic har länge varit frontfigur för plasmateknikens förträffliga bildkvalitet medan Samsungs plasmaskärmar har levt ett stilla liv i skuggan av den stora satsningen på LED-LCD och OLED. Därför är det inte säkert att alla känner till att Samsung har plasmaskärmar också, och dessutom av det riktigt fina slaget! Med nya F8505-serien verkar det till och med som om Samsung på allvar är ute efter Panasonics plats på tronen!

Användning och finesser
Detta är Samsungs plasmatoppmodell och precis som LED-8505-varianten är den fylld till brädden med finesser och funktioner, inklusive fjärrstyrning med hjälp av rösten och handrörelser. Vi ska inte gå in närmare på dem här, men de är åtminstone roliga partytrick. Desto mer intressant är att man kan dela material mellan TV:n och surfplatta eller mobiltelefon. Och till exempel ta med sig surfplattan till ett annat rum och titta vidare på TV-programmet där.

PS64F8505 har Samsungs välförsedda Smart Hub-portal. Där får du tillgång till streaming-tjänster som HBO, Netflix, YouTube och Skype, plus en hel del andra appar och spel. Användarvänligheten finns också på plats, med överskådliga och snabba menyer. Den inbyggda quadcore-processorn arbetar snabbt och smärtfritt. Det enda vi saknar är en bättre pekfjärr, à la vad LG har, men den är förmodligen Samsung lite för stolta för att ”kopiera”.

Bildkvalitet
Samsungs smarta LED-skärmar har länge givit bäst användarupplevelser, och även om bildkvaliteten har varit bra så har den inte varit banbrytande. Med den här plasman skulle man kunna säga att man får ”det bästa av två världar”.

Direkt ur kartongen imponerar Samsung med en förbluffande bra svärta, fullt i klass med Panasonic 65VT60. Båda är becksvarta när det verkligen gäller.

PS64F8505 har inte Panasonics avancerade THX-bildlägen men färgåtergivningen ligger ändå på samma nivå, fast med aningen mindre ”banding” i grått och grönt. Samsung-skärmen har en ytterst skarp bild som förstärker HD-känslan tack vare en konstlad men inte störande konturförbättring. TV:n har också en effektiv interpolering som ger mjuka men naturliga rörelser. Samsungs bildbehandling medför dock en något högre input lag (fördröjning i bildingången) än Panasonics, vilket är värt att tänka på för spelentusiaster.

Det mest imponerande med PS64F8505 är ändå den fina ljusstyrkan. Detta är en plasma med riktig smäll! Det är märkbart mer intensitet än i Panasonics plasmapanel och det ger Samsung en fördel i ljusare omgivningar. Samsung använder ett speciellt filter som minskar ljusgenomsläppet in i skärmen. Man ska dock veta att filtret minskar den vertikala synvinkeln ganska så markant. Om du ställer TV:n på golvet blir bilden svart om du står upp och tittar på den, samma sak händer om du sitter på golvet och hänger TV:n på väggen. Så länge du sitter på samma höjd som skärmen är det inga problem.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
  Också i detta test:
  Sharp LC-80LE857E - Om 65 tum är för litet
  Sharps nyaste kreation tar sikte på dig som aldrig kan få för stor bild! Här snackar vi om en 80-tums TV som kan ersätta projektorn för hemmabio, sport och spel.
  Panasonic TX-P65VT60 - Konungens återkomst?
  Panasonics plasmaskärmar har varit herre på täppan länge när det gäller bildkvalitet, och 65VT60 är ingen besvikelse.
  Philips 55PFL8008S/12 - Svart sammet
  Philips ställer upp med en stilig blanksvart TV som har en imponerande svärta för att vara LED …
  LG 47LA667V - Vit utmanare
  Koreanska LG fortsätter att vara Samsungs svåraste rival, med massor av smarta och välutrustade TV-apparater.
  Sony KD-65X9005 - Knivskarp dröm-TV
  Sonys 4K-TV är definitivt en av årets grymmaste TV-apparater!
  Philips 65PFL9708 - Djup och realism
  Philips efterlängtade 9000-serie har en extremt skarp bild. Mycket bättre än så här kan det inte bli!
  Samsung UE55F8505 - Linjeläcker smart-TV
  Koreanska Samsung vilar minsann inte på sina lagrar. I år har de till och med släppt en designvariant av deras designmodell!
  Samsung UE46F6515 - Mycket för pengarna
  Du behöver inte köpa Samsungs dyraste TV för att komma åt smarta finesser. Många av godbitarna finns i den betydligt billigare – och nästan lika ståtliga – 6-serien.
  Sony KDL-55W805/807 - Bra på det mesta
  Sony har satsat stora resurser på sina 4K-modeller det senaste året, men det hindrar dem inte från att introducera intressanta Full-HD-apparater. Och KDL-55W805 är definitivt en spännande representant för sin prisklass!

  Läs också

  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Riktpris: 32000 kr En riktig färgbomb

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.