Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Test av 6 stora TV-apparater

Bästa läktaren

Det är vinter och tid för skid-VM. Men varför stå och huttra i skogen när du kan ha den bästa utsikten över aktiviteterna från läktarplats hemma i soffan? Vi har testat sex VM-klara storskärmar!
Ljud & Bild tycker
Bra kontrast och ljusstyrka. Bra svärta.
Krångligt menysystem.
Specifikationer

52-tums LED-LCD, 1920 x 1080
MPEG4-mottagare
3 HDMI, 1 USB

De som inte redan har skaffat en bra TV bör kanske göra det nu. I slutet av februari går nämligen startskottet för skid-VM där vi förhoppningsvis kan se våra svenska hjältar passera mållinjen i ”high definition” – förhoppningsvis före långt före norrmännen på deras egen hemmabana. Skid-VM i Oslo blir en nagelbitare utan dess like, och vill du ha maximal glädje av sportsändningarna så gäller det att ha ordning på utrustningen. Hela evenemanget sänds i HD, så du kan titta på direktsända bataljer i full upplösning. De flesta av oss har redan smyckat våra hem med en HD-förberedd flatskärm, men frågan är om den är tillräckligt stor för att ge maximal glädje av underhållningen?
Prisras på stora skärmar
Med hela sex gånger så mycket information som en vanlig TV-sändning säger det sig självt att HD-sändningarna gör sig bäst när de blåses upp på en stor skärm. Närbilderna blir inte bara mycket skarpare, även översiktsvyer är långt mer detaljerade. Om du inte tillhör de lyckligt förunnade som hittade en stor och platt julklapp under granen så kan vi trösta dig med att det inte finns någon bättre tid att handla storskärm än nu. Priskriget på flatskärmar pågår fortfarande, på senare tid är det 50-tummarna och ännu större modeller som har rasat mest i pris. Intåget av verkligt stora flatskärmar (större än 60 tum) har pressat ned de billigaste 50-tummarna under den magiska 10 000-kronorsgränsen. Det var inte så länge sedan du var tvungen att betala mycket mer per tum när skärmen kröp över 50 tum, men numera kan man läsa om modeller som bara kostar 5 000–6 000! Fast om du är intresserad av kvalitet lönar det sig att gå upp ett snäpp eller två i pris.
Testet
Kvalitetsmedvetna som vi är har vi valt att bortse från de allra billigaste TV-apparaterna även denna gång och i stället koncentrerat oss på vad vi anser vara kvalitetsklassen från 15 000 kronor och uppåt. Här finns 50, 52 och till och med 55 tum stora skärmar som för bara ett år sedan kostade det dubbla. Testet omfattar sex apparater från 50 till 55 tum som har riktpriser mellan 16 000 och 30 000 kronor. Rent allmänt har de dyrare modellerna mer utrustning och funktioner, även om skillnaden i bildkvalitet inte nödvändigtvis är lika stor. Om du inte behöver funktioner som 3D eller internet, och bara ska ha en stor TV för att titta på TV, kan det finnas mycket pengar att spara om du satsar på en enklare modell med en stor och bra bild!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

LG 50PX950

Välutrustad plasma

LG:s nya plasmaskärm är en toppmodell i ordets rätta bemärkelse. 50PX950N har gott om anslutningar och stöder dessutom 3D.

Bra svärta och jämna färger. Välutrustad.
Aningen hackiga rörelser.

Panasonic TX-P50V20

Suverän sportskärm

Panasonics näst bästa TV är ett bra köp för den som klarar sig utan 3D.

Naturlig och färgsprakande bild. Jämna rörelser.
Ljusstyrkan hade kunnat vara bättre.

Toshiba 55WL768N

3D med stil

Det har varit tyst om Toshiba ett tag men nu gör de comeback med skärmar som designats av Jacob Jensen. En 55-tums Full-HD-toppmodell med 3D är spännande saker!

Superbild direkt ur kartongen. Jämn ljusfördelning. Bra svärta och kontrast.
Tunt ljud.

Sony KDL-55EX500

Dunderbra allroundare

Det fokuseras mycket på LED-baserade LCD-skärmar nu för tiden men Sonys EX-modell ligger inte efter när det gäller kvalitet, även om den har traditionell bakbelysning.

Superbild direkt ur kartongen. Jämn ljusfördelning. Bra svärta och kontrast.
Tunt ljud.

Samsung UE55C6705

Läcker och genomtänkt

Samsungs populära 6-serie gör sig bra i stort format. UE55C6705 har en inbjudande design och en användarvänlighet som gör den lätt att tycka om.

Användarvänlig. Bra filmläge.
Överdrivet standardläge. Mörka scener gror igen.

Philips 52PFL5605H

Mjuka rörelser

Philips långa erfarenhet av rörelsekompensation gör den här TV:n till ett bra val för snabba sportsändningar.

Bra kontrast och ljusstyrka. Bra svärta.
Krångligt menysystem.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.