Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony KDL-55EX500

Dunderbra allroundare

Det fokuseras mycket på LED-baserade LCD-skärmar nu för tiden men Sonys EX-modell ligger inte efter när det gäller kvalitet, även om den har traditionell bakbelysning.

Publicerad 2011-02-23 - 17:41
Sony KDL-55EX500
Marius

LED-tekniken har inneburit ett stort lyft för svärta och totalkontrast, men det verkar som om Sony har fått ut maximalt ur LCD-panelen i sin EX-modell. I vårt ”mörkertest” var det nämligen svårt att skilja den här TV:n från de med lysdioder. Vad vi ser i EX-utgåvan är att den testvinnande tekniken som satt i toppmodellerna innan LED-tekniken kom nu har krupit ned i budgetklassen! Designens rena linjer ger ett läckert och exklusivt utseende. Fjärrkontrollen och gränssnittet är också väldigt användarvänligt. TV:n är förberedd för en del nättjänster och genom att koppla in en trådlös ”dongel” så är allt klart för extern underhållning och olika tjänster.
Bildkvalitet
Ännu en gång visar Sony att de tar fabriksinställningarna på allvar, och vi har inga stora klagomål på bildkvaliteten rätt ur kartongen. TV:n har en väldigt uniform bakbelysning utan hotspotting eller andra negativa effekter. Bilden är väldigt behaglig och den jämna ljusfördelningen bidrar till en ypperlig kontrast. Svärtan är övarraskande bra på Sony-skärmen och den passar utmärkt till all slags TV-program och mörka filmer. Det går inte att se att detta inte är en LED-TV! Det går utmärkt att använda fabrikens färdiga bildlägen för film och sport eftersom de faktiskt är väldigt väl intrimmade för ändamålet. EX-serien är utrustad med 100 Hz-rörelsekompensation (”motion flow”). Skärpan är fenomenal med HD-material! Men även filmer får en precis lagom dos så att man får lite filmkänsla samtidigt som man slipper det värsta hackandet när filmen rör sig. SD-material blir också bra, men där beror skärpan mer på källmaterialets komprimering än upplösning. Med vanligt standarduppplöst material blir bilden därför ofta lite grov. Fast på ett avstånd av tre meter eller mer är detta inte så störande.
Ljudkvalitet
I förhållande till den imponerande bilden är ljudet en liten besvikelse. Det är tunt och klent, utan den fylliga bas vi får med exempelvis Toshiba. En separat ljudanläggning bör ingå i planerna om du uppskattar bra ljud till TV-programmen.

Ljud & Bild tycker

Superbild direkt ur kartongen. Jämn ljusfördelning. Bra svärta och kontrast. Tunt ljud.

Också i detta test:

Test av 6 stora TV-apparater

LG 50PX950

Välutrustad plasma

LG:s nya plasmaskärm är en toppmodell i ordets rätta bemärkelse. 50PX950N har gott om anslutningar och stöder dessutom 3D.

blank
Bra svärta och jämna färger. Välutrustad.
blank
Aningen hackiga rörelser.
Läs hela testet

Panasonic TX-P50V20

Suverän sportskärm

Panasonics näst bästa TV är ett bra köp för den som klarar sig utan 3D.

blank
Naturlig och färgsprakande bild. Jämna rörelser.
blank
Ljusstyrkan hade kunnat vara bättre.
Läs hela testet

Toshiba 55WL768N

3D med stil

Det har varit tyst om Toshiba ett tag men nu gör de comeback med skärmar som designats av Jacob Jensen. En 55-tums Full-HD-toppmodell med 3D är spännande saker!

blank
Superbild direkt ur kartongen. Jämn ljusfördelning. Bra svärta och kontrast.
blank
Tunt ljud.
Läs hela testet

Samsung UE55C6705

Läcker och genomtänkt

Samsungs populära 6-serie gör sig bra i stort format. UE55C6705 har en inbjudande design och en användarvänlighet som gör den lätt att tycka om.

blank
Användarvänlig. Bra filmläge.
blank
Överdrivet standardläge. Mörka scener gror igen.
Läs hela testet

Philips 52PFL5605H

Mjuka rörelser

Philips långa erfarenhet av rörelsekompensation gör den här TV:n till ett bra val för snabba sportsändningar.

blank
Bra kontrast och ljusstyrka. Bra svärta.
blank
Krångligt menysystem.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ny fullträff från Samsung

Spelarens våta dröm?

LG:s nya OLED höjer ribban

Här är LG:s utmanare till Samsung The Frame och The Serif

Mycket bild för pengarna

Rulla till toppen