TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

LG 55LX950N

Imponerande i 2D

LG vill också vara med i 3D-leken och deras LED-toppmodell är en av de mest välutrustade TV-apparaterna som går att köpa just nu.

forfatter
Publicerad 2010-10-25 - 08:14
L&B tycker
Enorm kontrast och svärta. Bra synvinkel.
Lite eftersläpningar i rörelser Crosstalk i 3D.
Specifikationer

LG 55LX950N
55-tums 3D-LED, 1920x1080
400 Hz TruMotion
4 HDMI
2 USB-portar
WiFi och DLNA
Netcast-nätportal
Pris: 35 000 kr

Riktpris: 35000Pr. 2010-10-25 Produktsida

Vi behöver inte gå längre tillbaka än till i fjol för att komma till en tid när TV-apparater som den här inte ens fanns. 55LX950N är lika tunn som Samsungs 8-modeller, men till skillnad från konkurrentens kantmonterade LED-ljus har LG spridit ut sina ljusdioder bakom hela panelen, vilket gör det möjligt att kontrollera ljuset på ett helt annat sätt. LG:s toppmodell har en uppsjö av finesser, inklusive trådlöst nätverk, MPEG4-mottagare och inte minst 3D-stöd. Den 55 tum stora skärmen kan också utmana Samsung när det gäller design. Med sin heltäckande, kantlösa glasfront ser den snygg ut i vardagsrummet, fast den spegelblanka ytan kan orsaka lite problem …
LG 
Bildkvalitet
Specifikationerna verkar lovande, och LG-skärmen lever upp till förväntningarna. 55LX950N har en extremt bra kontrast och kan skryta med en oerhört ljusstark och levande bild med bra ”tryck” i. Här lär du knappast sakna ljusstyrka ens i de mest upplysta rum, men tänk på att den blanka skärmbeläggningen kan orsaka reflektioner.
Tack vare en äkta LED-bakbelysning har LG-skärmen mycket bra kontroll över ljuset, och kan dämpa bakbelysningen efter behov. Svärtan är kort och gott den bästa vi har sett i någon skärm hittills, och överträffar till och med vår egen Pioner Kuro. LG-skärmen är fullständigt kolsvart när filmen kräver det. När det gäller detaljer i grått har den däremot inte en riktigt lika exakt gråtonskala som Panasonics plasmaskärmar. Dessutom är det fortfarande möjligt att se spår av bakbelysningen i scener som har ljusa och mörka områden samtidigt – fast det är inte på långa vägar när lika tydligt som på Samsungs LED-skärm.
LG-skärmens TruMotion-rörelsekompensering har väldigt mjuka rörelser, men saknar inte helt bieffekter. Vi kan se spår av skuggor och eftersläpningar efter föremål på skärmen. Lyckligtvis låter LG oss gå in och justera effekten av TruMotion-funktionen i flera steg, så att man själv kan fintrimma eller stänga av den efter egna behov.
Synvinkeln är väldigt bra för att vara en LCD-skärm, men du behöver inte sitta långt ut mot sidan förrän LG-skärmen får en smula urlakade färger. Svärtan ebbar också ut fort när man sitter långt ut mot sidan.
I 3D har LG precis som Samsung problem med lite tendenser till ”oro” och crosstalk. 3D-effekten är dock fortfarande imponerande och särskilt föremål som kommer ut ur skärmen känns väldigt realistiska. LG:s skärm utnyttjar att den har en väldigt bra ljusstyrka, vilket gör den väl lämpad för 3D-tittning i dagsljus. Men även här kan det spegelblanka frontglaset ställa till det, och det är lätt att bli distraherad om andra saker reflekteras i glaset när man tittar på 3D.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

LG 60PK950N

Billig tungviktare

Som alternativ till sina bästa LED-modeller har LG en enorm 60-tums plasma – för samma pengar som konkurrenternas 50-tummare. Här måste man väl få mycket bild för pengarna?

Stor skärm till litet pris. Bra ljusstyrka och färger. THX-läge och bra inställningar.
Saknar lite svärta.

Panasonic TX-P50V20

Alternativet till 3D

Om du vill ha förstklassig bildkvalitet, men kan klara dig utan 3D, är Panasonics ”näst bästa” plasma TX-P50V20 ett bra alternativ.

Mjuka rörelser. Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka.

Panasonic TX-P50VT20

Referensen

Panasonic är vår referens när det gäller 3D-material, men även 2D-bilden är av referensklass.

Superskarp 3D-känsla. Mjuka rörelser. Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka.

Samsung PS50C7705

Det stora 3D-fyndet?

Samsung flåsar sig själva i nacken med sin nya plasmaskärm, som utöver snygg design och bild är utrustad med 3D-bild!

Mycket bra kontrast och svärta. Bra synvinkel.
Saknar den sista svärtan. Crosstalk i 3D.

Samsung UE55C8705

Designvinnaren

Det är inte många som slår Samsung när det gäller design. 8-seriens smala och läckra former gör det enklare att få in en storskärm i vardagsrummet.

Läcker design. Mycket bra kontrast och ljusstyrka. Mjuka rörelser utan eftersläpningar.
Crosstalk i 3D. Begränsad svärta. Snäv synvinkel.
Annons

Senaste artiklar:

Lämna en kommentar

OLED plus Ambilight = större inlevelse! Philips är tillbaka med ännu en färgsprakande OLED-TV: Med saftig kontrast och Ambilight är allt dukat för härliga filmupplevelser.
YouTube kör vertikalt på TV-skärmen Nu kan du snart se de vertikala videoklippen i YouTube-appen i din smarta tv.
Största TV:n vi har testat någonsin Glöm 85 tum, nu är det 98 tum som gäller om du vill ha en större TV än alla dina grannar! TCL 98C735 är en riktig monster-TV – och bildkvaliteten överraskar.
Samsung TV-ägare? Då ska du läsa detta! Apple TV-appen för Samsung TV strömmar nu innehåll i det öppna HDR10+ formatet som ett alternativ till Dolby Vision.
MiniLED ger bättre kontrast Sony har uppgraderat en av sina bästa LCD-skärmar med finmaskig MiniLED-bakbelysning. Den ger imponerande exakt kontrast och ljusstyrka, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar ...
Kan 8K TV förbjudas? Strängare EU-krav på energieffektivitet kan sätta stopp för knivskarpa men energikrävande 8K-TV-apparater.
Följ Ljud & Bild