Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Test av 6 stora TV-apparater med och utan 3D

3D hemma – framtid eller flopp?

Storskärm, storskärm på väggen där, säg vem som vackrast i 3D är... Vi har kollat på hur de senaste 3D-skärmarna fungerar till film – samt kikat på ett par billigare alternativ för dig som inte är så intresserad av 3D.
Ljud & Bild tycker
Läcker design. Mycket bra kontrast och ljusstyrka. Mjuka rörelser utan eftersläpningar.
Crosstalk i 3D. Begränsad svärta. Snäv synvinkel.
Specifikationer

Samsung UE55C8705
55-tums 3D-LED, 1920x1080
4 HDMI
Precision Dimming
DLNA, Internet@TV
PVR-funktion (1 mottagare)
Pris: 34 000 kr

Alla som upplevt 3D på bio vet att de nya 3D-filmerna erbjuder något speciellt: en möjlighet att se in i filmen och uppleva handlingen på ett mycket mer naturtroget sätt. Föremål på filmduken känns mer levande och det går nästan att ta på realismen.
Då är bara frågan: Går det verkligen går att återskapa den här känslan hemma i vardagsrummet? Jodå, det går, men det krävs att du har ordning på utrustningen. Först och främst måste du ha en 3D-förberedd TV. Sedan en Blu-ray-spelare som stöder de nya 3D-filmerna. Detta är något som de flesta TV-tillverkare säljer nu för tiden, men är de tillräckligt bra och är det värt högre priser än för ”vanliga” 2D-skärmar?

Storleken räknas
Två saker är speciellt viktiga när man pratar om 3D hemma: storlek och ljusstyrka. Vi vet av erfarenhet att skärmstorleken spelar större roll för 3D än för vanligt TV-tittande. I praktiken blir skärmen ett ”fönster” in mot filmens värld, men upplevelsen upphör så fort ögat når skärmens kant. Dessutom är 3D-filmerna gjorda i ett format som gör det fördelaktigt att blåsa upp bilden extra mycket. Därför kan du bara glömma att få särskilt imponerande 3D-uppleveser med en 40-tums-TV, vi rekommenderar att du hellre satsar på en 50-tummare eller ännu större.
De berömda 3D-glasögonen har en bieffekt i form av att de dämpar ljusstyrkan från skärmen ganska så markant. Glasögonen öppnar och stänger sig för ljuset från delbilderna och reducerar faktiskt ljusstyrkan med uppemot hälften! Skärmen måste därför vara extra ljusstark för att ge en övertygande bild när man har på sig glasögonen. Dessutom är det en fördel om man släcker andra ljuskällor i rummet så att de inte distraherar.

3D-skärmar
Utbudet av 3D-förberedda flatskärmar har blivit väldigt stort (vilket man inte kan säga om antalet filmer), men priserna är fortfarande relativt höga. Typiskt nog är det toppmodellerna som får 3D-stöd först, även om tillverkarna hävdar att 3D-stödet också innebär en bättre 2D-bild tack vare trimmade bildpaneler och videoprocessorer.
Eftersom utbudet av 3D-filmer alltjämt är sorgligt litet får du i hög grad nöja dig med att titta på vanligt 2D-material tills vidare. Många frågar sig säkert om det är värt att betala mer för 3D när det finns mer eller mindre identiska 2D-skärmar där ute som kostar mindre. Av denna anledning har vi även tagit med ett par alternativ för alla som uppskattar förstklassig bildkvalitet men som inte tycker att 3D är värt pengarna.

3D-glasögon
Alla tillverkare har sina egna 3D-glasögon, och de fungerar inte utan vidare med skärmar från andra märken. Det brukar ingå ett eller två par när man köper TV:n, och vill man ha flera så kostar de kring en tusenlapp. En del glasögon använder sig av utbytbara batterier, medan den lite mer praktiska varianten är uppladdningsbar via USB. En del märken har också paketpriser om man köper 3D-TV och 3D-Blu-ray-spelare samtidigt, då får man extra glasögon på köpet.
Så fungerar 3D
Tekniken bakom 3D kallas stereografi och handlar om att lura ögonen genom att titta på två olika bilder som sedan hjärnan rekonstruerar till en tredimensionell. Skärmen visar två lite olika 2D-bilder varpå hjärnan använder sig av skillnaden mellan bilderna för att skapa en tredje dimension.
Det är här de famösa 3D-glasögonen kommer in i bilden Om du tittar på skärmen utan 3D-glasögon så ser du bara två aningen förskjutna bilder som ligger ovanpå varandra. Det är glasögonens jobb att filtrera de båda bilderna så att det vänstra ögat bara ser den vänstra bilden och det högra bara ser den högra.
Tekniken i glasögonen kallas för aktiv slutare (Active Shutter). Det betyder batteridrivna glasögon som har ett LCD-skikt i glasen, vilket växelvis öppnar och stänger för ett öga i taget. Glasögonen är synkroniserade mot skärmen, som växlar mellan att visa vänster och höger bild. Detta sker tillräckligt fort för att hjärnan ska uppfatta de två bilderna som en enda, tredimensionell bild.

Sammanfattning
Är 3D värt pengarna?
Är det värt att betala för 3D i dag? Det är en fråga som bara du och din plånbok kan besvara.
Med tanke på fåtalet 3D-titlar i handeln är användningsområdet för 3DTV fortfarande tämligen begränsat. Lite som att köpa en spelkonsol med bara ett eller två spel! Men precis som färska spelkonsoler behöver 3D-skärmarna en viss mogningstid – fler TV-apparater måste ut på marknaden samtidigt som antalet filmer och TV-spel med 3D kommer att öka. Tills vidare får du tåla att betala ett högre pris för 3D-skärmarna, och frågan är om inte många klarar sig utmärkt med de billigare alternativen utan 3D.
Vårt test visar främst två saker. För det första är det skillnad på 3D-skärmarnas bildkvalitet och på hur mjuk och behaglig 3D-bild de visar. Här går segern tveklöst till Panasonic, som har märkbart färre problem med orenheter och crosstalk än de övriga skärmarna.
För det andra har 3D-skärmarna också en ytterst hög bildkvalitet i vanlig 2D, vilket delvis kan motivera de lite högre priserna – men bara delvis. Om du har inget eller litet intresse för 3D finns det många förträffliga alternativ som du kan spara tusentals kronor på. Panasonic 50V20 är ett bra exempel, eftersom den har en 2D-bild som är snudd på identisk med sin dyrare kusins men kostar 9 000 kronor mindre. Men även LG levererar kvalitet med sin 60PK950N, som har ungefär 50 % större bild för samma pengar.
Det sammantaget bästa köpet tycker vi dock att Samsungs plasma-TV 50PSC7705 är, den har en tjusig bild till ett bra pris – och du får 3D på köpet! Och då kanske 3D är värt ett försök ändå?

Annons

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

LG 60PK950N

Billig tungviktare

Som alternativ till sina bästa LED-modeller har LG en enorm 60-tums plasma – för samma pengar som konkurrenternas 50-tummare. Här måste man väl få mycket bild för pengarna?

Stor skärm till litet pris. Bra ljusstyrka och färger. THX-läge och bra inställningar.
Saknar lite svärta.

LG 55LX950N

Imponerande i 2D

LG vill också vara med i 3D-leken och deras LED-toppmodell är en av de mest välutrustade TV-apparaterna som går att köpa just nu.

Enorm kontrast och svärta. Bra synvinkel.
Lite eftersläpningar i rörelser Crosstalk i 3D.

Panasonic TX-P50V20

Alternativet till 3D

Om du vill ha förstklassig bildkvalitet, men kan klara dig utan 3D, är Panasonics ”näst bästa” plasma TX-P50V20 ett bra alternativ.

Mjuka rörelser. Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka.

Panasonic TX-P50VT20

Referensen

Panasonic är vår referens när det gäller 3D-material, men även 2D-bilden är av referensklass.

Superskarp 3D-känsla. Mjuka rörelser. Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka.

Samsung PS50C7705

Det stora 3D-fyndet?

Samsung flåsar sig själva i nacken med sin nya plasmaskärm, som utöver snygg design och bild är utrustad med 3D-bild!

Mycket bra kontrast och svärta. Bra synvinkel.
Saknar den sista svärtan. Crosstalk i 3D.

Samsung UE55C8705

Designvinnaren

Det är inte många som slår Samsung när det gäller design. 8-seriens smala och läckra former gör det enklare att få in en storskärm i vardagsrummet.

Läcker design. Mycket bra kontrast och ljusstyrka. Mjuka rörelser utan eftersläpningar.
Crosstalk i 3D. Begränsad svärta. Snäv synvinkel.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.