TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: LG 60PK950N

Billig tungviktare

Som alternativ till sina bästa LED-modeller har LG en enorm 60-tums plasma – för samma pengar som konkurrenternas 50-tummare. Här måste man väl få mycket bild för pengarna?

forfatter
Publicerad 2010-10-25 - 08:14
Ljud & Bild tycker
Stor skärm till litet pris. Bra ljusstyrka och färger. THX-läge och bra inställningar.
Saknar lite svärta.
Specifikationer
LG 60PK950N 60-tums plasma, 1920x1080 4 HDMI Netcast-nätportal Pris: 22 000 kr

60PK950N är koreanska LG:s plasmatoppmodell och den har samma mjuka design som LED-modellerna. Frontglaset är heltäckande och vilar på ett bordsstativ med genomskinlig fot. PK950N är förvånansvärt tunn för att vara en plasma-TV, och även om den inte är lika tunn som Samsung PS50C7705 så är den helt klart snäppet smalare än Panasonics modeller. Vikten är dock åtskilligt högre än 50-tummarna, så du får se till att ha gedigna väggar om du ska hänga LG-skärmen som en tavla.
 
Bildkvalitet
När man ställer en 60-tums plasma på TV-bänken förväntar man sig en häftig bildupplevelse, och även om PK950N får klara sig utan 3D så är det ingen tvekan om att den stora skärmen ger en filmkänsla som få kan matcha. Den stora bilden är mycket kontrastrik och LG har också lyckats utnyttja färgåtergivningen till fullo. Fabriksinställningarna är väldigt bra och den som vill ha en så neutral bild som möjligt har två förhandskalibrerade THX-lägen att välja mellan, utöver ett särskilt expertläge för den som föredrar att göra kalibreringen på egen hand.
Rent traditionellt har svärtan varit plasmateknikens styrka och PK950N kan också måla upp en oerhört djup och detaljrik bild när det gäller. I ett beckmörkt rum kan man se att den ger ifrån sig lite mer ljus ”på tomgång” än Samsungs och LG:s skärmar, och den kan inte heller mäta sig med LX950 när det gäller att återge helt kolsvart. Gråtonskalan är däremot mycket exakt och plasmaskärmen har klart bättre detaljer i svart än exempelvis Samsung 55C8705.
Ett av problemen som tidigare LG-plasmaskärmar har dragits med är att bildpanelen tar upp mycket ljus från omgivningen och blir en smula gråaktiga i ljusa rum – vilket hämmar kontrasten en hel del. LG har försökt rätta till detta med sitt TruBlack-filter, som inte är helt olikt vad Pioneer använde sig av på sin tid och som Panasonic har introducerat på sina senaste modeller. Resultatet är att det går utmärkt att använda plasmaskärmen i ljusa rum utan att bilden blir grå och livlös. PK950N har för övrigt en imponerande ljusstyrka för att vara en plasma, och med en skärmdiagonal på hela 60 tum är bilden väldigt iögonfallande och livlig.

Också i detta test:

LG 55LX950N

Imponerande i 2D

LG vill också vara med i 3D-leken och deras LED-toppmodell är en av de mest välutrustade TV-apparaterna som går att köpa just nu.

Enorm kontrast och svärta. Bra synvinkel.
Lite eftersläpningar i rörelser Crosstalk i 3D.

Panasonic TX-P50V20

Alternativet till 3D

Om du vill ha förstklassig bildkvalitet, men kan klara dig utan 3D, är Panasonics ”näst bästa” plasma TX-P50V20 ett bra alternativ.

Mjuka rörelser. Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka.

Panasonic TX-P50VT20

Referensen

Panasonic är vår referens när det gäller 3D-material, men även 2D-bilden är av referensklass.

Superskarp 3D-känsla. Mjuka rörelser. Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka.

Samsung PS50C7705

Det stora 3D-fyndet?

Samsung flåsar sig själva i nacken med sin nya plasmaskärm, som utöver snygg design och bild är utrustad med 3D-bild!

Mycket bra kontrast och svärta. Bra synvinkel.
Saknar den sista svärtan. Crosstalk i 3D.

Samsung UE55C8705

Designvinnaren

Det är inte många som slår Samsung när det gäller design. 8-seriens smala och läckra former gör det enklare att få in en storskärm i vardagsrummet.

Läcker design. Mycket bra kontrast och ljusstyrka. Mjuka rörelser utan eftersläpningar.
Crosstalk i 3D. Begränsad svärta. Snäv synvinkel.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend