Samsung UE55C8705

Designvinnaren

Det är inte många som slår Samsung när det gäller design. 8-seriens smala och läckra former gör det enklare att få in en storskärm i vardagsrummet.

Samsungs 55-tummare bjuder på en riktig optisk illusion: även om skärmdiagonalen är hela 55 tum så ser den läckra TV:n faktiskt mindre dominerande ut än många 50-tummare. Vår gamla referensplasma Pioneer Kuro ser direkt klumpig och gammaldags ut bredvid nykomlingen från Samsung.
Bakom 8705-skärmens borstade metalltram finns det gott om anslutningar. Kontakterna är riktade ut mot sidorna för att förenkla väggmontering och en av de sammanlagt fyra HDMI-kontakterna har ljudreturkanal (Audio Return Channel) så att det är enkelt att koppla in en ljudlimpa eller hemmabioförstärkare. Fjärrkontrollen är enkel att använda och menysystemet fungerar snabbt och överskådligt.
 Samsung UE55C8705
Bildkvalitet
När man betraktar en skärm som UE55C8705 blir man ständigt påmind om vilken betydelse skärmstorleken faktiskt har för upplevelserna. Även om TV:n inte är mer sofistikerad än lillebror UE46C8705 på papperet, har 55-tummaren en mycket mer spektakulär bild – helt enkelt för att den har en större bildyta. Det märks speciellt tydligt när man tittar på film i 3D.
När vi tar på oss 3D-glasögonen är det uppenbart hur den extra storleken bidrar till en bättre filmkänsla. Föremål på skärmen målas upp i ett mer realistiskt format och ”fönstret” in mot filmens handling blir större. Vi tycker också att känslan av djup är större än i 46-tumsmodellen.
Samsungs största fördel är ljusstyrkan från den LED-belysta panelen. Direkt ur kartongen levererar den en bländande ljusstark och kontrastrik bild som formligen sjuder av liv. Samsungs ”bildmotor” arbetar dessutom mycket snabbt och ser till att rörelser på skärmen upplevs som mjuka och sömlösa. Svärtan är däremot inte lika spektakulär.
Samsungs bildpanel har remsor av lysdioder överst och underst, och kan till viss del dirigera ljuset dit det behövs mest. I praktiken innebär det en mycket hög kontrast, men det fungerar mindre bra om bilden har svarta fält överst och underst. Dessutom syns en tydlig ”haloeffekt” i scener som kombinerar mörka och ljusa partier, till exempel tunnelscener. Principen som Samsung har valt ger inte samma överlägsna ljuskontroll som vi sett på skärmar med bak-LED eller plasma. Den ger också en lite begränsad synvinkel, vilket gör att bilden kan bli lite grå när man sitter långt ut mot sidorna.
Samsung skryter med sin ”2D-till-3D”-funktion, som med hjälp av en avancerad beräkningsprocess kan omvandla vanliga 2D-sändningar till 3D. Och även om resultatet inte kan jämföras med äkta 3D är det onekligen kul att titta på. I väntan på 3D-BD-utgåvan av Avatar ger det absolut ett lyft av att titta på den i ”nästan-3D” i regi av Samsung.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

LG 60PK950N

Billig tungviktare

Som alternativ till sina bästa LED-modeller har LG en enorm 60-tums plasma – för samma pengar som konkurrenternas 50-tummare. Här måste man väl få mycket bild för pengarna?

Stor skärm till litet pris. Bra ljusstyrka och färger. THX-läge och bra inställningar.
Saknar lite svärta.

LG 55LX950N

Imponerande i 2D

LG vill också vara med i 3D-leken och deras LED-toppmodell är en av de mest välutrustade TV-apparaterna som går att köpa just nu.

Enorm kontrast och svärta. Bra synvinkel.
Lite eftersläpningar i rörelser Crosstalk i 3D.

Panasonic TX-P50V20

Alternativet till 3D

Om du vill ha förstklassig bildkvalitet, men kan klara dig utan 3D, är Panasonics ”näst bästa” plasma TX-P50V20 ett bra alternativ.

Mjuka rörelser. Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka.

Panasonic TX-P50VT20

Referensen

Panasonic är vår referens när det gäller 3D-material, men även 2D-bilden är av referensklass.

Superskarp 3D-känsla. Mjuka rörelser. Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka.

Samsung PS50C7705

Det stora 3D-fyndet?

Samsung flåsar sig själva i nacken med sin nya plasmaskärm, som utöver snygg design och bild är utrustad med 3D-bild!

Mycket bra kontrast och svärta. Bra synvinkel.
Saknar den sista svärtan. Crosstalk i 3D.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: