TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Panasonic Viera TX-55AX630E

Knivskarp allroundare

Panasonic har ett gott rykte om sig att ha en välbalanserad bildkvalitet och nykomlingen 55AX630 är ingen besvikelse.

forfatter
Publicerad 2014-12-12 - 05:00
L&B tycker
Mycket bra bildbehandling med jämna rörelser, knivskarp 4K och bra uppskalning av lågupplösta källor gör detta till en bra allround-TV.
55AX630 saknar HEVC-stöd, vilket utesluter Netflix i 4K-upplösning.
Specifikationer
  • 55-tums LED-LCD, 3840 x 2160
  • 3 HDMI (2.0), 2 USB
  • DVB-T/T2/DVB-C
  • 1200 Hz Intelligent Frame Creation
  • Pris: 15 000 kr
  • panasonic.se

Efter en smula trög start har Panasonic äntligen hoppat på 4K-karusellen och i år har de hela tre olika modellserier med 4K-upplösning. Av dem är AX630-serien den billigaste, men sägs ändå föra vidare Panasonics fina tradition av bra, naturtrogen bildkvalitet. Och 55AX630 ger ett positivt intryck redan när vi packar upp den ur kartongen: den här TV:n är ett steg upp i byggkvalitet och har en mer genomtänkt design än många av utmanarna: en fin förkromad sockel och tvåfärgad ram med borstade silverränder uppe och nere.

Användning och finesser
Panasonic-TV:n levereras med två olika fjärrkontroller, den ena är väldigt traditionell med stora, tydliga knappar, den andra är mer kompakt med tryckkänslig pekplatta. Den senare är käck att ha när man navigerar runt på webbsidor och liknande, men vi föredrog att använda den gammalmodiga tegelstenen till det mesta.

55AX630 har det välutvecklade menysystemet med startskärmen Home Screen, där alla favorit-appar kan läggas lätt tillgängliga. Panasonic ger full tillgång till menyerna även när man befinner sig inuti appar som Netflix. Dessvärre stöder inte den här TV-modellen 4K-versionen av Netflix eller videokodeken HEVC, vilket toppmodellerna AX800 och AX900 gör. Dubbla HDMI 2.0-ingångar öppnar dock för att koppla in en separat 4K-mediespelare.

Bildkvalitet
Vi började med 4K-filmen ”Timescapes” och blev omedelbart imponerade av de knivskapa naturbilderna som framstår som extra glasklara på Panasonic-skärmen. Blu-ray skalas upp utan problem och till och med våra SD-inspelningar tar sig igenom förvånansvärt helskinnade. I båda fallen har Panasonic-skärmen mindre brus och jämnare färgåtergivning än de flesta konkurrenter. Här befinner vi oss ett klart snäpp över vad de billigare skärmarna från Grundig, Philips och Samsung klarar av.

55AX630 har uppenbarligen en mycket bra bildpanel som ger en jämn ljusfördelning utan störande fläckar mot mörk bakgrund. Bildbehandlingen är också mycket bra, med mjuka och jämna rörelser, vilket känns väldigt naturligt utan påträngande ”såpopera-effekt” i spelfilmer. Till och med den krävande 4K-bilden hanteras utan problem.

Traditionsenligt har Panasonics TV bra bildinställningar direkt från fabrik. Filmläget har mycket naturliga och neutrala färger, men även standardläget och det dynamiska läget ser väldigt fina ut, utan överdrivet starka färger. Det betyder att du enkelt bör kunna hitta en inställning som passar rummets belysning och det du vill titta på. 55AX630 har också ett lite mattare glas framför panelen, som därför inte orsakar plågsamt mycket reflektioner.

Ljudkvalitet
Panasonic har ingen utpräglat kraftig ljudåtergivning, men lite mer fyllighet och värme i mellanregistret än de billigaste TV-apparaterna, och därför lite bättre talförståelse.

Slutsats
Panasonic 55AX630 är definitivt en av testets bästa TV-apparater och kommer mycket nära LG 55UB850. Den senare kan dock tack vare sin lokala styrning av bakbelysningen ge ännu lite mer kontrast, dynamik och djup i bilden. Den koreanska rivalen stöder dessutom Netflix i 4K-upplösning, vilket Panasonic inte gör. Tack vare rent allmänt höga prestanda och ”allround-kvaliteter” är Panasonic dock ändå värd en rekommendation.

Också i detta test:

Samsung UE55HU6905

4K på rea

En av marknadens billigaste 4K-TV-apparater kommer från ett känt märke: Samsung 55HU6905 är en fin inträdesbiljett till 4K-underhållning, men inte nödvändigtvis den bästa ...

Bra skärpa med 4K-material, massor av smartfinesser och Netflix i 4K-version, samt bra användarvänlighet.
Dålig uppskalning av lågupplösta källor, en del synlig bildkomprimering samt dunkel svärta gör att bildkvaliteten är medelmåttig.

Thomson 55UZ8766

Läckra linjer

Kinesiska Thomson vill också vara med på 4K-kapplöpningen och erbjuder en renodlad 55-tumsmodell med snygg design.

Snygg design med en smal ram som får bilden att sväva. Hög bildkvalitet från 4K-källorna. Bra bildpanel med jämn ljusfördelning.
Uppskalning från Blu-ray och SD-källor hade kunnat vara ännu bättre och färgåtergivningen är inte lika nyanserad som hos de bästa konkurrenterna.

Grundig Vision 9 55 VLX 9470 BP

Skarp utmanare

Grundig är ett märke som klingar väl i mångas öron och nu är de tillbaka med en ny, billig 55-tummare som ska utmana de mer etablerade 4K-tillverkarna.

Snygg design, användarvänlig och inte minst testets bästa ljud är några av Vision 9:s ljuspunkter.
Bildkvaliteten når inte riktigt upp till de bästa i testet på grund av lite lägre kontrastomfång och svärta.

LG 55UB850V

Suverän bildkvalitet

Koreanska LG vilar inte på lagrarna, deras billiga 4K-modell ger väldigt mycket för pengarna.

55UB850V levererar en knivskarp och kontrastrik bildkvalitet, kombinerat med enkel skötsel och massor av smartfinesser.
Ljudkvaliteten är bara medelmåttig och vi tycker att LG kunde ha valt ett något mattare glas framför skärmen.

Philips 58PUS6809/12

Större bild för pengarna

Philips billigaste 4K-modell har 3 tum större skärm än konkurrenterna, ändå är priset förbluffande lågt.

Stor och knivskarp bild gör detta till en prisvärd hemmabio-TV med 4K.
Dessvärre är bildprocessningen genomsnittlig, med lite eftersläpningar, ojämna rörelser och dålig uppskalning av lågupplösta källor.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
Första testet av QD-OLED Sonys nya toppmodell A95K är en av de första TV-apparaterna som har den nya QD-OLED-tekniken. Och en bildkvalitet vi knappt sett maken till!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend