TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Thomson 55UZ8766

Läckra linjer

Kinesiska Thomson vill också vara med på 4K-kapplöpningen och erbjuder en renodlad 55-tumsmodell med snygg design.

forfatter
Publicerad 2014-12-12 - 05:00
L&B tycker
Snygg design med en smal ram som får bilden att sväva. Hög bildkvalitet från 4K-källorna. Bra bildpanel med jämn ljusfördelning.
Uppskalning från Blu-ray och SD-källor hade kunnat vara ännu bättre och färgåtergivningen är inte lika nyanserad som hos de bästa konkurrenterna.
Specifikationer
 • 55-tums LED LCD, 3840 x 2160
 • 3 HDMI (2.0), 3 USB
 • DVB-C/S2/T2
 • 200Hz CMI
 • Pris: 12 000 kr
 • thomsonstb.net
Riktpris: 12000Pr. 2014-12-12 Produktsida

Thomson är ett annat anrikt märke som numera byggs av TCL. Den kinesiska producenten är en av världens största TV-tillverkare och fast besluten att bli stor i Europa. För att lyckas med det har de bland annat anställt Bang & Olufsens före detta chefsdesigner som kreativ chef – något vi fick se spännande resultat av under årets IFA-mässa. Thomson 55UZ8766 har en fin design, med mycket tunn ram och förkromat bordsstativ. Eftersom anslutningarna är vända utåt på vänster sida är skärmen dessutom smidig att hänga på väggen.

Användning och finesser
Thomson och TCL har inte lagt ner lika stora resurser på det grafiska gränssnittet, som verkar tämligen alldagligt. Vi är också osäkra på om fjärrkontrollen har haft någon ”B&O”-behandling, för den är ganska så stor och plastig. Å andra sidan har den stora och lättlästa knappar. Smartfinesserna är aningen begränsade, men Netflix i HD-version finns på plats. Vi lägger dock märke till att TV:n är lite trög på att ladda menyerna. Flera av knapparna funkade inte heller när vi befann oss inne i smartmenyn, men det är möjligt att detta beror på tidiga firmware-problem. Bland anslutningarna finns DVB-C/T2 och -S2 med CI+-kopieringsskydd, samt tre HDMI-ingångar som alla stöder HDMI 2.0.

Bildkvalitet
Thomson-skärmen är designad på ett sätt som framhäver bilden: den trådsmala ramen ger nästan ett intryck av att skärmen ”svävar”. Thomson/TCL är en väletablerad tillverkare av bildpaneler och 55UZ8766 ser ut att ha en bra sådan, med jämn ljusfördelning och avsaknad av fula fläckar. Den verkar dock inte ha lika avancerad bildbehandling som vad LG och Panasonic ställer upp med. Matad med 4K-signaler från vår medie-PC levererar den visserligen en mycket skarp och brusfri bild, men färgåtergivningen är inte lika nyanserad som från LG och Panasonic. Uppskalningen från HD/SD är inte heller fullt i klass med de bästa. Bilden har en tendens att bryta upp lite när den innehåller mycket rörelser, och interpoleringen är inte heller lika effektiv.

Ljudkvalitet
Thomson-skärmen har ett helt okej ljud, men frånvaron av bas gör att röster är ganska så tunna. Vi saknar lite pondus i dialogen, framför allt om man jämför med Grundig Vision 9 som har ett betydligt klarare ljud.

Slutsats
Trots skarp 4K-bild har Thomson-TV:n inte riktigt allt som behövs för att nå upp till de bästa i det här (trots allt) mycket tuffa startfältet. 55UZ8766 har en skarp och brusfri bild med 4K-signaler, men är inte lika förlåtande med HD och SD. Färgerna är inte lika tjusiga och välnyanserade som hos testvinnaren. Thomson kan dock bli en tuff utmanare på sikt om de fintrimmar bildbehandlingen och användarvänligheten lite. Den här modellen finns nämligen i 65 och 85 (!) tum också, till konkurrenskraftiga priser.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Samsung UE55HU6905

4K på rea

En av marknadens billigaste 4K-TV-apparater kommer från ett känt märke: Samsung 55HU6905 är en fin inträdesbiljett till 4K-underhållning, men inte nödvändigtvis den bästa ...

Bra skärpa med 4K-material, massor av smartfinesser och Netflix i 4K-version, samt bra användarvänlighet.
Dålig uppskalning av lågupplösta källor, en del synlig bildkomprimering samt dunkel svärta gör att bildkvaliteten är medelmåttig.

Grundig Vision 9 55 VLX 9470 BP

Skarp utmanare

Grundig är ett märke som klingar väl i mångas öron och nu är de tillbaka med en ny, billig 55-tummare som ska utmana de mer etablerade 4K-tillverkarna.

Snygg design, användarvänlig och inte minst testets bästa ljud är några av Vision 9:s ljuspunkter.
Bildkvaliteten når inte riktigt upp till de bästa i testet på grund av lite lägre kontrastomfång och svärta.

Panasonic Viera TX-55AX630E

Knivskarp allroundare

Panasonic har ett gott rykte om sig att ha en välbalanserad bildkvalitet och nykomlingen 55AX630 är ingen besvikelse.

Mycket bra bildbehandling med jämna rörelser, knivskarp 4K och bra uppskalning av lågupplösta källor gör detta till en bra allround-TV.
55AX630 saknar HEVC-stöd, vilket utesluter Netflix i 4K-upplösning.

LG 55UB850V

Suverän bildkvalitet

Koreanska LG vilar inte på lagrarna, deras billiga 4K-modell ger väldigt mycket för pengarna.

55UB850V levererar en knivskarp och kontrastrik bildkvalitet, kombinerat med enkel skötsel och massor av smartfinesser.
Ljudkvaliteten är bara medelmåttig och vi tycker att LG kunde ha valt ett något mattare glas framför skärmen.

Philips 58PUS6809/12

Större bild för pengarna

Philips billigaste 4K-modell har 3 tum större skärm än konkurrenterna, ändå är priset förbluffande lågt.

Stor och knivskarp bild gör detta till en prisvärd hemmabio-TV med 4K.
Dessvärre är bildprocessningen genomsnittlig, med lite eftersläpningar, ojämna rörelser och dålig uppskalning av lågupplösta källor.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend