TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Grundig Vision 9 55 VLX 9470 BP

Skarp utmanare

Grundig är ett märke som klingar väl i mångas öron och nu är de tillbaka med en ny, billig 55-tummare som ska utmana de mer etablerade 4K-tillverkarna.

forfatter
Publicerad 2014-12-12 - 05:00
L&B tycker
Snygg design, användarvänlig och inte minst testets bästa ljud är några av Vision 9:s ljuspunkter.
Bildkvaliteten når inte riktigt upp till de bästa i testet på grund av lite lägre kontrastomfång och svärta.
Specifikationer
 • 55-tums LED-LCD, 3840 x 2160
 • 4 HDMI (2 x HDMI 2.0), 3 USB
 • HD triple tuner
 • Intel Wi-Di
 • Pris: 11 000 kr
 • grundig.se
Riktpris: 11000Pr. 2014-12-12 Produktsida

Vision 9 är Grundigs ”junior-toppmodell” och ligger alldeles under den mer påkostade Fine Art-serien. Vision 9 har en stilren design som kännetecknas av en blanksvart ram och en silverfärgad ljudlimpa på undersidan. Sockeln består av två fötter som monteras på varje sida. Lägg därför märke till att TV-bänken ska vara 90 centimeter eller bredare för att TV:n ska få plats.

Användning och finesser
Vision 9 UHD 55 kan skryta med bra anslutningsmöjligheter, inklusive trippel-HD-mottagare för marknät, kabel och parabol. Dessutom finns smart-TV-funktioner som Intel Wi-Di, där du kan få upp PC-bilden rakt på TV:n. När det gäller videotjänster finns YouTube och Netflix på plats. Grundig har sett till att inkludera en särskild egen Netflix-knapp på fjärrkontrollen, så att man kan trycka sig fram direkt utan omvägar. Smart! Utöver detta har TV:n ganska så sparsamt med appar, men den är utrustad med två HDMI 2.0-ingångar för anslutning av 4K-mediespelare.

Bildkvalitet
Vision 9-skärmen har en bildestetik som skiljer sig markant från de övriga testdeltagarna. Inställningen från fabrik är väldigt ljus, vilket resulterar i att de områden av bilden som ska vara svarta blir mer gråaktiga. Bilden har dessutom ett blått skär som beror på för hög färgtemperatur. Dessa svagheter går att lösa med en kalibrering, eller en fintrimning med en Blu-ray-testskiva. Grundig har en fin bildmeny där man kan se före/efter-inställningar. När vi kontrollerade de förprogrammerade bildlägena tyckte vi dock att de rent allmänt såg väldigt lika ut.

Grundig-skärmen stöder HDMI 2.0 men inte Netflix 4K. Däremot fungerade den fint med vår 4K-PC som källa. Vision 9 ser riktigt läcker ut när den matas med 4K-signaler – ett bra exempel på att bättre bild in också ger bättre bild ut. Blu-ray och standardupplöst video ser däremot inte lika imponerande ut. Även om TV:n gör ett bra jobb med att skala upp SD- och HD-program så är inte brusreduceringen lika bra som vad exempelvis LG eller Panasonic lyckas med. Dessutom finns en del synlig ”color banding” där övergången mellan små färgnyanser blir tydlig. Vision 9 är inte heller befriad från typiska kant-LED-problem. Vi kan skymta lite ojämn ljusfördelning, särskilt ut mot kanterna.

Ljudkvalitet
Grundig är kända för att lägga vikt vid ljudkvaliteten i sina TV-apparater och den här modellen är inget undantag. Högtalarna sitter framåtriktade i en egen mini-ljudlimpa under skärmen, i kombination med en särskild bashögtalare på baksidan. Resultatet hör man omedelbart: medan många av de övriga testdeltagarna har ett diffust, instängt ljud återger Grundig röster och ljudeffekter klart och tydligt.

Slutsats
Grundig levererar en 55-tums 4K-skärm till ett attraktivt pris. Det finns flera positiva egenskaper, som att användarvänligheten och ljudkvaliteten är väl tillvaratagen. Bildkvaliteten är mer genomsnittlig och lyckas inte riktigt mäta sig med de bästa konkurrenternas kontrast och bildbehandling.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Samsung UE55HU6905

4K på rea

En av marknadens billigaste 4K-TV-apparater kommer från ett känt märke: Samsung 55HU6905 är en fin inträdesbiljett till 4K-underhållning, men inte nödvändigtvis den bästa ...

Bra skärpa med 4K-material, massor av smartfinesser och Netflix i 4K-version, samt bra användarvänlighet.
Dålig uppskalning av lågupplösta källor, en del synlig bildkomprimering samt dunkel svärta gör att bildkvaliteten är medelmåttig.

Thomson 55UZ8766

Läckra linjer

Kinesiska Thomson vill också vara med på 4K-kapplöpningen och erbjuder en renodlad 55-tumsmodell med snygg design.

Snygg design med en smal ram som får bilden att sväva. Hög bildkvalitet från 4K-källorna. Bra bildpanel med jämn ljusfördelning.
Uppskalning från Blu-ray och SD-källor hade kunnat vara ännu bättre och färgåtergivningen är inte lika nyanserad som hos de bästa konkurrenterna.

Panasonic Viera TX-55AX630E

Knivskarp allroundare

Panasonic har ett gott rykte om sig att ha en välbalanserad bildkvalitet och nykomlingen 55AX630 är ingen besvikelse.

Mycket bra bildbehandling med jämna rörelser, knivskarp 4K och bra uppskalning av lågupplösta källor gör detta till en bra allround-TV.
55AX630 saknar HEVC-stöd, vilket utesluter Netflix i 4K-upplösning.

LG 55UB850V

Suverän bildkvalitet

Koreanska LG vilar inte på lagrarna, deras billiga 4K-modell ger väldigt mycket för pengarna.

55UB850V levererar en knivskarp och kontrastrik bildkvalitet, kombinerat med enkel skötsel och massor av smartfinesser.
Ljudkvaliteten är bara medelmåttig och vi tycker att LG kunde ha valt ett något mattare glas framför skärmen.

Philips 58PUS6809/12

Större bild för pengarna

Philips billigaste 4K-modell har 3 tum större skärm än konkurrenterna, ändå är priset förbluffande lågt.

Stor och knivskarp bild gör detta till en prisvärd hemmabio-TV med 4K.
Dessvärre är bildprocessningen genomsnittlig, med lite eftersläpningar, ojämna rörelser och dålig uppskalning av lågupplösta källor.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend