Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Philips 58PUS6809/12

Större bild för pengarna

Philips billigaste 4K-modell har 3 tum större skärm än konkurrenterna, ändå är priset förbluffande lågt.

Av / 2014-12-12 - 05:00
Philips 58PUS6809/12
Audun Hage

Med sina 58 tum har utmanaren från Philips 11 procent större bildyta än de övriga testdeltagarna. Tack vare en slank inpackning ser den dock inte dramatiskt mycket större ut bara därför. TV:n har ett enkelt utförande i mörk gråfärg. Byggkvaliteten är inget att hurra för, och av någon anledning lutar TV:n svagt bakåt när den står på bordsstativet. Men vi får hoppas att alla pengarna har lagts på insidan, där de räknas mest!

Användning och finesser
På senare tid har Philips gjort mycket reklam för sin Android-smart-plattform, men 58PUS6809 får klara sig med den gamla plattformen från fjolårets modeller. Urvalet av intressanta appar är begränsat till Netflix, YouTube och SF Anytime. Netflix bara i Super HD-upplösning eftersom 4K-versionen som bekant kräver stöd för videokodeken H.265/HEVC.

Utrustningsmässigt präglas Philips-skärmen av att vara en aningen ”barskrapad” modell. Ingen av HDMI-ingångarna stöder den nya 2.0-standarden. Vill man ha det får man köpa streaming-boxen UHD 880 som Philips säljer separat.

Vi tillhör dem som tycker att Philips menysystem är onödigt krångligt att använda, det präglas av onödigt många klickningar för att komma dit man vill. TV:n måste till exempel lämna smartmenyn/Netflix helt och hållet för att göra inställningar.

Bildkvalitet
58PUS6809 har som nämnts ingen särskild extrautrustning. Till och med den välkända Ambilight-omgivningsbelysningen lyser med sin frånvaro! Vi hade ändå en förhoppning om att bildkvaliteten skulle vara en ljuspunkt, något som delvis visade sig stämma.

Vi började testet med 4K-material, och det är uppenbart att Philips-skärmen drar fördel av att kunna blåsa upp den knivskarpa bilden på en lite större ”filmduk”: små detaljer som man lätt går miste om på 55-tumsmodellerna var enklare att se på 58-tummaren. Handlingen på skärmen kommer närmare och ger större inlevelse.

Men storleken är inte allt. Philips-skärmen lider av många typiska fel vi ofta ser i billiga LED-LCD-skärmar, som att ljusfördelningen är något ojämn, med ljusa fläckar ut mot kanterna. Bildbehandlingen, som brukar vara Philips styrka i de högre prisklasserna, haltar också lite i 58PUS6809. Rörelserna är inte lika jämna och sömlösa, och framför allt de tyngsta 4K-scenerna präglas av en aning eftersläpningar. Uppskalningen av SD och HD till 4K är inte heller lika felfri som i de bästa konkurrenterna.

Ljudkvalitet
Philips har inte kostat på ljudkvaliteten något speciellt. Ljudet är ljust och tunt, utan tryck i basen. En ljudlimpa är ett krav om du vill ha ett ljud som matchar den stora bilden.

Slutsats
Philips 58PUS6809 är testets största TV, men inte nödvändigtvis den bästa på alla områden. Även om 4K-kvaliteten är bra med PC som bildkälla så begränsar TV:n tillgången på 4K-material på grund av bristande formatstöd. App-urvalet är ganska så knapert och användarvänligheten präglas av ett lite segt menysystem. Om du kan leva med de här bristerna kan dock Philips-modellen ändå vara ett bra köp.

Ljud & Bild tycker

Stor och knivskarp bild gör detta till en prisvärd hemmabio-TV med 4K. Dessvärre är bildprocessningen genomsnittlig, med lite eftersläpningar, ojämna rörelser och dålig uppskalning av lågupplösta källor.

Också i detta test:

6 billiga TV-apparater med 4K-upplösning

Samsung UE55HU6905

4K på rea

En av marknadens billigaste 4K-TV-apparater kommer från ett känt märke: Samsung 55HU6905 är en fin inträdesbiljett till 4K-underhållning, men inte nödvändigtvis den bästa ...

Bra skärpa med 4K-material, massor av smartfinesser och Netflix i 4K-version, samt bra användarvänlighet.
Dålig uppskalning av lågupplösta källor, en del synlig bildkomprimering samt dunkel svärta gör att bildkvaliteten är medelmåttig.
Läs hela testet

Thomson 55UZ8766

Läckra linjer

Kinesiska Thomson vill också vara med på 4K-kapplöpningen och erbjuder en renodlad 55-tumsmodell med snygg design.

Snygg design med en smal ram som får bilden att sväva. Hög bildkvalitet från 4K-källorna. Bra bildpanel med jämn ljusfördelning.
Uppskalning från Blu-ray och SD-källor hade kunnat vara ännu bättre och färgåtergivningen är inte lika nyanserad som hos de bästa konkurrenterna.
Läs hela testet

Grundig Vision 9 55 VLX 9470 BP

Skarp utmanare

Grundig är ett märke som klingar väl i mångas öron och nu är de tillbaka med en ny, billig 55-tummare som ska utmana de mer etablerade 4K-tillverkarna.

Snygg design, användarvänlig och inte minst testets bästa ljud är några av Vision 9:s ljuspunkter.
Bildkvaliteten når inte riktigt upp till de bästa i testet på grund av lite lägre kontrastomfång och svärta.
Läs hela testet

Panasonic Viera TX-55AX630E

Knivskarp allroundare

Panasonic har ett gott rykte om sig att ha en välbalanserad bildkvalitet och nykomlingen 55AX630 är ingen besvikelse.

Mycket bra bildbehandling med jämna rörelser, knivskarp 4K och bra uppskalning av lågupplösta källor gör detta till en bra allround-TV.
55AX630 saknar HEVC-stöd, vilket utesluter Netflix i 4K-upplösning.
Läs hela testet

LG 55UB850V

Suverän bildkvalitet

Koreanska LG vilar inte på lagrarna, deras billiga 4K-modell ger väldigt mycket för pengarna.

55UB850V levererar en knivskarp och kontrastrik bildkvalitet, kombinerat med enkel skötsel och massor av smartfinesser.
Ljudkvaliteten är bara medelmåttig och vi tycker att LG kunde ha valt ett något mattare glas framför skärmen.
Läs hela testet

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

Rulla till toppen