Search
Generic filters

test : Philips 58PUS6809/12

Större bild för pengarna

Philips billigaste 4K-modell har 3 tum större skärm än konkurrenterna, ändå är priset förbluffande lågt.

Ljud & Bild tycker

Stor och knivskarp bild gör detta till en prisvärd hemmabio-TV med 4K.
Dessvärre är bildprocessningen genomsnittlig, med lite eftersläpningar, ojämna rörelser och dålig uppskalning av lågupplösta källor.
 • 58-tums LED LCD, 3840 x 2160
 • 4 HDMI (1.4)
 • 3 USB
 • Pris: 12 000 kr
 • philips.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 12000 kr

Med sina 58 tum har utmanaren från Philips 11 procent större bildyta än de övriga testdeltagarna. Tack vare en slank inpackning ser den dock inte dramatiskt mycket större ut bara därför. TV:n har ett enkelt utförande i mörk gråfärg. Byggkvaliteten är inget att hurra för, och av någon anledning lutar TV:n svagt bakåt när den står på bordsstativet. Men vi får hoppas att alla pengarna har lagts på insidan, där de räknas mest!

Användning och finesser
På senare tid har Philips gjort mycket reklam för sin Android-smart-plattform, men 58PUS6809 får klara sig med den gamla plattformen från fjolårets modeller. Urvalet av intressanta appar är begränsat till Netflix, YouTube och SF Anytime. Netflix bara i Super HD-upplösning eftersom 4K-versionen som bekant kräver stöd för videokodeken H.265/HEVC.

Utrustningsmässigt präglas Philips-skärmen av att vara en aningen ”barskrapad” modell. Ingen av HDMI-ingångarna stöder den nya 2.0-standarden. Vill man ha det får man köpa streaming-boxen UHD 880 som Philips säljer separat.

Vi tillhör dem som tycker att Philips menysystem är onödigt krångligt att använda, det präglas av onödigt många klickningar för att komma dit man vill. TV:n måste till exempel lämna smartmenyn/Netflix helt och hållet för att göra inställningar.

Bildkvalitet
58PUS6809 har som nämnts ingen särskild extrautrustning. Till och med den välkända Ambilight-omgivningsbelysningen lyser med sin frånvaro! Vi hade ändå en förhoppning om att bildkvaliteten skulle vara en ljuspunkt, något som delvis visade sig stämma.

Vi började testet med 4K-material, och det är uppenbart att Philips-skärmen drar fördel av att kunna blåsa upp den knivskarpa bilden på en lite större ”filmduk”: små detaljer som man lätt går miste om på 55-tumsmodellerna var enklare att se på 58-tummaren. Handlingen på skärmen kommer närmare och ger större inlevelse.

Men storleken är inte allt. Philips-skärmen lider av många typiska fel vi ofta ser i billiga LED-LCD-skärmar, som att ljusfördelningen är något ojämn, med ljusa fläckar ut mot kanterna. Bildbehandlingen, som brukar vara Philips styrka i de högre prisklasserna, haltar också lite i 58PUS6809. Rörelserna är inte lika jämna och sömlösa, och framför allt de tyngsta 4K-scenerna präglas av en aning eftersläpningar. Uppskalningen av SD och HD till 4K är inte heller lika felfri som i de bästa konkurrenterna.

Ljudkvalitet
Philips har inte kostat på ljudkvaliteten något speciellt. Ljudet är ljust och tunt, utan tryck i basen. En ljudlimpa är ett krav om du vill ha ett ljud som matchar den stora bilden.

Slutsats
Philips 58PUS6809 är testets största TV, men inte nödvändigtvis den bästa på alla områden. Även om 4K-kvaliteten är bra med PC som bildkälla så begränsar TV:n tillgången på 4K-material på grund av bristande formatstöd. App-urvalet är ganska så knapert och användarvänligheten präglas av ett lite segt menysystem. Om du kan leva med de här bristerna kan dock Philips-modellen ändå vara ett bra köp.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
  Också i detta test:
  Samsung UE55HU6905 - 4K på rea
  En av marknadens billigaste 4K-TV-apparater kommer från ett känt märke: Samsung 55HU6905 är en fin inträdesbiljett till 4K-underhållning, men inte nödvändigtvis den bästa ...
  Thomson 55UZ8766 - Läckra linjer
  Kinesiska Thomson vill också vara med på 4K-kapplöpningen och erbjuder en renodlad 55-tumsmodell med snygg design.
  Grundig Vision 9 55 VLX 9470 BP - Skarp utmanare
  Grundig är ett märke som klingar väl i mångas öron och nu är de tillbaka med en ny, billig 55-tummare som ska utmana de mer etablerade 4K-tillverkarna.
  Panasonic Viera TX-55AX630E - Knivskarp allroundare
  Panasonic har ett gott rykte om sig att ha en välbalanserad bildkvalitet och nykomlingen 55AX630 är ingen besvikelse.
  LG 55UB850V - Suverän bildkvalitet
  Koreanska LG vilar inte på lagrarna, deras billiga 4K-modell ger väldigt mycket för pengarna.

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Riktpris: 320000 kr En riktig färgbomb

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!