TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

test Philips 58PUS6809/12

Större bild för pengarna

Philips billigaste 4K-modell har 3 tum större skärm än konkurrenterna, ändå är priset förbluffande lågt.

forfatter
Publicerad 2014-12-12 - 05:00
L&B tycker
Stor och knivskarp bild gör detta till en prisvärd hemmabio-TV med 4K.
Dessvärre är bildprocessningen genomsnittlig, med lite eftersläpningar, ojämna rörelser och dålig uppskalning av lågupplösta källor.
Specifikationer
  • 58-tums LED LCD, 3840 x 2160
  • 4 HDMI (1.4)
  • 3 USB
  • Pris: 12 000 kr
  • philips.se
Riktpris: 12000Pr. 2014-12-12 Produktsida

Med sina 58 tum har utmanaren från Philips 11 procent större bildyta än de övriga testdeltagarna. Tack vare en slank inpackning ser den dock inte dramatiskt mycket större ut bara därför. TV:n har ett enkelt utförande i mörk gråfärg. Byggkvaliteten är inget att hurra för, och av någon anledning lutar TV:n svagt bakåt när den står på bordsstativet. Men vi får hoppas att alla pengarna har lagts på insidan, där de räknas mest!

Användning och finesser
På senare tid har Philips gjort mycket reklam för sin Android-smart-plattform, men 58PUS6809 får klara sig med den gamla plattformen från fjolårets modeller. Urvalet av intressanta appar är begränsat till Netflix, YouTube och SF Anytime. Netflix bara i Super HD-upplösning eftersom 4K-versionen som bekant kräver stöd för videokodeken H.265/HEVC.

Utrustningsmässigt präglas Philips-skärmen av att vara en aningen ”barskrapad” modell. Ingen av HDMI-ingångarna stöder den nya 2.0-standarden. Vill man ha det får man köpa streaming-boxen UHD 880 som Philips säljer separat.

Vi tillhör dem som tycker att Philips menysystem är onödigt krångligt att använda, det präglas av onödigt många klickningar för att komma dit man vill. TV:n måste till exempel lämna smartmenyn/Netflix helt och hållet för att göra inställningar.

Bildkvalitet
58PUS6809 har som nämnts ingen särskild extrautrustning. Till och med den välkända Ambilight-omgivningsbelysningen lyser med sin frånvaro! Vi hade ändå en förhoppning om att bildkvaliteten skulle vara en ljuspunkt, något som delvis visade sig stämma.

Vi började testet med 4K-material, och det är uppenbart att Philips-skärmen drar fördel av att kunna blåsa upp den knivskarpa bilden på en lite större ”filmduk”: små detaljer som man lätt går miste om på 55-tumsmodellerna var enklare att se på 58-tummaren. Handlingen på skärmen kommer närmare och ger större inlevelse.

Men storleken är inte allt. Philips-skärmen lider av många typiska fel vi ofta ser i billiga LED-LCD-skärmar, som att ljusfördelningen är något ojämn, med ljusa fläckar ut mot kanterna. Bildbehandlingen, som brukar vara Philips styrka i de högre prisklasserna, haltar också lite i 58PUS6809. Rörelserna är inte lika jämna och sömlösa, och framför allt de tyngsta 4K-scenerna präglas av en aning eftersläpningar. Uppskalningen av SD och HD till 4K är inte heller lika felfri som i de bästa konkurrenterna.

Ljudkvalitet
Philips har inte kostat på ljudkvaliteten något speciellt. Ljudet är ljust och tunt, utan tryck i basen. En ljudlimpa är ett krav om du vill ha ett ljud som matchar den stora bilden.

Slutsats
Philips 58PUS6809 är testets största TV, men inte nödvändigtvis den bästa på alla områden. Även om 4K-kvaliteten är bra med PC som bildkälla så begränsar TV:n tillgången på 4K-material på grund av bristande formatstöd. App-urvalet är ganska så knapert och användarvänligheten präglas av ett lite segt menysystem. Om du kan leva med de här bristerna kan dock Philips-modellen ändå vara ett bra köp.

Också i detta test:

Samsung UE55HU6905

4K på rea

En av marknadens billigaste 4K-TV-apparater kommer från ett känt märke: Samsung 55HU6905 är en fin inträdesbiljett till 4K-underhållning, men inte nödvändigtvis den bästa ...

Bra skärpa med 4K-material, massor av smartfinesser och Netflix i 4K-version, samt bra användarvänlighet.
Dålig uppskalning av lågupplösta källor, en del synlig bildkomprimering samt dunkel svärta gör att bildkvaliteten är medelmåttig.

Thomson 55UZ8766

Läckra linjer

Kinesiska Thomson vill också vara med på 4K-kapplöpningen och erbjuder en renodlad 55-tumsmodell med snygg design.

Snygg design med en smal ram som får bilden att sväva. Hög bildkvalitet från 4K-källorna. Bra bildpanel med jämn ljusfördelning.
Uppskalning från Blu-ray och SD-källor hade kunnat vara ännu bättre och färgåtergivningen är inte lika nyanserad som hos de bästa konkurrenterna.

Grundig Vision 9 55 VLX 9470 BP

Skarp utmanare

Grundig är ett märke som klingar väl i mångas öron och nu är de tillbaka med en ny, billig 55-tummare som ska utmana de mer etablerade 4K-tillverkarna.

Snygg design, användarvänlig och inte minst testets bästa ljud är några av Vision 9:s ljuspunkter.
Bildkvaliteten når inte riktigt upp till de bästa i testet på grund av lite lägre kontrastomfång och svärta.

Panasonic Viera TX-55AX630E

Knivskarp allroundare

Panasonic har ett gott rykte om sig att ha en välbalanserad bildkvalitet och nykomlingen 55AX630 är ingen besvikelse.

Mycket bra bildbehandling med jämna rörelser, knivskarp 4K och bra uppskalning av lågupplösta källor gör detta till en bra allround-TV.
55AX630 saknar HEVC-stöd, vilket utesluter Netflix i 4K-upplösning.

LG 55UB850V

Suverän bildkvalitet

Koreanska LG vilar inte på lagrarna, deras billiga 4K-modell ger väldigt mycket för pengarna.

55UB850V levererar en knivskarp och kontrastrik bildkvalitet, kombinerat med enkel skötsel och massor av smartfinesser.
Ljudkvaliteten är bara medelmåttig och vi tycker att LG kunde ha valt ett något mattare glas framför skärmen.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend