Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3654/01

Djärv och logisk design

Philips wake up light är otroligt lätt att använda. Dessutom är väckningslampan trevlig att se på och ger ett välkommet ljus under årets mörkare dagar och nätter.

Av / 2023-10-14 - 16:35
Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3654/01
Natasja Broström

Alla kanske inte håller med, men på nattduksbordet är Philips SmartSleep – Sleep & Wake-Up Light HF3654/01 trevlig att se på. Den runda ytan på väckningslampan med ett hål i mitten störs inte av knappar i olika storlekar eller former.

När HF3654/01 har det mjukaste och behagligaste ljuset i testet och är enkel – nästan intuitiv – att använda är jag ganska nöjd.

SmartSleep HF3654/01 är den näst tyngsta i testet efter Lumie Bodyclock Luxe 750DAB på 1,1 kilo. Vikten på Philips runda lampa är nästan 0,8 kilo. Detta gör enheten stabil, trots att den bara har fyra gummifötter på undersidan.


Frontens lätt uppåtvända form gör det enkelt att orientera sig i menyerna och ställa in Philips HF3654/01. (Foto: Philips)

HF3654/01 hanteras med pekskärm. När strömsladden är inkopplad vaknar HF3654/01 i en mild orange färg. Nu är det bara att ställa in tiden med fingrarna.

Design med logik

Designens svagt uppåtböjda form längst ned på lampans framsida visar dina val på kontrollpanelen. Man behöver inte ställa sig på knä framför lampan eller sitta med den i knät för att justera den.

Designen gör också att man kan använda SmartSleep HF3654/01 som sänglampa. Ljuset lyser inte rakt i ansiktet, utan projiceras framåt och ut i sovrummet.

De första inställningarna är för språk och tid. Den ikonbaserade installationsguiden är enkel och intuitiv att följa. Man kan egentligen inte göra fel. Inom några minuter hade jag ställt in alternativen för väckning med eller utan ljud, ljusnivå och sökning efter radiostationer.

Val av väckningsljud

SmartSleep HF3654/01 har flera olika typer av ljud. För väckning kan man välja mellan naturljud, radio eller ingenting. Menyn visar då ”tyst” på svenska.

Man trycker lätt på ikonerna eller på toppen av väckningslampan för att avsluta väckningscykeln eller snooza. (Foto: Philips)

Ljuset har 25 nivåer. Även om jag vände HF3654/01 bort från ansiktet räckte det med en intensitet på 12 – 15. Lampans yta är slät och blank, men ljuset blev inte vid något tillfälle hårt eller onaturligt. Med det förbehållet, förstås, att en soluppgång inte är ett naturligt fenomen mitt i ett sovrum.

Bland väckningsljuden finns fåglar och klang från nepalesiska skålar som slås på. Ljuset tänds och ökar i intensitet mot den valda väckningstiden. Ljudet, å andra sidan, startar först vid den faktiska tiden.

Om man inte vill väckas av skogsfåglar eller metallklanger kan man ansluta en enhet med musikfiler eller en enhet med åtkomst till musik. Till exempel en mobiltelefon. Tyvärr kan USB-porten på baksidan av Smart HF3654/01 endast användas för att ladda en mobiltelefon.

Om man vill få in ljud utifrån måste man använda AUX-ingången. Kabel från Lightning till AUX finns för iPhone eller USB-C till AUX i elektronikhandeln.

Andningsövningar med ljus och ljud

Som enda testdeltagare har Philips SmartSleep HF3654/01 en avslappningsfunktion. På engelska: RelaxBreathe. Funktionen har sju hastigheter, från fyra till 10 andetag per minut. Lampans ljus pulserar när jag andas in och ut i den valda takten. Jag kan också välja ljudet av vågor.

Tanken med RelaxBreathe i Philips HF3654/01 är att vi behöver slappna av. Användaren andas i takt med ljuset eller ljuden från väckningslampan. (Foto: Philips)

Enligt manualen ska jag ligga i sängen på rygg med en hand på magen och följa rytmen. Oavsett vad syftet med övningen var så fungerade den inte för mig. Tvärtom fick den min puls att gå upp och inte ner.

Solnedgång i en timme

Det som däremot fungerar är soluppgång och solnedgång. Dessutom kan radioljud eller fyra så kallade naturljud vagga dig till sömns. Ljudet av duggregn kallas ”Soft Rain” i menyn, men är skarpt och påfrestande att lyssna på.

Förutom regn finns även ”Ocean Wave”, ”Under water” och ”Summer Lake”. Jag tycker att undervattensljudet är lite klaustrofobiskt att lyssna på, men det är en smaksak.

Det slutade med att jag hade ljus som ackompanjerades av sommarsjön och dess kväkande grodor. Efter några dagar minskade jag tiden från 30 minuter till 15 minuter. Jag hade helt enkelt somnat innan min inställda solnedgång var över.

Slutsats

Även om Sleep & Wake-Up Light HF3654/01 har färre funktioner än den mångsidiga Lumie BodyClock Luxe 750DAB, är det Philips-lampan som tar hem testvinnarpriset.

Lampan är extremt enkel att installera och använda. Den gör vad den ska: en skön insomning. I praktiken halverade HF3654/01 den tid det tar för mig att somna.

HF3654/01 är också trevlig att vakna med. Ljuset är mjukt och kan vridas bort från ansiktet för att ge ett indirekt sken.

Philips ”doughnut” väckningslampa har det mjukaste ljuset i testet utan hårda övergångar i nivåer (Foto: Natasja Broström)

Philips HF3654/01 har ett bra och brett utbud av ljud och ljusnivåer. Sömn är personligt, och ju fler alternativ för att somna och vakna bra, desto bättre.

Ljudet är inte det bästa, inte ens från radion, som låter luddig. Det behagliga ljuset och de enkla inställningarna gör dock Philips SmartSleep – Sleep & Wake-Up Light HF3654/01 till testets absoluta vinnare.

Karakter
Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3654/01
Premium

Home tycker

Halkfria fötter. Kompakt och snygg design. Logiska och intuitiva inställningar. Kan inte dela innehåll med en mobiltelefon eller styras med en app. Har inte stöd för Bluetooth.

Också i detta test:

4 wake-up lights

Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3521/01

Mjuk och känslig väckarklocka

Skulle du vilja vakna till ljudet av nepalesiska metallskålar eller koklockor i Alperna? Philips lilla, runda väckarklocka gör många saker bra, men allt är inte lika användbart.

Touchpanel med sensor. Behagligt mjukt ljus med långsamt ökande intensitet. Det går att känna kantknapparna med fingrarna.
Verkar instabil på "fötterna". Ingen Bluetooth, ljudutgång eller möjlighet att spara radiostationer.
Läs hela testet

Lumie Bodyclock Shine 300

Den enklare lillebrorsan

Shine 300 gör färre saker än den större modellen, Bodyclock Luxe 750DAB. Fördelen är att Lumies nedskalade version av en väckningslampa är enklare att använda.

Funktionsmärkning på vissa knappar. Bra dämpning av ljud och ljus. Displayen dämpas beroende på omgivande ljusförhållanden.
För många knappar med ologisk placering. Ljudet är dåligt. Svår att flytta runt. Vid lyft behöver du troligen använda båda händerna.
Läs hela testet

Lumie Bodyclock Luxe 750DAB

Tungviktare med (för) många knappar

Lumies toppmodell satsar allt på att leverera skonsam väckning och insomning. Krånglig inställning och burkigt ljud förstör en annars bra wake-up light.

Dämpar skärmen efter omgivningen. Har flera ingångar och Bluetooth.
Priset. Krångligt många knappar med funktioner på kors och tvärs. Dåligt ljud.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Ljud & Bild
Rulla till toppen